K-Rauta-hero-banner
Artikler

Nytt kjøkken: Alt du trenger å vite om oppussing

Planlegger du nytt kjøkken? Vi har laget en stor guide med inspirasjon og tips som forenkler prosessen fra planlegging til gjennomføring.

Over halvparten av oss planlegger å pusse opp i år. Det viser tall fra den årlige Oppussingsindeksen til Byggmakker der nordmenn har svart på spørsmål om oppgradering av hjemmet.

Kjøkkenet er rommet nest flest av oss ønsker å fornye, og 3 av 10 nordmenn planlegger å montere ny kjøkkeninnredning og andre oppbevaringsløsninger.

— Når vi pusser opp innendørs er årsaken som regel todelt. Noen har kjøkken med vedlikeholdsbehov, mens andre helt enkelt ønsker seg forandring. Kjøkkenet er et av hjemmets viktigste rom og består av komponenter som skal vare i mange år. Derfor er det viktig at du bruker god tid på planlegging, sier Ole Morten Hansen, kategoriansvarlig for kjøkken i Byggmakker.

Finn ditt nye kjøkken her

I denne artikkelen kan du lese mer om disse temaene:

 • Kjøkkeninnredning
 • Smarte hvitevarer
 • Kjøkken på budsjett
 • Valg av benkeplate
 • Muligheter med kjøkkenøy
 • Smarte løsninger for små kjøkken
 • Maling av kjøkken og fargetrender
 • Valg av kjøkkenvifte

Bestill tegnetime her

Ikke bry deg om kjøkkentrender

Konseptet «kjøkkentrender» er på vei ut og erstattes med tidløst design og interiør som enkelt kan endres. Det har rett og slett blitt trendy å ikke være trendy.

Interiørdesigner Camilla Gjerset minner likevel om at det ikke er kortsiktig å velge noe annerledes, så lenge du velger noe personlig som du virkelig liker.

Byggmakker 124m2 Camilla-Gjerset

KJØKKENEKSPERT: Interiørdesigner Camilla Gjerset har gjort mange kjøkken, blant annet på TV-programmet Oppussing på en dag.

«Personlighet er den tendensen vi ser mest av. Mange vil være unike og ikke nødvendigvis følge en trend som noen andre har valgt for seg. Velger du en stil som er personlig for deg får du også et tidløst resultat» - Camilla Gjerset, interiørdesigner i 124m2.

Her finnes det mange muligheter, enten du er svak for mørke kjøkken, klassisk hvitt eller den tidløse nordiske stilen med innslag fra naturen.

— Etter mange år med hvite kjøkken ser vi nå at mørkere farger, ulike tresorter og åpne hyller og skap er tilbake. Lameller og fronter med detaljer og struktur ser vi også mer og mer av, tipser Gjerset.

Vi har plukket ut tidløse kjøkkeninnredninger som du kan lese mer om her.

Norema kjokken kvadrat

Kvadrat fra Norema

Byggmakker Norema-Trapes

TENK ARBEIDSFLYT: På dette kjøkkenet er de viktigste funksjonene strategisk plassert i forhold til hverandre. Trapes fra Norema

Kjøkkenvifte: Kjøkkenets kronjuvel

Du har kanskje ikke tenkt på det, men ventilatoren er et av de viktigste designelementene på kjøkkenet.

I dag finnes det utallige løsninger – alt fra grandiose takvifter til nærmest usynlige løsninger som er integrert i kjøkkenbenken.

Se alle våre kjøkkenhetter her

Noen vil at kjøkkenviften skal være et blikkfang, mens andre er mest opptatt av at den skal gjøre jobben sin.

I Byggmakker ser vi at mange velger å droppe overskap og lar ventilasjonen få all oppmerksomheten. Det går mye i kjøkkenhetter med særpreget utforming – gjerne i kobber, messing og skinnende detaljer som gir en følelse av luksus. Hos Byggmakker finner du flotte design-ventilatorer fra kjente leverandører, blant annet RørosHetta.

Se alle våre ventilatorer her

Byggmakker Roroshetta kjokkenvifte

Klikk her for å lese hele artikkelen

Smarte hvitevarer gjør matlaging enklere

Smarthus har blitt mer og mer utbredt de siste årene. Electrolux er en av produsentene som virkelig har utmerket seg på kjøkkenfronten – blant annet med verdens første kameraovn som kan styres med mobilen. I tillegg har de teknologi som lar induksjonstopp og ventilator kommunisere med hverandre.

– De største driverne for utvikling av smarte hvitevarer er bærekraft og sunt kosthold, forteller Leif Neksum, produktekspert i Electrolux.

Hvilke produkter han snakker om kan du lese mer om i denne artikkelen hvor vi går i dybden på smart kjøkkenteknologi.

Se alle våre hvitevarer her

Electrolux-ovn-integrert

Klikk her for å lese hele artikkelen

Tips!

Husk at det er krav til komfyrvakt i alle nye boliger og når det legges opp ny kurs til komfyr. Det betyr at komfyrvakt skal være installert som en del av det faste elektriske anlegget.

Kjøkkenoppussing til en billig penge

Å pusse opp kjøkkenet trenger ikke å være et dyrt og tidkrevende prosjekt. Begrepet oppussing er relativt og det er ikke sikkert du må gjøre så mye som du tror.

— Vi ser ofte at brukbare kjøkken rives ut bare for å få en ny farge. Teamet mitt og jeg har oppgradert mange kjøkken som har blitt utrolig fine og unike ved å beholde deler av det gamle. Det kan være alt fra usynlige elementer som benkeskap til gamle fronter og overskap, forteller Gjerset.

Sammen med TV-snekkerne i Oppussing på en dag har vi laget en film som viser hvordan du setter opp rette kjøkkenskap.

Nye fronter, kjøkkenplater og noen strøk maling gjør underverker. Dersom du vil redusere kostnadene ytterligere kan du enkelt skape forandring med nytt armatur, vask, benkeplate og håndtak. Kanskje du til og med kan driste deg til å dekorere med gjenstander som vanligvis ikke hører hjemme på et kjøkken?

Snekker Rune Haraldsen har mange års erfaring med oppussing og verdiøkning av bolig, og er for mange kjent fra tv-programmet «Oppussing på en dag».

Hans beste tips til deg som vil pusse opp kjøkkenet billig er å sette deg et budsjett og en makspris før du begynner.

– Gang alltid prisene du henter inn med 1,3 for å være på den sikre siden. Ikke spar penger på det billigste hele tiden, men velg bærekraftige løsninger som varer. Det sparer du penger på i lengden, sier Rune. 

Tips!

Ikke kast den gamle kjøkkeninnredningen på dynga. Selg den videre for en fin som – så får du et ekstra tilskudd til oppussingsbudsjettet.

I denne artikkelen finner du flere tips og inspirasjon om oppussing på budsjett.

Kjøkken-på-budsjett

Benkeplate: Tenk stil – og livsstil

Vi bruker mye tid ved kjøkkenbenken. En benkeplate skal ikke bare matche interiørstilen din, den skal også være tilpasset livsstilen til deg og de du bor sammen med.

Mange har lagt sin elsk på benkeplater i heltre, men naturstein og vedlikeholdsfrie benkeplater i kompositt og laminat er også populære gjengangere på norske kjøkken.

Benkeplater har forskjellige fordeler og ulemper. Noen materialer er mer motstandsdyktige, mens andre trenger mer kjærlighet og vedlikehold.

Finn din nye benkeplate her

Få flere gode råd fra en av Norges største kjøkkenforhandlere i inspirasjonsartikkelen nedenfor.

Norema-benkeplate

Klikk her for å lese hele artikkelen

«I mange tilfeller skal det ikke mer til enn en ny benkeplate for å merke stor forandring. Vurder om du skal kjøpe ny eller male eksisterende» Rune Haraldsen, handyman

Rune-Haraldsen---handyman

Kjøkkenøy – familiens nye samlingspunkt

Har du stort kjøkken? En kjøkkenøy er et sosialt samlingspunkt med mange muligheter for både oppbevaring og matlaging.

En kjøkkenøy åpner blant annet opp for å flytte hvitevarene vekk fra selve kjøkkeninnredningen. Du kan også frigjøre plass i kjøleskapet med praktiske kjøleskuffer, legge opp vann eller installere kokesone og ventilator.

Les mer om alle fordelene med kjøkkenøy og la deg inspirere av ulike løsninger i artikkelen her.

Norema-kjøkkenøy

Tips!

Skal du ha kjøkkenøy? Husk at du trenger stikkontakter. Legg inn strøm mens du pusser opp, så slipper du å rive opp gulv og vegger senere. Dersom du skal ha en kjøkkenøy med platetopp eller vask er det viktig at du undersøker hvor vann, avløp og strømuttak går før du setter i gang.

Smarte løsninger til små kjøkken

Har du et lite kjøkken? Med tilpasset innredning og smarte løsninger kan du utnytte hver kvadratmeter maksimalt. Nedfellbare spisebord, uttrekkbar benk og smart oppbevaring er noen av grepene du kan gjøre for å «jukse» deg til et større kjøkken.

Tenk også på at overskap stjeler mye plass. Prioriter plassbesparende løsninger under kjøkkenbenken. Dette er et genialt eksempel på hvordan man kan tenke smart.

Norema skuff

SOKKELSKUFF: Smart skuffeløsning fra Norema.

Inspirasjon: Mal deg til nytt kjøkken

En viktig detalj du ikke må glemme når du pusser opp kjøkkenet er farger. Du bør bruke tid på fargevalg uavhengig om du skal male hele rommet eller bare frontene.

Her kan du glemme alt vi har sagt om å droppe trender og velge tidløst. Vær kreativ og lek deg med både fargekombinasjoner og flater. Hva med å teste favorittfargen i taket?

Maling er noe av det enkleste å forandre, og når du først får dreisen på det er det faktisk veldig gøy også. Se årets fargetrender her. 

Jotun-fargekart-2020---12

Tips!

Skal du male frontene? Lag deg god arbeidsplass, legg opp all fronter på rekke og rad – og mal alt i ett. Bruk maskeringstape for alt det verdt. Det tar litt tid, men malingen går mye raskere.

«Kvaliteten på kjøkken har blitt mye bedre det siste tiåret. Det gjør det fullt mulig å male kjøkkeninnredning fremfor å kjøpe ny. Forhør deg med maleavdelingen på din nærmeste Byggmakker og finn ut hva du må gjøre av grunnarbeid» -Rune Haraldsen, handyman

Rune-Haraldsen---handyman

Alt du trenger på ett sted

Hva er viktigst for deg når du skal investere i nytt kjøkken? For mange er pris, valgmuligheter, kvalitet og brukervennlighet avgjørende.  

Byggmakker ble nylig kåret til vinner i kategorien «Kjøkken fra byggevarehus» av nettstedet Vi Anbefaler. Her fikk vi blant annet ros for brukervennlige nettsider, stort produktutvalg og konseptet Fiks Ferdig hvor våre dyktige håndverkere hjelper deg med oppussingen fra start til slutt.

Mange trenger også hjelp til å finansiere kjøkkendrømmen. Hos Byggmakker kan du søke om kundekort med kreditt på opp til 200 00 kroner og fleksible nedbetalingsløsninger.

Uansett hvor stort prosjektet ditt er, må du ta mange valg. Fordelen med et byggevarehus er at du får alt du trenger på et sted.

— Vi håper du har blitt inspirert til å ta fatt på oppussingen, enten du planlegger et stort prosjekt eller en enkel oppgradering. Husk at oppussing skal være gøy og lærerikt – og at det ikke er skam å spørre om hjelp, avslutter Ole Morten Hansen, kategorisjef for kjøkken i Byggmakker.

Slik planlegger du

 • Mål opp rommet.
 • Se hvor vann og avløp går, samt strømuttak.
 • Sjekk om du har nok strøm til å drifte nye hvitevarer.
 • Tegn en enkel skisse over hvordan du vil ha det og hva du ønsker å gjøre.
 • Sjekk hva slags type vegg du skal montere innredningen på. Er det gips må du finne ut hvor stenderne er. Med treverk er det enklere.
 • Spør kjøkkenforhandler om råd – de er profesjonelle og kan hjelpe deg med tilpasning før du bestiller.
«Planlegg for en naturlig arbeidsflyt som gjør hverdagen enklere. Pass på at funksjoner som arbeidsplass, koketopp, kjøleskap og oppbevaring plasseres slik at du får best mulig arbeidsforhold i kjøkkenet» -Camilla Gjerset, interiørdesigner i 124m2.

Byggmakker 124m2 Camilla-Gjerset

Trenger du hjelp til å pusse opp kjøkkenet?

Ta kontakt med din Byggmakker med kjøkkenavdeling.

 • Byggmakker Aasen & Five
 • Byggmakker Bjugn
 • Byggmakker Brobekk
 • Byggmakker Bruland
 • Byggmakker Bytås
 • Byggmakker Degernes Landbrukslag
 • Byggmakker Eiker
 • Byggmakker GJ Bodø
 • Byggmakker GJ Fauske
 • Byggmakker GJ Svolvær
 • Byggmakker Gjøvik
 • Byggmakker Hamar
 • Byggmakker Lillehammer
 • Byggmakker Materialhandelen
 • Byggmakker Oppdal
 • Byggmakker Seljord Elektriske
 • Byggmakker Steinkjer
 • Byggmakker Strand
 • Byggmakker Støren
 • Byggmakker Surnadal
 • Byggmakker Sørbø Trelast
 • Byggmakker Tiller
 • Byggmakker Tredal
 • Byggmakker Tynset