StartsidenOppussingsindeksen 2019

Nesten halve Oppland vil pusse opp

 

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

 

 

Opplands innbyggere har store planer om å pusse opp boligene sine. Totalt 45 prosent sier de skal pusse opp innvendig i 2019. Dette kommer frem i Byggmakker sin Oppussingsindeks, der 1000 nordmenn med egen bolig har svart på en rekke spørsmål om sine oppussingsplaner.

Ifølge Prognosesenteret bruker hver husstand 55.000 kroner i snitt årlig på innvendig oppussing. Det betyr at vi i Oppland anslagsvis kommer til å bruke nesten 4,9 milliarder på oppussing i 2019.

Flest ønsker seg nytt bad

Hvor er det så Opplands boligeiere ser det største behovet for å pusse opp, og hvilke oppgaver vil de prioritere?

14 prosent vil ha nytt bad

Det er flest som har behov for å pusse opp badet i Oppland i 2019. På delt andreplass finner vi kjøkken og soverom med 12 prosent.

Maling er den suverent viktigste oppgaven for opplendingene. 6 av 10 forteller at dette står øverst på «to-do-lista» i 2019. Det er ikke dermed sagt at noen strøk maling er alt som skal til for å bringe boligene i Oppland opp til den standarden beboerne ønsker. Totalt 31 prosent har nye lister på oppussingsplanen, mens 29 prosent planlegger montering av kjøkkenskap, bad eller garderobe i år. 

En av fire oppgraderer gulvet

25 prosent planlegger nye gulv i løpet av de to neste årene

I Oppland planlegger hver fjerde husstand å legge nytt gulv i løpet av de to neste årene. I nabofylket Hedmark er det til sammenligning bare 19 prosent som planlegger nye gulv.

Over en fjerdedel vil bruke 20 000 kroner eller mer på gulvet, og nesten halvparten av oss planlegger å legge gulvet helt selv. Kun 14 prosent vil be om profesjonell bistand fra en håndverker.

Det ser ut som menn og kvinner er nesten likestilt når det gjelder hvem som bestemmer hva slags gulv som skal legges i hjemmet. Her svarer godt over halvparten at dette bestemmer vi sammen. Men det er fortsatt få kvinner som står for den praktiske gjennomføringen alene, men de er deltagende i gulvleggingen.

Slitasje er hovedårsaken til gulvbytte, mens 9 prosent av oss bytter gulv av miljøvennlige hensyn.

Oppussingsindeksen viser at svært mange sliter med å fullføre oppussingsprosjekter. Oppland er derimot et av fylkene i Norge med høyest fullføringsgrad.

Bare 27 prosent av innbyggerne har en oppussingsoppgave som venter på å bli ferdigstilt. På toppen av oppgavelisten ligger maling og listing, men tallene er lave. Åtte prosent har ikke fullført malerelaterte oppgaver, mens 9 prosent går rundt med uferdige lister på samvittigheten.

Selv mener opplendingene at latskap er den største grunnen til uferdige oppussingsprosjekter.

På landsbasis er de fleste av oss lærevillige – og tar ansvar for å utføre oppussingen når vi får gode råd fra andre. Slik er det også i Oppland. Der kjenner 3 av 10 seg igjen i denne kategorien. På andreplass følger de som anser oss selv som en assistent. De deltar i enkle oppussingsoppgaver så lenge det hele foregår under kyndig ledelse av andre.

Litt færre er det av de tre andre typene: Den dristige, som gyver løs på oppgaven uten nødvendigvis å rådføre seg med andre. Den selvgående, som vurderer seg selv som faglig kompetent og utfører oppgaven uten hjelp. De færreste i Oppland kjenner seg igjen i den delegerende, som foretrekker å forklare behovet og delegere oppgaven til andre.

Fiks Ferdig

er tjenesten hvor Byggmakker hjelper deg med å få jobben gjort!