StartsidenOppussingsindeksen 2019

Nordland topper oppussingsstatistikken

 

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

 

 

Nordlands innbyggere har store planer om å pusse opp boligene sine. Hele 57 prosent sier de skal pusse opp i 2019. Dette kommer frem i Byggmakker sin Oppussingsindeks, der 1000 nordmenn med egen bolig har svart på en rekke spørsmål om sine oppussingsplaner.

I følge Prognosesenteret bruker hver husstand 55 000 kroner i snitt på innvendig oppussing årlig. Det betyr at vi i Nordland anslagsvis kommer til å bruke 6,1 milliarder på oppussing i 2019.

Maling og soverom på topp

Hvor er det så Nordlands husstander ser det største behovet for å pusse opp, og hvilke oppgaver vil de prioritere?

17% skal pusse opp soverommet i 2019

Soverommet er det rommet flest i Nordland sier de vil pusse opp, tett etterfulgt av bad og kjøkken med en svarprosent på henholdsvis 16 og 14 prosent.

Blant oppussingsoppgaver som står for tur er maling den suverent viktigste. Hele 66 prosent forteller at dette står på «to-do-lista».

Det er ikke dermed sagt at noen strøk maling er alt som skal til for å bringe boligene i Nordland opp til den standarden beboerne ønsker. 34 prosent har legging av nye gulv på programmet, mens hele 27 prosent forteller at det er behov for å montere lister.

En av tre bytter gulv og halvparten gjør det selv

Gulv er et populært oppussingsområde hvor utvalget av gulvtyper har eksplodert de siste årene. Kanskje er det derfor Nordland matcher landsgjennomsnittet på hele 34 prosent som planlegger nye gulv i 2019.

På spørsmål om hvordan man ville gjennomført en gulvlegging, svarte hele 50 prosent at de ville gjort jobben helt selv. Det står i kontrast til Oslo der bare 13 prosent svarte det samme.

Faktisk ville bare 8 prosent av nordlendingene ansatt profesjonell hjelp for å legge gulv. På landsbasis ville 21 prosent satt bort jobben. 

I Nordland er det heller ikke uvanlig at kvinnene legger gulvet. 13 prosent svarer at det er hun som står for det praktiske ansvaret. I flere andre fylker er svarprosenten lik null på samme spørsmål.

Vi fullfører mer i Nordland

Oppussingsindeksen viser at svært mange sliter med å fullføre oppussingsprosjekter. Nordland er derimot et av fylkene i Norge med høyest fullføringsgrad. Bare 29 prosent av innbyggerne har en oppussingsoppgave som venter på å bli ferdigstilt.

Noen prosjekter sliter vi imidlertid litt med, nemlig maling, montering av lister og gulvlegging.

Selv mener 26 prosent av innbyggerne i Nordland at mangel på kompetanse er den største grunnen til uferdige oppussingsprosjekter, etterfulgt av latskap og manglende motivasjon på delt andreplass med 16 prosent.

Lærevillige nordlendinger

Oppussingsindeksen har spurt nordmenn om hvilken oppussingstype de kjenner seg igjen i. Som nordmenn på landsbasis, kjenner innbyggerne i Nordland seg mest igjen som den lærevillige: Den som gjerne tar ansvaret for å utføre oppussingen selv så lenge vi får gode råd fra andre. Hakk i hæl følger de som anser seg selv mer som en assistent. De deltar i enkle oppussingsoppgaver så lenge det hele foregår under kyndig ledelse av andre.

Litt færre er det av de tre andre typene: Den selvgående, som vurderer seg selv som faglig kompetente i utgangspunktet og utfører oppgaven uten hjelp. Den dristige, som gyver løs på oppgaven uten nødvendigvis å rådføre seg med andre. Og den delegerende, som foretrekker å forklare behovet og delegere oppgaven til noen andre.

Fiks Ferdig

er tjenesten hvor Byggmakker hjelper deg med å få jobben gjort!