K-Rauta-hero-banner
Artikler

Takvindu: Dette er de største fordelene

Bedre helse, økt trivsel og verdistigning kan bli resultatet av å slippe inn mer lys i hjemmet – og det er alltid plass til et ekstra vindu på taket. Les videre og bli inspirert.

Med takvinduer får du masse ekstra dagslys og frisk luft i huset. Store vindusflater og naturlig lys gjør også rommene mer anvendelige og hyggelige å være i, forteller Siri Sundby i VELUX.

Hun er ekspert på takvinduer og vet nøyaktig hvordan du kan utnytte dagslyset og rommene dine på best mulig måte. Dette er hennes beste tips til deg som vurderer takvinduer.

Skap romfølelse på trange loft

Har du en loftstue med lav takhøyde? Takvinduer gjør underverker for romfølelsen i trange loftsrom.

Dagslyset kommer ovenfra, så et takvindu vil slippe inn 2,5 ganger mer dagslys enn et fasadevindu med samme størrelse, sier forteller Sundby.

Reglene for beregning av boligareal under skråtak gjelder for areal med minst 190 centimeter høyde mellom gulv og tak, og med en minimumbredde på 60 centimeter. Med takvinduer kan du øke denne høyden med 30-50 centimeter og dermed få et større rom.

Byggmakker Velux takvindu loftstue

HER SNAKKER VI LYSFORHOLD: Denne moderne boligen har takvinduer gjennomgående fra loftstuen og inn på soverommet.

Byggmakker velux loftstue 2

Alt du trenger på soverommet

Soverommet skal møte flere behov. Det skal være lunt og svalt på samme tid.

Samtidig skal det være lyst og oversiktlig om dagen og mørkt de morgenene man vil sove lenge. Med takvinduer og god solskjerming kan du faktisk få i pose og sekk.

Byggmakker velux soverom 2

SOV UNDER ÅPEN HIMMEL: Den bratte takvinkelen til dette soverommet gjorde det mulig å montere en gruppe med fire store takvinduer som nå gir en flott panoramautsikt. Alle vinduene har blendingsgardiner for å sikre god nattesøvn.

Byggmakker velux takvindu sov

BEHAGELIG LYS PÅ SOVEROMMET: Takvinduer passer godt også på soverommet. Denne flotte løsningen med solskjerming er fra Velux.

Hvilket takvindu som passer for din bolig avhenger av takhøyde, hvor mange grader taket heller og estetiske ønsker. Bruk litt tid på å finne ut nøyaktig hva du ønsker deg.

136381-01-XXL

Optimalt arbeidslys på kjøkkenet

Takvinduer gir rikelig og jevnt med dagslys på kjøkkenet, hvis du er så heldig å ha dette i toppetasjen.

Så sant det er mulig anbefaler vi å plassere takvinduer over arbeids- og spiseområdene for å sikre best mulig lys og ventilasjon der det trengs mest.

Byggmakker velux takvindu kjokken

DRØMMEKJØKKEN: På dette lyse kjøkkenet slipper ingen smuler unna.

Få takterrassen du har drømt om

Drømmer du om et skjermet og fredelig sted å drikke morgenkaffen? VELUX har takvinduer som forvandles til en liten altan.

Byggmakker velux takvindu modell

PRIVAT LUKSUS: Her kunne også vi tenkt oss å nyte noe varmt i koppen eller noe godt i glasset.

Byggmakker Velux takvindu altan

ALTAN PÅ TAKET: Med nye takvinduer har man her fått to små altaner som resultat.

Jo større takvindu du velger, jo mer dagslys får du. Samtidig må du være bevisst på at takkonstruksjonen kan begrense hva slags vinduer du har mulighet til å velge. Gjør derfor grundig forarbeid og forhør deg gjerne med en fagperson før du velger løsning, tipser Sundby.

Husk også å sjekke hvor høyt det er under taket – rekker du opp til vinduene eller må de kontrolleres elektrisk med en app eller bryter? Hvor høy u-verdi trenger du, og må du ha solskjerming? Uansett hva slags tak du har kan takvinduer bidra til å øke verdien av din bolig – både økonomisk og i praksis.

Mer plass og bedre lys på badet

Med takvinduer får du høyden til å møblere der det før ikke var mulig.

Er det for eksempel for lavt til å ha badekar eller vask, er et eller flere takvinduer den ideelle løsningen.

Byggmakker velux takvindu baderom

BAD DEG I SOLLYS: Her kan eierne nyte et deilig bad med overlegen utsikt, frisk luft og varme solstråler i ansiktet.

Byggmakker velux takvindu bad 2

SMART OG ELEKTRISK: Rekker du ikke opp? Ikke noe problem. VELUX har takvinduer som kan styres med veggbryter og app.

På dette lekre badet fyller en rad med to takvinduer fra rommet med naturlig dagslys. Det øverste vinduet er et elektrisk VELUX takvindu som enkelt betjenes med en veggbryter og som lukkes automatisk hvis det begynner å regne. Vinduene har en vedlikeholdsfri overflate med slitesterke og fuktbestandige VELUX-persienner.

Tradisjonelle takvinduer brukes for takvinkel mellom 15 og 90 grader, mens for alt mellom 0 og 15 grader brukes vinduer for flate tak.

136322-01-XXL

Fiks ferdig tak

Skal du skifte tak?

Da har du en gyllen mulighet til å oppgradere boligen med nye takvinduer.

Yttertak har vanligvis en normal levetid på mellom 20 og 60 år. Hvis taket begynner å dra på årene kan det være på tide men en taksjekk. Montering av takvindu kan gjøres når som helst, men mange gjør det i forbindelse med utskifting eller etterisolering av tak.

RenderImage (1)

Å bytte tak krever ikke godkjenning fra kommunen hvis du ikke bytter tekkemateriale. Dersom du samtidig endrer konstruksjonen, for eksempel ved å sette inn takvinduer, kan det hende at du må søkes om det. Ta kontakt med kommunen du bor i før du setter i gang.

>Se utvalget av takprodukter i nettbutikken vår.

Fiks ferdig tak