StartsidenTips og rådKunnskap

Vinduer og dører

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

Se vår sommer kampanje her!

 

 

Vinduer og dører har gjennomgått en stor utvikling, og utskifting til moderne og energibesparende typer vil merkes godt på fyringsbudsjettet. I eldre hus kan så mye som en tredel av varmetapet skje gjennom vinduene. Det vil også oppleves mer behagelig å sitte nær et godt vindu, og du har større frihet til å innrede rommet som du vil.

I de senere årene har teknologien utviklet seg mye, og gitt dører og vinduer med langt bedre isolasjonsevne. Dagens energivennlige dører er tykkere, og laget av materialer som gir langt mindre varmetap enn de tradisjonelle. Lavenergidørene har en U-verdi på mellom 0,59 og 0,75. En glassåpning i døra vil føre til noe energitap, avhengig av størrelse og produksjonsmåte.

De mest energivennlige vinduene isolerer nesten dobbelt så bra som forskriftskravet. I de vinduene som har lavest U-verdi, brukes det nå gasser i stedet for luft mellom glassene (argon er mest vanlig). Selve glasset er belagt med tynne belegg som slipper solvarmen inn, men reflekterer varmestrålingen innen- fra, og avstandslisten mellom glassene lages av et isolerende komposittmateriale i stedet for stål eller aluminium.

Tre lag med glass benyttes i de vinduene som har best isolasjonsevne. For disse rutene vil rammer og karmer bety mye for varmetapet, og det har blitt vanligere med isolerte rammer og karmer. Kontroller derfor om det er U-verdien på hele vinduet eller kun glasset som er oppgitt når du skal velge nytt vindu. Vær klar over at trelags vinduer er tyngre og slipper inn mindre lys enn tolags. Som regel oppveier energifordelen disse ulempene.

En effekt av godt isolert glass kan man oppleve etter kalde, klare netter: Det dugger eller iser utvendig på vinduet. Et dårlig isolert vindu kan slippe gjennom nok varme til at dug- gen fordamper, og dugg utvendig er dermed et kvalitetstegn. Bruk utvendig solskjerming om natten, så unngår du som regel duggingen.

Hvis du har fine gamle vinduer med stort varmetap, kan det være et bedre alternativ å sette inn nye energisparende ruter eller varevinduer enn å skifte hele vinduet. (Mer om vinduer og dører, se sidene 170–175.)

Lighter testen

Tips og Råd

Trekker det fra vinduet? Er det gulvkaldt? Du kan selv foreta en enkel undersøkelse av hvor tett boligen din er: Tenn en lighter eller fyrstikk og før den sakte langs lister, lukkete dører og vinduer. Dersom flammen blafrer, har du enten funnet en lekkasje, eller avdekket kaldras fra vinduene. Denne testen kan utføres tryggere og bedre med enn myggspiral enn med åpen flamme. Til neste utgave av lighter-testen kommer derimot myggspiralen til kort:

Vindusprodusenten Natre foreslår følgende test av vinduet: Hold en lighter inntil glasset. Du vil se fire eller seks flammer. Dersom alle er gule, mangler sannsynligvis vinduet ditt lavenergibelegg, og du kan spare energi på å bytte vindu.

Tips og råd

Vinduer med spesielle funksjoner

NB: Funksjonene kan kombineres i ett og samme vindu.

Selvrensende glass
Glasset holder seg rent lenger enn vanlig glass, og er i gitte tilfeller selvrensende. Mange vil vaske glasset litt i ny og ne likevel. Det er mest effekt der det er helt åpent foran vinduet (ikke trær, hus m.m. som skygger for lyset). Det er lettere å vaske enn et vanlig glass, og man kan spyle av det i stedet for å bruke nal. Det er naturen som «vasker» disse Clean-glassene. UV-strålene løser opp smusset på det ytterste glasset, og regnvannet skyller det av. Uteblir regnet, kan hageslangen brukes.

Passer godt i områder med mye luftforurensning og der det er vanskelig å komme til for å vaske.

Varmedempende glass
I rom med vinduer mot sør og vest kan det bli ubehagelig høy innetemperatur på varme soldager. Et «vanlig glass» demper ca. 20 % av solvarmen. Solvarmedempende glass finnes med ulike dempingsgrader. De kan dempe inntil 73 % av solvarmen. De som demper mest (73 %) er visuelt noe mørkere enn vanlige glass, mens de med 69 % og ned- over har ubetydelig fargeforskjell. Solvarmedempende glass egner seg veldig godt i rom mot sør og vest, spesielt soverom, men også stue og kjøkken.

Lyddempende glass
Reduserer støyproblemer fra for eksempel trafikk og industrianlegg. Man vil få en «gratis» støydempende effekt der glassene i en rute har ulik tykkelse. Der man skal dempe lyden i henhold til oppgitte db-krav, lager man spesialvinduer.

Sikkerhetsglass
Sikkerhetsglass reduserer risiko for personskader og innbrudd. Det indre glasset er som regel herdet og oppfører seg som sideruten på en bil når det knuses. Glasset er seks ganger sterkere enn vanlig glass. Laminert glass oppfører seg som frontruten på en bil. Det er innbruddshemmende, man må som regel skjære seg gjennom laminatet, det holder ikke med slag. Ifølge TEK-10 er det krav til sikkerhetsglass f.o.m. 3. etasje i boliger der brystningen er under 80 cm. Det er en fordel å bruke det på høye vinduer selv om det ikke er noe krav.

Glass som hindrer bleking av inventaret
Glass med UV-filter stopper 98 % av de falmende UV-strålene. Det gjør at møbler, gardiner, parkett o.l. holder seg fine lenger.

Vedlikeholdsvennlige vinduer
Med vinduer i tre med aluminiumsbekledning kan du ha et avslappet forhold til maling. Aluminiumen som dekker hele fronten på vinduet, er sprøytelakkert med pulverlakk – en gang for alle. Innenfor alumi- niumskappen er det et fullverdig vindu som er bygget og malt som et vanlig trevindu. Slike vinduer egner seg svært godt for de som ønsker å ha fritid fremfor å drive med vedlikehold. Anbefales også på vanskelig tilgjengelige plasser.

Kilde: Natre vinduer AS

Smartere oppussing Byggmakker

Smartere oppussing

09.03.2021

For å ta best mulig vare på våre hjem og hytter bør vi ta smarte valg og gode grep når vi pusser opp. Men hvordan gjør vi det? Les rådene som er utarbeidet av Direktoratet for byggkvalitet til hvordan du kan pusse opp smartere.

Setter ny kvalitetsstandard for vinduer og dører Byggmakker

Setter ny kvalitetsstandard for vinduer og dører

15.09.2020

Som ekspert på vinduer tilpasset nordiske forhold, har Natre nå utviklet praktiske innadslående vinduer, samt videreutviklet sine klassiske heve- og skyvedører for det moderne hjem.

Ny ytterdør: Disse holder huset ekstra varmt   Byggmakker

Ny ytterdør: Disse holder huset ekstra varmt

25.08.2020

Med en «ECO ytterdør» slipper du å fyre for kråkene. Les videre og finn ut hvilke dører ekspertene våre ville lagt i handlekurven.

Bytte vinduer: Dette bør du tenke på Byggmakker

Bytte vinduer: Dette bør du tenke på

18.08.2020

Nye vinduer er en investering med mange gevinster hvis du velger riktig produkt. Vi har spurt eksperter fra tre ulike vindusprodusenter om hva som skal til for en vellykket vindusshopping.