StartsidenTips og rådProff

Inspirasjon: Bli en superproff på tak

 

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

Riktig valg av taktekking gir bærekraftige fasader som holder i mange tiår. Les videre og finn ut hvordan du avanserer fra utførende håndverker til inspirerende rådgiver.

ANBEFAL KVALITET: Håndverkere møter ofte oppdragsgivere som ikke er kjent med mulighetene som finnes innenfor taktekking. Kjenner du deg igjen? Foto: BMI Norge.

– Mange er åpne for å investere i et flott kvalitetstak, men det er håndverkerens oppgave å presentere mulighetene. Det innebærer blant annet å kjenne til alle produktene som finnes innenfor taktekking og vite hvilke løsninger som egner seg for ulike boligtyper og omgivelser, sier Markus Svenberg i BMI.

I denne artikkelen finner du informasjonen du trenger for å gi gode råd på ditt neste takoppdrag.

Inspirer deg selv – og kunden

Vi ser stadig nye eksempler på hvor mye taket faktisk kan brukes til – og tiden da takflatene bare skulle bevare og beskytte boligen er forbi.

Nå skal taket berike fasaden, og verdien øker når taket kan brukes til rekreasjon, energiproduksjon og andre formål.

– Nå leter flere og flere etter håndverkere som tør å tenke utenfor boksen og som ikke er redd for å utfordre kunden, sier Svenberg. Han anbefaler håndverkere som jobber mye med tak å prioritere tid til faglig utvikling og inspirasjon, og sette seg inn i produktene som finnes på markedet.  

– Det finnes mange flotte eksempler både i og utenfor Norge – både for private boliger og næringsbygg. Tid brukt på faglig utvikling er en sikker investering som vil være gull verdt i årene fremover.

SOLID SORT: Taket bør være tilpasset omgivelsene det skal stå i. AeroDek Tradition Plus er like solid som det er pent å se på. Foto: BMI Norge.

ROBUST RØDT: AeroDek takpanner kommer i flere farger, blant annet teglrød. Foto: BMI Norge.

Velg riktig taktype

I dag finnes det mange løsninger, og som proff bør du kjenne til produktenes ulike egenskaper. Nedenfor finner du en oversikt over fire forskjellige produkter som egner seg på norske hus- og hyttetak:

BMI AeroDek
Disse robuste ståltakpannene er konstruert for å tåle alle slags påkjenninger i minst 30 år og er både er uknuselige og orkansikre. Det gir en stor trygghet når ekstremværer herjer.

— Det finnes mange alternativer i AeroDek serien, blant annet AeroDek Robust Plus og AeroDek Quadro plus. Disse takpannene er et spennende valg for hus- og hytteeiere som ønsker et moderne preg, tipser Svenberg.

Tips: Velger man AeroDek med tilhørende undertak fra BMI får man opptil 40 års systemgaranti på løsningen. Et undertak med lik levetid som hovedproduktet bidrar til en mer bærekraftig løsning med lang levetid – som er utrolig viktig.

EN FAVORITT: AeroDek Quadro Plus veier lite, ser bra ut og er enkel å montere. Foto: BMI Norge.

VÆRBESTANDIG: AeroDek Robust Plus kan du varmt anbefale i områder med mye vind og vær. Foto: BMI Norge.

Teglstein
Teglstein er et naturlig, keramisk og slitesterkt materiale med en levetid på over 75 år. Denne tekkingen finnes i flere farger og profiler og er et utmerket valg for kunder som er ute etter eksklusivitet.

Visste du at: Differansen mellom tegl og betong utgjør en utrolig liten forskjell i pris, men kan sette et helt annet utrykk på boligen?

HOLLANDSK ELEGANSE: Hollander V er en tegltakstein med en karakteristisk profil som gir deg et elegant tak med et særpreget utseende. Foto: BMI Norge.

ARKITEKTENES FAVORITT: Turmalin er en moderne, flat tegltakstein for den kresne kunden. Den er falset, enkel å legge og kommer i mange farger. Foto: BMI Norge.

GLASERT: KDN er en falset teglstein som roper luksus. Den er litt mindre som gir et tett mønster og finnes i mange farger og overflater. Foto: BMI Norge.

Shingeltak
Takshingel er et solid, skiferbestrødd takbelegg som kommer i ulike mønstre. I Norge har vi lang tradisjon for å bruke shingel på tak, og slike produkter har lang levetid om det er lagt riktig og blir vedlikeholdt. Takshingel kan som regel legges rett på tretak, eller på gammelt underlag av takbelegg.

BMI har flere varianter som gir shingeltaket et moderne preg – og lanserte nylig premiumproduktet Protect med 30 års garanti.

SHINGEL PÅ HYTTA: Beito takshingel er belagt med asfalt og har overflate av farget naturskifer. Foto: BMI Norge. 

Takstein i betong
Takstein i betong ligner på tegltakstein i form og farge, og med en levetid på over 50 år holder den nesten like lenge. Betongtakstein finnes i mange farger og varianter. Materialet er naturlig, sterkt, lett håndterlig og enkelt å legge. Et rent naturmateriale som er noe av det mest holdbare du kan ha på taket.

FUNKIS: Zanda Minster er en flat betongtakstein for moderne arkitektur. Foto: BMI Norge.

Velg solide systemer med god garanti

Et nytt tak skal holde huset tørt i flere tiår. Garantien er derfor avgjørende, både for deg og oppdragsgiver.

– Det er en selvfølge med lang garanti på en stor og viktig investering som tak, sier Vidar Jacklin, teknisk direktør i BMI Norge.

Han presiserer at garantien beskytter både kunde og håndverker.

– En alvorlig lekkasje på taket kan bety store kostnader, forsikringssak og reparasjon eller erstatning av konstruksjonen. Vilkårene for garanti er med andre ord svært viktig når du som håndverker anbefaler løsning.

Materialvalgene har forskjellig varighet og vilkår på garantiene:

Takshingel: Et solid, skiferbestrødd takbelegg med lang levetid om det er lagt riktig og blir vedlikeholdt. BMI gir 20 års produktgaranti på standard Icopal Shingel i alle varianter og 30 års produktgaranti på premiumproduktet Protect Icopal Shingel.

AeroDek: Garantien på 30 år dekker takpanner og taktilbehør som er montert på taket. BMI vil i tilfelle gjennomrusting og avskalling innenfor garantiperioden dekke leveranse av nye takplater og originalt tilbehør uten omkostninger. I tillegg betales arbeidslønn for demontering og omlegging hvis skaden skjer innen 15 år fra kjøpsdato.

Teglstein: Garantien her er 30 år på frostbestandighet, styrke og tetthet på betongtakstein. De fem første årene dekker også garantien for produkt- og arbeidskostnader.

Takstein i betong ligner både i form og farge på tegltakstein, og kommer med en levetid på over 50 år. Garantien er lik som for tegl.

Bruk hjelpemidler og bli enda proffere

Noen ganger trenger selv de dyktigste takspesialistene å «jukse litt». Her er noen eksempler på smarte hjelpemidler du kan bruke:

Takplanlegger: Et visuelt verktøy der man kan se hvordan huset vil se ut med ulike materialer som AeroDek og shingel. Kan være gunstig for å overbevise kunder om hvordan taket vil fremstå etter at arbeidet er avsluttet.

Takkalkulator: For beregning av takstein: Digital kalkulator som brukes til å gi kostnadsoverslag på betong- og tegltakstein.

Icobest: Brukes for å beregne hvor mye materialer som går med når man skal legge tak med AeroDek eller shingel. Kan også brukes til å beregne undertak, takrenner og glassrekkverk.


PROFFER PÅ TAK: Farger, belegg og materiale er viktige valg du bør ta sammen med kunden. Hvorfor ikke bli like proff på stiler som selve håndverket? Foto: BMI Norge.

Kampanjedager tak! Byggmakker

Kampanjedager tak!

22.09.2021

20% på takstein, takplater og takbelegg* Gjelder i perioden 22. sep - 10 okt.

Treterrasser på terreng Byggmakker

Treterrasser på terreng

15.06.2021

Byggforskserien har revidert anvisning 517.111, som omhandler terrasser av tre i flukt med bakken eller direkte over terreng. Anvisningen kan også være aktuell for tregulv på balkonger og takterrasser.

Revidert om yttervegg av bindingsverk Byggmakker

Revidert om yttervegg av bindingsverk

15.06.2021

En revidert anvisning i Byggforskserien om oppbygging av yttervegger med bindingsverk av tre, beskriver materialer, varmeisolasjon og tettesjikt. Her får du veiledning i montering av isolasjon, vindsperre og dampsperre.

Smartere oppussing Byggmakker

Smartere oppussing

09.03.2021

For å ta best mulig vare på våre hjem og hytter bør vi ta smarte valg og gode grep når vi pusser opp. Men hvordan gjør vi det? Les rådene som er utarbeidet av Direktoratet for byggkvalitet til hvordan du kan pusse opp smartere.