StartsidenTips og rådProff

Enkle rutiner kan forhindre alvorlige fallulykker

Arbeid i høyden hører med til en vanlig dag på jobben for håndverkere flest. Den beste beskyttelsen mot ulykker er å følge disse enkle ekspertrådene.

Fallulykker er blant de vanligste årsakene til skader, alvorlige ulykker og dødsfall på norske arbeidsplasser, og byggebransjen er spesielt utsatt. Enkelte av håndverkerens arbeidsoppgaver er likevel nødt til å løses i høyden. Derfor er det uhyre viktig med både riktig utstyr og riktig bruk av utstyret for å unngå ulykker.

Dette handler i stor grad om å utarbeide gode og klare rutiner for HMS som ikke gir rom for forskjellige tolkninger. Ikke minst er det viktig at alle ansatte i håndverkerbedriften faktisk følger reglene til punkt og prikke hver gang det jobbes i høyden. God opplæring, kombinert med jevnlig oppfriskning, er avgjørende for å etablere slike rutiner.

Et lurt sted å starte hvis din bedrift skal utarbeide nye- eller friske opp HMS-rutinene for arbeid i høyden, er å se på anbefalingene fra Arbeidstilsynet (arbeidstilsynet.no/tema/arbeid-i-hoyden). Disse ekspertrådene er utarbeidet på bakgrunn av ulykkesstatistikk og reelle hendelser fra norsk arbeidsliv, og gir et riktig bilde av hvordan man kan jobbe forebyggende for å forhindre fallulykker.

For eksempel anbefaler Arbeidstilsynet å først og fremst sørge for kollektiv fallsikring fremfor kun individuelt fallsikringsutstyr. Med andre ord vil det kunne redusere antall ulykker å velge stillas og rekkverk i stedet for en lang stige, dersom det lar seg gjøre. En fallsikringsline vil ofte være en veldig god idé, men bør helst anses som et sikkerhetstiltak som kommer på toppen av kollektiv fallsikring.

Ekspertråd for å gjøre det tryggere å jobbe i høyden

Arbeidstilsynet har laget en rekke gode råd som det kan være svært nyttig for håndverkere å lytte til. Her er de viktigste tipsene, kort oppsummert:

  • Gjør så mye som mulig av arbeidet på bakkenivå
  • Sjekk at alt arbeidsutstyr – deriblant stillas og stiger – egner seg for arbeid i høyden, at det er i god stand og er godt vedlikeholdt
  • Kontroller arbeidsutstyret før bruk. Utstyr som ikke er i orden, skal tas ut av bruk.
  • Bruk løfteutstyr eller kran til heising av materialer
  • Sørg for kollektivt vern mot fallende gjenstander (ikke bare hjelm)
  • God belysning gjør arbeidet lettere og sikrere
  • En ryddig arbeidsplass øker sikkerheten
  • Vurder rutiner og tiltak for nødevakuering og redningsoperasjoner
  • Husk ansvar for tredjeperson

Det klart viktigste argumentet for å følge disse rådene er selvsagt at de kan bidra til å øke sikkerheten blant de ansatte som arbeider i høyden. I tillegg er det en kjensgjerning at Arbeidstilsynet hvert år gjennomfører omfattende kontroller i byggebransjen, og at flere titalls håndverkerbedrifter har fått stanset arbeidet og blitt ilagt overtredelsesgebyrer.

Se etter «Bra arbeidsmiljøvalg»-merket

Entreprenørforeningen (EBA) har i samarbeid med sentrale aktører i byggebransjen, deriblant Skanska, Veidekke og Peab, lansert en ny fellesmerking for sikre stigeprodukter. Det grønne «Bra arbeidsmiljøvalg»-merket skal gjøre det lettere å velge sikrere stiger.

Stigene klassifiseres etter fire ulike høydenivåer, hvor hvert nivå har ulike krav til høyde, dybde, antall trinn, ståplan, stopp-/støttebøyle og rekkverk.

Kährs Woodloc – legg parkett raskere og enklere enn noensinne Byggmakker

Kährs Woodloc – legg parkett raskere og enklere enn noensinne

01.12.2021

Kährs-gulv gjør jobben enkel for deg som håndverker. Og med rask legging, høy kvalitet, stort utvalg og matchende gulv- og funksjonslister, har spesielt Kährs Woodloc blitt svært populært blant Byggmakkers proffkunder.

Essve – smarte produkter for deg som bygger terrasser Byggmakker

Essve – smarte produkter for deg som bygger terrasser

18.11.2021

Håndverkere som benytter seg av Essve-universet skryter av enkelhet, effektivitet og holdbarhet. Siden 1970 har de kalt seg “din proffpartner på festemidler” gjennom å tilby produkter, tjenester og service du som håndverker trenger for å få gjort jobben skikkelig – og for å få fornøyde kunder.

Spar tid og penger med S-bjelken – proffens favoritt Byggmakker

Spar tid og penger med S-bjelken – proffens favoritt

17.11.2021

S-bjelken kommer fra Moelven Limtre. Dette er en lokalt norskprodusert, meget sterk og stiv splittet limtrebjelke som er optimal til bjelkelag og takkonstruksjoner. Den er laget av spesialsortert nedtørket trelast, er rett og nøyaktig å bearbeide og montere, har enkel innfesting og kan leveres direkte til byggeplassen med ferdige hakk, hull og skråskjæringer.

Treterrasser på terreng Byggmakker

Treterrasser på terreng

15.06.2021

Byggforskserien har revidert anvisning 517.111, som omhandler terrasser av tre i flukt med bakken eller direkte over terreng. Anvisningen kan også være aktuell for tregulv på balkonger og takterrasser.