StartsidenTips og rådProff

Byggebransjen tar miljøansvar

Byggenæringen er blant bransjene som har størst klimafotavtrykk, og trenger å bli mer bærekraftig. Slik tar Byggmakker og deres leverandører ansvar.

For Byggmakker er miljø og bærekraft viktige strategiske satsningsområder. Derfor har Byggmakker gjort en endring når det kommer til miljødeklarasjon og miljødokumentasjon. Det gjør at du nå kan bruke søkefunksjonen i BM portalen for å filtrere søket ditt basert på varer som oppfyller ulike BREEM-kriterier.

– Denne nyheten kan bli svært nyttig fremover ettersom det blir stadig mer fokus på dette i vår bransje. I tillegg har vi lagt ut egenerklæringsskjemaer for BREEAM slik at du har det lett tilgjengelig ved behov, sier Petter Skjerven i Byggmakker. 

En av Byggmakkers leverandører som også tar miljø på alvor er Tarkett, med blant annet deres nye returordningsløsning, ReStart. 

ReStart et godt budskap

Tarkett ønsker å bidra til sunne og funksjonelle innemiljøer å bo og jobbe i, og jobber derfor langsiktig med bærekraft og sirkulær utvikling. Dette innebærer flere ting, blant annet å designe gulv på en slik måte at de kan bli til nye råvarer gjennom materialgjenvinning i innsamlingsprogrammet ReStart.  

– Vi har jobbet med ReStart-løsningen i flere år og ser at det er stor interesse i å bidra til å etablere vaner og systemer for en sirkulær økonomi i bransjen. Vi jobber mot å eliminere søppel og fokuset vårt er å produsere flest mulig produkter som kan tas tilbake til fabrikk for å gjenvinnes til råstoffer for produksjon av nye produkter, sier teknisk sjef i Tarkett, Espen Josten.

REDUSERER MILJØAVTRYKK: Tarkett har utviklet en løsning som gjør at man kan være med på å skape en mer miljøvennlig fremtid.  

Slik fungerer ReStart programmet

  • For å ta del i Tarkett sitt ReStart program må man kontakte Tarkett for en gjennomgang av programmet, og for å signere avtale. Dette gjøres for å sikre forståelse for hva programmet innebærer, for å imøtekomme kundenes behov.
  • Når avtalen er signert mottar du poser og bur, eller grønne retursekker som er til kapp og installasjonsrester fra vinylgulv og designgulv (LVT). Når dette er på plass, er det mulig å starte sortering av kapp i dedikerte poser og sekker. Fyll grønn retursekk med rent kapp direkte, eller fyll poser og legg disse i burene.
  • Når buret med poser eller den grønne retursekken er fult kontakter du Tarkett og avtaler opphenting av fulle beholdere.
  • Deretter starter du på nytt med tomme poser eller grønne retursekker.

Reduserer miljøavtrykk

I 2020 samlet Tarkett inn 662 tonn kapp i Norden som ble til overs fra nye installasjoner gjennom ReStart programmet. Dette er en reduksjon på 993 tonn Co2-utslipp.

For proffen betyr dette at de kan spare kostnader ved å sende kapp fra installasjon av vinylgulv til resirkulering istedenfor til energigjenvinning.

Tarketts har tro på åpenhet og samarbeid, og tilgjengeliggjør derfor nødvendig dokumentasjon av produktene sine.

– For å tilfredsstille kravene til dokumentasjon i for eksempel BREEAM, har vi tilgjengeliggjort Environmental Product Declaration (EPD) for alle våre produkter som har dette på nettsiden vår, avslutter han.

Se mer om Restart-ordningen for teppefliser her >

Essve – smarte produkter for deg som bygger terrasser Byggmakker

Essve – smarte produkter for deg som bygger terrasser

18.11.2021

Håndverkere som benytter seg av Essve-universet skryter av enkelhet, effektivitet og holdbarhet. Siden 1970 har de kalt seg “din proffpartner på festemidler” gjennom å tilby produkter, tjenester og service du som håndverker trenger for å få gjort jobben skikkelig – og for å få fornøyde kunder.

Spar tid og penger med S-bjelken – proffens favoritt Byggmakker

Spar tid og penger med S-bjelken – proffens favoritt

17.11.2021

S-bjelken kommer fra Moelven Limtre. Dette er en lokalt norskprodusert, meget sterk og stiv splittet limtrebjelke som er optimal til bjelkelag og takkonstruksjoner. Den er laget av spesialsortert nedtørket trelast, er rett og nøyaktig å bearbeide og montere, har enkel innfesting og kan leveres direkte til byggeplassen med ferdige hakk, hull og skråskjæringer.

Legge laminatgulv – så enkelt gjør du det selv Byggmakker

Legge laminatgulv – så enkelt gjør du det selv

23.08.2021

Det er mange gode grunner til å velge laminat: Det er vedlikeholdsfritt, pent å se på, gjør det selv-vennlig og slitesterkt – på noen merker får du til og med livstidsgaranti! Vi viser deg hvordan du enkelt legger laminatgulvet selv.

Treterrasser på terreng Byggmakker

Treterrasser på terreng

15.06.2021

Byggforskserien har revidert anvisning 517.111, som omhandler terrasser av tre i flukt med bakken eller direkte over terreng. Anvisningen kan også være aktuell for tregulv på balkonger og takterrasser.