StartsidenTips og rådProff

Byggebransjen topper ulykkesstatistikken blant unge under 25 år

 

Se hvilke produkter vi har i vår Sommerkampanje!

 

Det er spesielt én viktig ting du kan gjøre for å forebygge ulykker på arbeidsplassen – og én ting du må ha på plass i tilfelle noe går galt.

Så mange som én av fire alvorlige ulykker som rammer unge arbeidstakere, skjer nettopp i bygg- og anleggsbransjen. Siden 2011 har ni personer under 25 år mistet livet på jobb, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB). Ifølge Arbeidstilsynet kunne mange ulykker kunne vært unngått med bedre opplæring på arbeidsplassen.

– Når vi gjør tilsyn etter alvorlige arbeidsulykker, ser vi at 1 av 5 arbeidsgivere ikke har gitt arbeidstakerne den informasjon og opplæring regelverket krever at de gir dem. Det betyr at mange ulykker kunne vært unngått, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet i en pressemelding.

– Alle kan bidra med noe

Ifølge Petter Skjerven, salgsdirektør i Byggmakker Proff, har fokuset på sikkerhet og HMS økt betraktelig de siste årene. Dette står for eksempel sentralt når Team Proff-leverandørene kjører praktiske proffsamlinger eller annen opplæring, hvor de under 25 år som regel er de ivrigste deltakerne.

– Unge håndverkere kommer inn med mye entusiasme og nye ideer som kan tilføre bedriften din mye. Samtidig er det viktig å huske på de kanskje ikke har den samme erfaringen eller kunnskapen om alle oppgavene de skal utføre, utstyret de skal bruke eller risikoen som er forbundet med jobben, sier Skjerven.

– Derfor er det ekstra viktig å sørge for at de unge får god innføring i sikker bruk av maskiner og utstyr. Her mener jeg egentlig at alle i bransjen bør kunne bidra med noe, sier han videre.

Skjerven minner spesielt om at fallulykker er utbredt i byggebransjen, og at det bør være mulig å få ned antall ulykker ved å bruke fallsikringsutstyr og etablere gode rutiner.

 

Verktøyleverandørene er på banen

De siste årene har de fleste verktøyleverandører slått et ekstra slag for både sikkerhet og mindre belastning. God ergonomi og bruk av sensorer som forhindrer ulykker er noe mange elektroverktøy er utstyrt med i dag.

Ikke minst er mange av produktene utstyrt med en «dødmannsknapp», som garanterer at maskinen kun skrus på hvis en bryter er trykket inn. Vibrasjonsdemping kan også bidra til å unngå både overbelastning og ulykker når du jobber med harde materialer.

Har du råd til å velge feil forsikring?

Én ting er å ta alle mulige forholdsregler for å unngå ulykker på jobb. Det er noe helt annet hvis en alvorlig ulykke plutselig inntreffer. Da gjelder handler det om å gi best mulig oppfølging og støtte til den eller de som er hardest rammet.

Som medlem av Fordelsprogrammet til Byggmakker Proff får du tilgang til en egen håndverkerforsikring som er skreddersydd for din bedrift. Det betyr at du sammen med eksperter fra Gjensidige kartlegger hvilke forsikringer som er viktige å ha – og hvilke du kan droppe.

Trenger du en bedre håndverkerforsikring? Bestill BM Proff-pakken hos Gjensidige.

 

Ikke medlem av Team Proff?

Få med deg alle fordelene her

Link
Røff og robust gipsplate Byggmakker

Røff og robust gipsplate

29.06.2020

Ultraboard gir deg brannsikrede og lyddempede vegger, i tillegg til en solid og skruefast overflate. Les mer om den robuste gipsplaten fra Norgips.

Byggmakker jakter håndverkere Byggmakker

Byggmakker jakter håndverkere

19.06.2020

Etterspørselen på Byggmakkers konsept for sluttkunden, Fiks Ferdig, øker kraftig. Det gjør at Byggmakker nå leter etter flere håndverkere.

Ett kontaktpunkt på 1500 m² Byggmakker

Ett kontaktpunkt på 1500 m²

16.06.2020

Når Freddy Engebretsen bestiller materialer til den gigantiske eneboligen på Nesøya er Byggmakker entreprenørens eneste kontaktpunkt.

En arbeidssko å regne med Byggmakker

En arbeidssko å regne med

05.06.2020

Ute etter en vernesko som dekker dine behov uansett oppdrag? Verneskoene fra Sievi er både behagelige og brukervennlige. Les mer om de her.