StartsidenTips og rådProff

Villa med ferdig grunnet kledning

En nymalt og velholdt sveitservilla fra 1920-tallet? Langt i fra. Dette er et ferdighus, levert med kledning som både er grunnet og malt i fabrikk.

Trenden går mot stadig høyere foredlingsgrad av produktene, også når det gjelder overflatebehandlet kledning. Grunnet kledning har etter hvert blitt et etablert produkt, og salget har vært jevnt stigende de siste årene. Nå stiger også salget av kledning som i tillegg er fabrikkmalt med et eller flere strøk.

– Vi ser at salget dreier stadig mer mot behandlet kledning, som minimum er grunnet på fabrikk. Folk vil ha det enklest mulig og det er ikke så mye å spare på å male selv, sier Halvard Nørbech, kategorisjef byggtre hos Moelven.

Fordelene med fabrikk-kledning er mange. Kledningen kan monteres akkurat når det måtte passe, uavhengig av vær og vind. Utbyggeren slipper å stresse med å få lagt på grunning og maling.

– Ubehandlet kledning skal helst grunnes og males i løpet av 14 dager for å hindre at UV-strålingen starter nedbryting av treverket. Vår erfaring er at dette sjeldent skjer. Fabrikkmalt kledning gjør også at såkalte krympestriper ikke er et problem. Det er viktig å være klar over at noe arbeid må gjøres på byggeplass. Det må legges et toppstrøk etter montering, men det er ikke kritisk om det drøyer litt, forklarer Nørbech.

Mange gevinster

Utover at fabrikkbehandlet kledning både er tids- og kostnadseffektivt, og kan monteres uavhengig av værforhold, så har selve kledningen flere fortrinn.

Jotun har i mange år samarbeidet med Moelven om behandlet kledning, altså kledning fra Moelven fabrikkmalt med Jotuns produkter. Sammen tilbys det beste fra to aktører; treverk som er spesialbehandlet for at grunning og maling skal feste spesielt godt, og den beste malingen på markedet.

Nørbech mener den viktigste gevinsten er bedre heft, at først grunning og deretter maling vil sitte bedre. Det skal mer til før malingen vil flasse. Dessuten er påføring vesentlig lettere, påpeker han. Moelven legger vekt på at kvaliteten på råstoffet skal være høy og at det er god produksjonskontroll, blant annet med tanke på tørking. Det er kundenes behov som legges til grunn i utviklingsarbeidet, og på den nye kledningsforsiden er derfor all kvist også rubbet.

– Før var den glatt, og det var dermed krevende å få maling eller beis til å sitte på. Nå er det god vedheft, avslutter Nørbech.