StartsidenTips og rådProff

Et Ønske om minimalt vedlikehold gjør at murhus gjør at murhus er i vinden

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

Se vår sommer kampanje her!

 

 

Interessen for å bygge i mur er stor, både rene murhus hvor det knapt brukes andre materialer eller kombinasjonshus hvor mur brukes sammen med andre materialer. For den som ønsker minimalt med vedlikehold er murhus et meget godt alternativ.

Da Helge Huser og familien hans skulle bygge var de aldri i tvil; det måtte bli et rent murhus. Den viktigste driveren var ønsket om minimalt vedlikehold i årene fremover.

– Både kona og jeg har travle jobber og i tillegg har vi to små barn. Det optimale var derfor å bygge kun én gang. Når huset er oppe skal det stå der nærmest til evig tid, og skal vi endre noe er det bare fargene, sier Helge.

Huset på Tolvsrød utenfor Tønsberg er nå straks ferdig, og Helge har på alle måter oppfylt drømmen om et vedlikeholdsvennlig hus. Målet om å bygge kun én gang er gjennomgående for alle valg som er gjort, og selv om inngangssummen er noe høyere enn å bygge i tre er han overbevist om at han over tid vil spare mye penger og ikke minst tid.

Enkel utvendig vask
– Når det gjelder vedlikehold så snakker vi egentlig bare om vask, og utvendig holder det med å spyle fasadene.
Pussen som er brukt på utsiden kalles rivpuss, og den gir muren en tykk og solid sluttbehandling som holder i flere tiår. Om det skjer noe med muren skyldes det utenforstående ting som skader konstruksjonen, for eksempel at grunnen beveger seg.

Huser forteller at det ikke er en komplisert konstruksjon. I det hele tatt er det svært enkelt å gjøre ting riktig. Huset bygges av ferdigisolerte blokker, og når du bruker vegger av massiv mur slipper du alt av plast, tape, dampsperre, liming, klemming osv. Når byggeblokkene er på plass påføres puss og deretter er du ferdig. Du trenger heller ikke damp- og vindsperre siden alle kriker og kroker tettes med pussen.

– Murhus er enkle å sikre mot luftlekkasjer. Om det er lekkasjer kommer det mest sannsynlig fra områder rundt vinduene, ikke i selve veggen.

Gjenoppretter temperaturen på et øyeblikk
Temperaturmessig er murhus optimalt året rundt. På kalde vinterdager beholdes varmen inne i huset og på varme sommerdager har du en sval og behagelig innetemperatur. Stikkordet er termisk masse, noe et murhus har svært mye av, og dette bidrar til langt jevnere temperatur enn hva man opplever i trehus.

– Hvis du om vinteren lufter kraftig en times tid, så gjenopprettes temperaturen nesten med en gang du lukker vinduene. Du får altså verken kjølt ned eller varmet opp boligen raskt fordi det tar mye tid før materialene endrer temperatur. Med andre ord er det lagret mye varme i materialene, noe som gir en mye jevnere temperatur, forklarer Huser.

Ingen fukt- eller råteproblemer
Vedlikeholdet inne i huset er også minimalt, i følge Huser. Du trenger ikke bekymre deg for råte- eller fuktskader, hvor du i trehus i verste fall må rive vegger og gulv for å utbedre skadene. Når både tak, vegger og gulv består av massive murelementer er det bare å tørke opp vannsøl.

Men det er særdeles viktig å behandle muren, både med puss og eventuelt maling for mur, presiserer Huser.

– Den harde overflaten kan gjøre det utfordrende å lage hull, men heldigvis finnes det mange gode skrue- og opphengsløsninger hos festemiddelleverandørene.

Planlegg godt for å redusere inngrep i muren
Fremfor alt er det viktig å planlegge godt alt av tekniske føringer, som ventilasjon, vann og avløp og elektrisk anlegg, forteller Huser. Dette for å unngå altfor mange fysiske inngrep i muren siden det vil svekke bæreevnen til murverket.

– Når murveggene er på plass kan du ikke bare iverksette montering av stikkontakter og lysbrytere her og der. Dette må du ha tenkt gjennom nøye på forhånd. For vår del har vi i stort omfang tatt i bruk trådløse brytere for belysning. Vi har også tilførsel til stikkontaktene plassert i gulvene mens elektriske føringer går i gulv og tak. På den måten har vi unngått inngrep i selve murveggen, avslutter Huser.

Bygningsdeler og vegger:

Radonsikring – Weber Radonsystem klasse B
Skorstein – Leca Venti pipe
Tilbakefylling – Leca Iso 10-20
Yttervegger over og under terreng – Leca Isoblokk LSX 35 cm
Yttervegger bod – Leca Isoblokk LSX 25 cm
Yttervegg garasje – Leca Basicblokk 20 cm LSX
Lyd og brannskillevegg til leilighet – Leca Lydblokk


Utvendige overflater:
Under bakken
– Leca Slemmemørtel
Sokkel –base 260 Sokkelpuss
Fasade – weber Fiberpussystem medmin 209 Rivpuss som sluttbehandling

Innvendige overflater:
murhus tønsberg 4base 134 Grovpuss C + weber.base 136 Tynnpuss
Gulv og dekker:
Alle dekker samt tak – Leca Byggeplank
Gulv kjeller – Slipt betong med vannbåren varme
Gulv 2dre og 3dje etg – Komfortgulv rasjonell + Designgulv G20
Himling – Gyproc planum og Gyproc Big Quattro 71


Annet:
Weber våtromskonsept
Dører og vinduer – Schüco aluminium
Trepanel fasader – Kebony Clear
Oppvarming – væske-vann bergvarmepumpe
Lysbetjening – xComfort

Treterrasser på terreng Byggmakker

Treterrasser på terreng

15.06.2021

Byggforskserien har revidert anvisning 517.111, som omhandler terrasser av tre i flukt med bakken eller direkte over terreng. Anvisningen kan også være aktuell for tregulv på balkonger og takterrasser.

Revidert om yttervegg av bindingsverk Byggmakker

Revidert om yttervegg av bindingsverk

15.06.2021

En revidert anvisning i Byggforskserien om oppbygging av yttervegger med bindingsverk av tre, beskriver materialer, varmeisolasjon og tettesjikt. Her får du veiledning i montering av isolasjon, vindsperre og dampsperre.

Bli ekspert på gipsplater  Byggmakker

Bli ekspert på gipsplater

04.03.2021

Du som er håndverker, vet at ulike rom krever ulike konstruksjoner – men visste du at det finnes ulike gipsplater med ulike egenskaper? Vi har tatt for oss fem helt forskjellige produkter fra Norgips.

Derfor er jeg Fiks Ferdig-partner  Byggmakker

Derfor er jeg Fiks Ferdig-partner

02.03.2021

Snekker Evensen har mer enn hundre Fiks Ferdig-oppdrag på CVen. Les videre og finn ut hvorfor han tar flere av oppdragene sine i samarbeid med Byggmakker.