StartsidenTips og rådProff

Advokatens tips ved tvister

 

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

Uklare kontrakter kan føre til krangel og i verste fall ende i retten. Virke-advokat Anders Aasland Kittelsen har følgende tips for å unngå konflikt med oppdragsgiver.

Anders Aasland Kittelsen er forretningsjuridisk advokat hos Virke. Han har nærmere ti års erfaring , også som advokat hos advokatfirmaet Schjødt. Han har sett mange konflikter mellom håndverkere og kunder.

– Det er viktig for håndverkeren å være forberedt på at konflikter kan oppstå, og å opptre riktig når tvisten først er et faktum. De fleste kan komme til å oppleve dette i løpet av sitt yrkesliv, sier Kittelsen.

Betalingstvister på topp
– Det er mange typer tvister ute og går, men noen er vanligere enn andre. Den vanligste tvisten vi ser er nok uenighet om betaling. På andre plass kommer uenighet om hvorvidt den jobben som er gjort er god nok. Så kommer konflikter fordi kunden mener at arbeidet er forsinket på en tredje plass, fortsetter han.

– Den vanligste kimen til konflikter er at regningen har blitt høyere enn prisoverslag. Her er det viktig å være klar over at det nylig har falt en dom i Høyesterett som er svært streng, og i forbrukerens favør. Den går veldig langt i binde håndverkeren til overslaget sitt, og stadfester at prisoverslagsregelen slik den står i bustadoppføringsloven og håndverkertjenesteloven står støtt: Du kan uansett ikke fakturere mer enn 15 prosent utover avtalt pris, forklarer han. Tilleggsarbeider kommer selvsagt i tillegg.

Ha en ryddig avtale

Hans råd er derfor at man som håndverker tar veldig klare forbehold i de situasjoner hvor de ikke er sikre på omfanget av jobben, og at man er nøye med å skrive hva som er inkludert. Et overslag skal bare gjelde det man har gitt pris på, og tilbudet skal bare inneholde det man skal levere.

– Avtaler overfor næringsaktører er annerledes enn avtaler med privatpersoner. Ved forretningsavtaler er det full avtalefrihet, mens avtaler med privatpersoner er underlagt forbrukerlovgivningen. Det betyr bustadsoppføringsloven, håndverkertjenesteloven eller forbrukerkjøpsloven. Ofte er det sånn at tvister fortoner seg mye mer dramatisk for privatpersoner enn for bedrifter – og også mer dramatisk enn det gjør for håndverkeren. Det er gjerne snakk om mye penger for en privatperson, og det er følelsesmessig betent når det dreier seg om eget hjem. Minn deg selv på det, sier han.

Når konflikten er i gang

Hvis tvisten først skulle være et faktum, har den erfarne advokaten en huskeliste:

  • Vær profesjonell, saklig og høflig så vel muntlig som skriftlig.
  • Ikke send e-poster når du er sint. Vent én dag med å svare.
  • Vurder om det finnes løsninger som ikke innebærer å eskalere konflikten.
  • Rådfør deg med en objektiv tredjepart. Det kan være sjefen din, en kollega eller en venn. Vi i Virke yter også denne typen rask rådgivning per telefon til våre medlemmer.

Noen ganger er det likevel ikke til å unngå at man må ta juridiske skritt.

– Det kan være tilstrekkelig å få en advokat til å sende et brev. Det signaliserer at du er villig til å bruke litt ressurser på dette. Advokaten er også ekspert på å identifisere og fokusere på tvistens egentlig kjerne, og vil også kunne se om du har en god eller dårlig sak. Forblir tvisten uløst, blir neste skritt forliksklage eller rettslig stevning. Heldigvis løses de fleste tvister før de ender her, avslutter Kittelsen.

Treterrasser på terreng Byggmakker

Treterrasser på terreng

15.06.2021

Byggforskserien har revidert anvisning 517.111, som omhandler terrasser av tre i flukt med bakken eller direkte over terreng. Anvisningen kan også være aktuell for tregulv på balkonger og takterrasser.

Revidert om yttervegg av bindingsverk Byggmakker

Revidert om yttervegg av bindingsverk

15.06.2021

En revidert anvisning i Byggforskserien om oppbygging av yttervegger med bindingsverk av tre, beskriver materialer, varmeisolasjon og tettesjikt. Her får du veiledning i montering av isolasjon, vindsperre og dampsperre.

Bli ekspert på gipsplater  Byggmakker

Bli ekspert på gipsplater

04.03.2021

Du som er håndverker, vet at ulike rom krever ulike konstruksjoner – men visste du at det finnes ulike gipsplater med ulike egenskaper? Vi har tatt for oss fem helt forskjellige produkter fra Norgips.

Derfor er jeg Fiks Ferdig-partner  Byggmakker

Derfor er jeg Fiks Ferdig-partner

02.03.2021

Snekker Evensen har mer enn hundre Fiks Ferdig-oppdrag på CVen. Les videre og finn ut hvorfor han tar flere av oppdragene sine i samarbeid med Byggmakker.