Et nytt bygg for Munch


 

Klar for den kalde fine tida?  Peis eller vedovn


 

I 2020 åpner det nye Munchmuseet som skal sikre den verdifulle arven etter Edward Munch.

Et nytt bygg for Munch Byggmakker

Prosjektleder Aleksander Mathiesen og et lite knippe av de mange skrufaste Habito-platene i Munchmuseet.

Det nye Munchmuseet i Bjørvika i Oslo har i det siste fått litt motvind på grunn av fasaden, som ikke er like skinnende og gjennomsiktig som på illustrasjonene fra arkitektkonkurransen. Men bygget er ikke ferdig og ingen har sett hvordan det vil lyse opp når alt av glass og lamper er montert. En aviskommentator påpekte dessuten at Munchs sinnelag og kunst ville passe perfekt i et ekspressivt og solid bygg som Lambda. Og på innsiden lover det allerede svært godt for en fantastisk museumsopplevelse.

Inne er det montert nesten 25.000 m2 med Gyproc Habito.

 

Gips i kunstheisen
– Det manglet fortsatt en del materialer da de fjernet alle kranene, så mye av gipsen er fraktet opp gjennom kunstheissjakten, forteller Aleksander Mathiesen, prosjektleder for entreprenørfirmaet Noveta.

Han står i et nesten ferdig møterom i sjette etasje i det nye Munchmuseet. Utsikten gjennom de omstridte aluminiumsplatene på fasaden er upåklagelig – Barcode viser seg fra sin beste side i vårsola. Bak de eksklusive, spanske platene på interiørveggene skjuler det seg Habito-plater og branngips fra Gyproc. Og om de ikke har den samme emosjonelle virkningen som Munchs malerier, er de fraktet opp i samme enorme heissjakt og er helt sentrale for byggets kvalitet.

Brannsikre og dempede utstillingsrom for Munch

– Dette er Gyproc-gips festet på limtrevegger. Her skal altså kunsten henge, sier Mathiesen.

Vi har beveget oss inn i et av de enorme utstillingsrommene. Limtreet i veggene er hevet noen centimeter over gulvet og tykkelsen gir en følelse av at veggene svever. Det mangler foreløpig lys og ordentlige gulv. En eim av herdende gulv fra et tilstøtende rom henger i lufta. Likevel gjør materialene rommet dempet og behagelig å være i. For ikke å si brannsikkert.

– Nesten alle rom i museet er egne brannceller. Utstillingsrommene og alle sjakter er sikret med branngips, forteller Mathiesen.

Reidar Markussen fra Gyproc og Aleksander Mathiesen fra Noveta foran det nye Munchmuseet i Bjørvika.

Skrufaste, slagfaste gipsplater
Museet har stått for den foreløpig nest største bestillingen av Gyprocs nyvinning Habito. Nærmere 25.000 m2 av de slag- og skrufaste gipsplatene er installert.

– Habito sparer oss for tid og penger i prosjekteringa. Vi trenger for eksempel ikke å lage detaljtegninger for spikerslag for innredningsmontasje. Det blir også lettere å gjøre endringer i innredningen etter at prosjektet er ferdigstilt, sier Mathiesen.

Reidar Markussen fra GLAVA® og Gyproc nikker anerkjennende.

– Det unike med Habito-platene er at de er iblandet glassfiber og polymerer. Det gjør dem både skrufaste og motstandsdyktige mot slag. Med Habito kan du skru ting rett i veggen. Det er slutt på gipsplugger og vanskelige ankere, sier han.

 

Finslepen logistikk
Bjørvika er allerede et utfordrende område å levere byggematerialer i. Flere pågående byggeprosjekter, anleggsbrakker, trafikkerte gater og begrensede muligheter til lagring på bakkeplan stiller strenge krav til presise leveranser. Kommer bilen med varene noen minutter for sent til tidsluka, må den pent stille seg bakerst i køen. Da må håndverkerne vente på materialene og fremdriften lider.

– Det er umulig å gjennomføre et så stort prosjekt uten forsinkelser. Men de hindringene vi har møtt, har ikke hatt noe med Gyproc å gjøre. Vi vet at de har levert og produsert på klokka hele veien, avslutter Mathiesen.

 

FAKTA

Prosjekt: Det nye Munchmuseet
Byggherre: Oslo kommune v/ Kultur- og idrettsbygg Oslo KF
Entreprenør: HENT
Underentreprenør: Noveta
Arkitekt: Estudio Herreros - norsk samarbeidspartner: LPO arkitekter AS
Gyproc har levert: GH 13 Gyproc Habito hard og skrufast, Gyproc Protect F branngipsplate. GN 13 Standard Gipsplate. Gyproc GFS DUROnomic forsterkningstål og standard stål.

 

 

 

Bruker BM Portalen fordi det er lettvint Byggmakker

Bruker BM Portalen fordi det er lettvint

21.10.2019

Rørosbedriften Kjellmark sparer mye tid på å legge inn varebestillinger og hente ut dokumentasjon fra Byggmakkers smarte nettløsning for proffen.

Lærlinglekene: Den neste generasjonen  Byggmakker

Lærlinglekene: Den neste generasjonen

04.10.2019

Når Lærlinglekene blir arrangert i Trondheim, er det for å knytte kontakter mellom den nåværende og den neste generasjonen håndverkere. – De er fremtiden vår, sier proffselger.

Rekord i Steinkjer: Tredoblet antall jenter på Lærlinglekene! Byggmakker

Rekord i Steinkjer: Tredoblet antall jenter på Lærlinglekene!

03.10.2019

3 av 50 deltakere på Lærlinglekene i Steinkjer var jenter. Og det er rekord. Nå vil jentene selv ha endring.

Stort behov etter arbeidskraft også i Sogn og Fjordane Byggmakker

Stort behov etter arbeidskraft også i Sogn og Fjordane

26.09.2019

Da Lærlinglekene tok turen innom Førde, møtte over 50 lærlinger og elever fra yrkesutdanningen opp. Samtidig ser de lokale byggmesterne etter mer arbeidskraft.