StartsidenTips og rådProff

Byggebransjen tar miljøansvar

Byggenæringen er blant bransjene som har størst klimafotavtrykk, og trenger å bli mer bærekraftig. Slik tar Byggmakker og deres leverandører ansvar.

For Byggmakker er miljø og bærekraft viktige strategiske satsningsområder. Derfor har Byggmakker gjort en endring når det kommer til miljødeklarasjon og miljødokumentasjon. Det gjør at du nå kan bruke søkefunksjonen i BM portalen for å filtrere søket ditt basert på varer som oppfyller ulike BREEM-kriterier.

– Denne nyheten kan bli svært nyttig fremover ettersom det blir stadig mer fokus på dette i vår bransje. I tillegg har vi lagt ut egenerklæringsskjemaer for BREEAM slik at du har det lett tilgjengelig ved behov, sier Petter Skjerven i Byggmakker. 

En av Byggmakkers leverandører som også tar miljø på alvor er Tarkett, med blant annet deres nye returordningsløsning, ReStart. 

ReStart et godt budskap

Tarkett ønsker å bidra til sunne og funksjonelle innemiljøer å bo og jobbe i, og jobber derfor langsiktig med bærekraft og sirkulær utvikling. Dette innebærer flere ting, blant annet å designe gulv på en slik måte at de kan bli til nye råvarer gjennom materialgjenvinning i innsamlingsprogrammet ReStart.  

– Vi har jobbet med ReStart-løsningen i flere år og ser at det er stor interesse i å bidra til å etablere vaner og systemer for en sirkulær økonomi i bransjen. Vi jobber mot å eliminere søppel og fokuset vårt er å produsere flest mulig produkter som kan tas tilbake til fabrikk for å gjenvinnes til råstoffer for produksjon av nye produkter, sier teknisk sjef i Tarkett, Espen Josten.

REDUSERER MILJØAVTRYKK: Tarkett har utviklet en løsning som gjør at man kan være med på å skape en mer miljøvennlig fremtid.  

Slik fungerer ReStart programmet

  • For å ta del i Tarkett sitt ReStart program må man kontakte Tarkett for en gjennomgang av programmet, og for å signere avtale. Dette gjøres for å sikre forståelse for hva programmet innebærer, for å imøtekomme kundenes behov.
  • Når avtalen er signert mottar du poser og bur, eller grønne retursekker som er til kapp og installasjonsrester fra vinylgulv og designgulv (LVT). Når dette er på plass, er det mulig å starte sortering av kapp i dedikerte poser og sekker. Fyll grønn retursekk med rent kapp direkte, eller fyll poser og legg disse i burene.
  • Når buret med poser eller den grønne retursekken er fult kontakter du Tarkett og avtaler opphenting av fulle beholdere.
  • Deretter starter du på nytt med tomme poser eller grønne retursekker.

Reduserer miljøavtrykk

I 2020 samlet Tarkett inn 662 tonn kapp i Norden som ble til overs fra nye installasjoner gjennom ReStart programmet. Dette er en reduksjon på 993 tonn Co2-utslipp.

For proffen betyr dette at de kan spare kostnader ved å sende kapp fra installasjon av vinylgulv til resirkulering istedenfor til energigjenvinning.

Tarketts har tro på åpenhet og samarbeid, og tilgjengeliggjør derfor nødvendig dokumentasjon av produktene sine.

– For å tilfredsstille kravene til dokumentasjon i for eksempel BREEAM, har vi tilgjengeliggjort Environmental Product Declaration (EPD) for alle våre produkter som har dette på nettsiden vår, avslutter han.

Bli ekspert på gipsplater  Byggmakker

Bli ekspert på gipsplater

04.03.2021

Du som er håndverker, vet at ulike rom krever ulike konstruksjoner – men visste du at det finnes ulike gipsplater med ulike egenskaper? Vi har tatt for oss fem helt forskjellige produkter fra Norgips.

Her er grunnene til å velge høytrykkslaminatgulv Byggmakker

Her er grunnene til å velge høytrykkslaminatgulv

04.03.2021

Høytrykkslamineringen gjør gulvet betydelig sterkere enn vanlig laminat, men det er bare én av mange grunner til å velge høytrykkslaminat.

Derfor er jeg Fiks Ferdig-partner  Byggmakker

Derfor er jeg Fiks Ferdig-partner

02.03.2021

Snekker Evensen har mer enn hundre Fiks Ferdig-oppdrag på CVen. Les videre og finn ut hvorfor han tar flere av oppdragene sine i samarbeid med Byggmakker.

Årets gulvtrender Byggmakker

Årets gulvtrender

04.02.2021

Vi har entret et nytt år, og som alltid er det mange nye trender som påvirker hvordan vi innreder hjemmet. Dette er våre beste tips til deg som skal legge nytt gulv.