Startsiden

Oppussingstall og trender for 2019

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

Se vår sommer kampanje her!

 

 

Nordmenn har store planer for oppgradering av boligene sine innvendig dette året. Over halvparten av oss planlegger oppussingsprosjekter i løpet av 2019. Vi bruker betydelige summer på oppussing. I 2018 anslo Prognosesenteret at hver husstand som utfører oppussing i snitt bruker 55 000 kroner på innvendig arbeid. Det betyr at vi anslagsvis kommer til å bruke over 71 milliarder kroner på innvendig oppussing i løpet av 2019.

Det viser ferske tall fra den årlige Oppussingsindeksen fra Byggmakker der 1000 nordmenn har svart på en rekke spørsmål om sine oppussingsplaner. Her forteller 54 prosent at de har oppussingsbehov innvendig i år. Finn tall og trender for ditt fylke lenger ned!

Soverom og maling topper planene

Soverom og kjøkken er rommene de aller fleste ønsker å pusse opp – og maling er oppgaven flest planlegger å gjennomføre. Kvinner og menn er ganske samstemte når det gjelder hvilke rom som trenger oppussing, med ett unntak: loftet. Syv prosent av mannfolka drømmer kanskje om en «man cave» i høyden, mens kun tre prosent av kvinnene vil gjøre noe med loftarealet.

Disser rommene pusser vi opp i år:

  1. Soverom (18 prosent)
  2. Kjøkken (17 prosent)
  3. Bad/toalett (15 prosent)
  4. Stue (13 prosent)
  1. Gang (10 prosent)
  2. Bod (6 prosent)
  3. Loft (5 prosent)

Maling, beising og sparkling er den suverent viktigste oppgaven. Hele 57 prosent forteller at dette står på «to-do-lista» i 2019.

Det er ikke dermed sagt at noen strøk maling er alt som skal til for å bringe norske boliger opp til den standarden vi ønsker. 34 prosent forteller at det er behov for å legge nytt gulv i løpet av året, mens en av fire har montering av for eksempel garderobe, bad eller kjøkkenskap på programmet.

Gulvtrender

En drøy fjerdedel av oss planlegger nytt gulv i boligen i løpet av de neste to årene. Tre av ti vil bruke 20 000 kroner eller mer på gulvet, og over en tredjedel av oss planlegger å legge gulvet helt selv. 21 prosent vil be om profesjonell bistand fra en håndverker.

Det ser ut som menn og kvinner er likestilt når det gjelder hvem som bestemmer hva slags gulv som skal legges i hjemmet. Her svarer godt over halvparten at dette bestemmer vi sammen. Men det er fortsatt mannen som hovedsakelig står for den praktiske gjennomføringen.

Slitasje er hovedårsaken til gulvbytte, men grunn nummer to er at vi rett og slett ønsker oss noe nytt. Bare tre prosent av oss bytter gulv av miljøvennlige hensyn.

Når det gjelder typer gulv er parkett den desiderte favoritten både i stuen og på soverommet. På kjøkkenet er det ikke overraskende laminat som er blitt favoritten, men med parkett på andreplass. Vinyl er ikke så populært, bortsett fra i boden. Der vil de aller fleste ha vinylbelegg.

Vi pusser opp, men fullfører ikke

Mange av oss velger å utføre oppussingen selv, men det åpner for en risiko for at resultatet kanskje ikke blir helt som forventet eller at vi rett og slett ikke fullfører prosjektet. I undersøkelsen har vi spurt hvilke konkrete innendørs oppussingsoppgaver nordmenn selv har påbegynt, men ikke gjort helt ferdig. Det viser seg at hver tredje nordmann har en oppussingsoppgave som venter på å bli fullført. På toppen av listen regjerer maling, beising, sparkling og listing. Seksten prosent av har ufullførte malerelaterte oppgaver, mens hver tiende nordmann går rundt med manglende listing på samvittigheten.

De største årsakene til at oppussingen ikke blir fullført, er manglende kompetanse og latskap, med en svarprosent på hele 23 og 22 prosent.

For nordmenn som, kloke av skade, er skeptiske til å sette i gang med store oppussingsoppgaver på egen hånd er det derfor greit å minne om Byggmakkers Fiks Ferdig-konsept. Har du ikke tid, kunnskap eller ork til å gjøre oppussingen selv er det bare å ta kontakt med Byggmakker – så hjelper vi deg med å få jobben gjort!

Les mer om Fiks Ferdig her.

Hvilken oppussingstype er du?

Hvem er den typiske norske oppusseren? Vi har spurt 1000 nordmenn om hvilken oppussingstype de er. Kjenner du deg igjen?

Den typen de fleste av oss kjenner seg igjen i er den lærevillige – den som gjerne tar ansvaret for å utføre oppussingen selv så lenge vi får gode råd fra andre. Hakk i hæl følger den som anser seg selv mer som en assistent. De deltar i enkle oppussingsoppgaver så lenge det hele foregår under kyndig ledelse av andre.

Litt færre er det av tre andre typene: Den selvgående, som vurderer seg selv som faglig kompetente i utgangspunktet og utfører oppgaven uten hjelp. Den dristige, som gyver løs på oppgaven uten nødvendigvis å rådføre seg med andre. Og den delegerende, som foretrekker å forklare behovet og delegere oppgaven til noen andre.

Fiks Ferdig

er tjenesten hvor Byggmakker hjelper deg med å få jobben gjort!