StartsidenTips og rådProff

Unngå disse tabbene under byggeprosjektet

 

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

Skader og feil på byggeplasser koster flere milliarder hvert år, viser tall fra SINTEF. Forsker hevder store summer kunne vært spart med enkle forholdsregler.

Tall fra SINTEF viser at feil og utbedringer av skader på bygg før overlevering ligger på rundt fem prosent av byggekostnadene, noe som gir kostnader i milliardklassen hvert år. Seniorforsker Trond Bøhlerengen ved SINTEF Community mener dette er alt for høye tall og tror byggefirmaer kan spare mye penger hvis de tar riktige forholdsregler.

Bøhlerengen forklarer at mange feil kan unngås, om jobben gjøres riktig fra starten av.

– Det er vanskelig å tenke seg en byggevirksomhet uten feil og skader, men det er fullt mulig å redusere skadeomfanget med gode tiltak. Ofte legges grunnlaget for en god byggeprosess i prosjekteringsfasen. Her er det viktig med tydelig ansvarsfordeling, så alle er innforstått med sine arbeidsoppgaver. I tillegg er gode valg av materialer og gjennomtenkte løsninger noen viktige tiltak som kan redusere skadeomfanget, sier forskeren.

 

Trond Bøhlerengen. Foto: SINTEF

 

Han legger også til at pris- og tidspress, dårlig kommunikasjon og krevende klimatiske forhold er faktorer som kan føre til uhell og skader under byggeprosessen.

– Byggskader kan grupperes på mange måter, men i nesten 75 prosent av tilfellene har det med fukt å gjøre, enten utenfra eller som følge av kondens inne, forklarer Bøhlerengen.

 

Snøfall og regn kan gjøre skade

Vær og vind kan skape utfordringer for byggmestre. Jonas Johansen er utdannet snekker og eier av entreprenørfirmaet Johansen Bygg og Eiendom AS. Han mener det kan koste deg dyrt om du ikke tar hensyn til det skiftende været i Norge.

 


Jonas Johansen. Foto: Johansen Bygg og Eiendom.

– Regn og store snøfall kan typisk føre til skader på byggeprosjektet. Det fikk jeg kjenne på kroppen da vi jobbet med en garasje i Sarpsborg. Etter at vi hadde forlatt byggeplassen for dagen kom det plutselig store mengder med regn. Dette førte til at vann flommet inn i garasjen. Heldigvis var byggherren observant og vi fikk raskt beskjed. Vi satte oss i bilen med en gang og brukte natten på å pumpe ut vannet, sier Johansen, før han fortsetter:

– Heldigvis gikk det bra. Men hadde vi ikke fått beskjed med en gang, kunne dette ført til store materielle skader.

Gode rutiner er viktig

Johansen mener det er helt avgjørende å være «føre var», og som eier av et mindre entreprenørfirma er han opptatt av sikkerhet i alle ledd gjennom hele byggeprosessen.

– Det er viktig å sikre alt underveis. Stillaser må alltid stå stødig, og når vi forlater byggeplassen for dagen, sjekker vi at alt er festet på en forsvarlig måte. For eksempel må alle takplater spikres fast og taket må tekkes med sløyfer.

Han forteller at måten de sikrer byggeplassen på, kommer helt an på prosjektet.

– Vi har egne sjekklister for de ulike prosjektene, der vi må signere på at alle punkter er sjekket og sikret før vi drar hjem for dagen. Sjekklista er en fin huskeliste for oss alle. Den gjør at vi holder oversikt over hvem som har sikret hva, dersom det skulle oppstå noe.

Entreprenøren forklarer også at det er viktig å ha alle forsikringer på plass.

– Det er mange uforutsette hendelser som kan oppstå, og kostnadene kan bli enorme. Derfor er det helt avgjørende å ha alt av nødvendige forsikringer. Er uhellet først ute, og du står ansvarlig for kostnadene, kan det fort slå et mindre entreprenørfirma konkurs, forklarer Johansen

Forsikringene du bør ha

Tom Skarstein jobber som storskadekonsulent i Gjensidige. Han påpeker at det stor risiko forbundet med håndverkerbransjen, og anbefaler derfor en forsikring som dekker reparasjonskostnadene dersom du skulle oppleve plutselig og uforutsett skade under byggeprosessen.

– Prosjektforsikring er en fleksibel og omfattende forsikring som kan tegnes for alle typer bygg-, anlegg- og montasjeprosjekter. Denne forsikringen gjelder også ved naturskader og er en trygghet både for entreprenør og byggherre, sier Skarstein.

Han forklarer at forsikringstilbudet blir skreddersydd for den enkelte bedrift, noe som gjør at du betaler riktig pris i forhold til den risikoen du har.

 

Les mer om håndverkerforsikring her

 

Kilde: https://www.godtforberedt.no/unnga-disse-tabbene-byggeprosjektet/

 

Bli Byggmakker Proff kunde

Få tilgang til bransjens beste fordeler og nettbutikk. Registrer deg her.

Link
Treterrasser på terreng Byggmakker

Treterrasser på terreng

15.06.2021

Byggforskserien har revidert anvisning 517.111, som omhandler terrasser av tre i flukt med bakken eller direkte over terreng. Anvisningen kan også være aktuell for tregulv på balkonger og takterrasser.

Revidert om yttervegg av bindingsverk Byggmakker

Revidert om yttervegg av bindingsverk

15.06.2021

En revidert anvisning i Byggforskserien om oppbygging av yttervegger med bindingsverk av tre, beskriver materialer, varmeisolasjon og tettesjikt. Her får du veiledning i montering av isolasjon, vindsperre og dampsperre.

Bli ekspert på gipsplater  Byggmakker

Bli ekspert på gipsplater

04.03.2021

Du som er håndverker, vet at ulike rom krever ulike konstruksjoner – men visste du at det finnes ulike gipsplater med ulike egenskaper? Vi har tatt for oss fem helt forskjellige produkter fra Norgips.

Derfor er jeg Fiks Ferdig-partner  Byggmakker

Derfor er jeg Fiks Ferdig-partner

02.03.2021

Snekker Evensen har mer enn hundre Fiks Ferdig-oppdrag på CVen. Les videre og finn ut hvorfor han tar flere av oppdragene sine i samarbeid med Byggmakker.