StartsidenTips og rådProff

Demper støy med perforerte gipsplater

Norgips tror mange boligkjøpere ville valgt en slik løsning hvis de fikk vite mer om fordelene med god boligakustikk.

De fleste av oss har kjent på å være i et rom hvor det rett og slett er slitsomt å oppholde seg på grunn av høy lyd, bakgrunnsstøy eller irriterende gjenklang i veggene. Det er også noe av grunnen til at så mange ser seg nødt til å henge opp bilder, veggtepper og gardiner for å dempe alle disse ulydene som forstyrrer husfreden.

 

Dessverre er det fortsatt slik at folk flest glemmer å tenke på akustikk i forbindelse med nybygg og oppgraderinger. Noen tror kanskje at tunge møbler og pyntegjenstander i imitert pels skal gjøre susen? Uansett kan det være en god idé å tenke igjennom på forhånd hva slags akustikk du ønsker at de ulike rommene skal ha. Dette vil heve både lydkvaliteten og boligkomforten for de som skal bo i huset.

 

Enten du er entreprenør eller underleverandør, er det viktig å huske på at dette kan ha mye å si for hvor fornøyd sluttkunden blir med sin nye bolig:

 

– Akustikk handler om hvor lang tid lyden bruker på å miste sin energi. De materialene som hus er bygd i, er alle materialer hvor lyden lever lenge. Derfor bør man tilføre lydabsorberende materialer, sier produktsjef Thomas Mila i Norgips.

 

– I dag er det veldig få boligkjøpere eller -eiere som blir opplyst om boligakustikk, fordi det finnes ingen krav. Den gode – eller dårlige – opplevelsen kommer først når boligen er ferdig, sier han videre.

 

Enkelt å kartlegge behov

For de som allerede har flyttet inn i en ferdigbygd bolig, kan det være vanskelig å vite om det er behov for akustisk regulering med gipsplater – om det i det hele tatt har en effekt. Ifølge Mila bør du tilføre lydabsorberende materialer hvis:

 

  • Det er anstrengende å føre en samtale
  • Barn som leker føles som støy
  • Lydanlegget ikke spiller optimalt på grunn av mye romklang

 

– Dette er grunnleggende årsaker til at folk ønsker hjelp fra oss. Samtidig vil behovet alltid variere ut ifra størrelse på rom og materialene som er brukt i vegger og tak. For å oppnå best mulig demping av romklangen, anbefaler vi at hele takflaten dekkes med perforerte gipsplater. Er det snakk om veldig høye rom, bør det være akustikkregulering også på veggene, forklarer Mila. 

 

I møte med proffen

Norgips var en av leverandørene som deltok på høstens Praktisk proffsamling på Gardermoen, hvor proffen får mulighet til å teste nye produkter og løsninger, samt stille spørsmål. Mila benyttet blant annet anledningen til å demonstrere fordelene med deres lydabsorberende- og lyddempende gipsplater, som kan egne seg for ulike rom i en bolig.

 

­– Det er en kjempefordel når proffkundene får muligheten til å ta- og føle på ting, fremfor å kun se det i en katalog eller på en nettside. Vi fikk mange gode tilbakemeldinger etter proffsamlingen i år, og fikk vist frem flere av produktene våre og forklart hvordan de fungerer i praksis, avslutter Mila.

 

 

 

Håndverkere ekstra utsatt: – Det kan få store konsekvenser Byggmakker

Håndverkere ekstra utsatt: – Det kan få store konsekvenser

27.11.2019

– Vi ser veldig mye skader i håndverkerbransjen. Ikke fordi de gjør en dårlig jobb, men fordi en feil kan få veldig store konsekvenser, sier Harald Holm Glad, fagansvarlig for ansvarsforsikring i Gjensidige.

Aldri mer «løses på byggeplass»! Byggmakker

Aldri mer «løses på byggeplass»!

11.11.2019

Med helproffe tekniske tjenester levert av Byggmakker Team Proff vil prosjekteringsarbeidet ditt få en helt ny dimensjon.

Proffkunder med papirene i orden Byggmakker

Proffkunder med papirene i orden

31.10.2019

Det stilles strenge krav til dokumentasjon i norsk bygg- og anleggsbransje, samtidig som konsekvensene kan bli alvorlige hvis du ikke har alt på stell.

Bruker BM Portalen fordi det er lettvint Byggmakker

Bruker BM Portalen fordi det er lettvint

21.10.2019

Rørosbedriften Kjellmark sparer mye tid på å legge inn varebestillinger og hente ut dokumentasjon fra Byggmakkers smarte nettløsning for proffen.