StartsidenTips og rådGuider

Malermesterens beste tips

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

Se vår sommer kampanje her!

 

 

De fleste som har åpnet lokket på et malingsspann har gjort noen fadeser de helst skulle vært foruten. Med litt planleggning og godt forarbeid er slike erfaringer noe du kan spare deg for. Malermester Tina Juuhl hos M. Bratfos AS gir råd.

DET VIKTIGE FORARBEIDET
Et litt rufsete rom skal snart bli kjempefint. Fargen er valgt. Flaten er grunnet. Så hva venter vi på, kan vi ikke bare rulle i vei? Fullt så enkelt er det ikke. Malermester Tina stryker en erfaren hånd over veggflaten. Her må det forarbeid til!

– Selv det mest profesjonelle malerarbeid kan ikke dekke over et dårlig underlag, sier Tina. Så det er bare å gjøre som hun sier: Finne frem dekkepapir og maskeringstape, akrylmasse og sparkel, pussepapir og slipemaskin.

Det krever tålmodighet og nøyaktighet. Det er ikke alltid så gøy når det en mest av alt har lyst til, er å kjenne den deilige følelsen av å stikke penselen i flott farge og stryke den ut på veggen.

– Men du blir kjempefornøyd med deg selv etterpå, lover Tina. En vegg som skal pusses opp, trenger nødvendigvis ikke å være malerens drøm, ny og slett i overflaten. Selv en grov panelvegg, opprinnelig ment som underlag for strie og tapet slik det ble gjort i gamle hus, kan bli flott med rett fremgangsmåte.

– Hvis en ønsker et litt shabby sjarmerende eller røft uttrykk, går det fint an å male på røffe underlag, mener Tina. Men de verste ujevnhetene vil hun ha vekk. Rader med gamle spikerslag må sparkles. Hakk behandles likedan. Der treverket «reiser bust» for mye, må det slipes ned.

Sprekker mellom panelbordene kan derimot gjerne få stå, de forteller om husets alder og gir veggen liv. Men ujevne sprekker langs tak- og gulvlister er bare til irritasjon. De må først fylles med akrylmasse. – Vær særlig nøye med listverket rundt vinduer og dører, råder Tina. Der skal det brukes blankere maling, noe som er mye mer avslørende enn matt.

All malingen som nå skal brukes, er fortynnbar med vann. – Oljemaling forsvinner ut av markedet og skal ikke selges mer. Det har å gjøre med nye direktiver om skadelige virkninger av løsemidler, forklarer Tina. For oss gjør det jobben enklere. Maleverktøyet er lett å gjøre rent med vann etter bruk. Og skulle vi søle eller få et lite sleivstrøk, er det enkelt å fjerne mens malingen ennå er fuktig.

SJEKK VÅRT VAREUTVALG AV INNENDØRSMALING HER

SLIK GJØR DU

 1. Etter at overflatene har blitt rengjort,beskyttes gulvet skikkelig med dekkepapir. Det beste er å bruke typen som er litt blank på den ene siden. Legg denne opp, da trekker ikke malingsøl seg inn, men kan tørkes vekk. Fest papiret med maskeringstape. Dekk eventuelle møbler med plast.
 2. Bruk sparkelmasse til å dekke hakk og ujevnheter på alle flater. Det enkleste er å jobbe med to stålsparkler. På den største legger du en god klatt med masse, med den mindre tar du litt og litt av massen og stryker over søkkene i flaten. Større fordypninger må sparkles i flere omganger, for massen trekker seg litt sammen når den tørker.
 3. Skal du male en platevegg, vær nøye med alle skjøter. Bruk skjøtestrimmel og sparkle i to omganger.
 4. Slip ned sparkelen. Slip også over ujevnheter i flaten og «bust» i treverk. Vær særlig nøye med plateskjøter.
 5. Bruk akrylmasse i alle sprekker som skal skjules – ved lister, i hjørner og vinkler. Har du utenpåliggende el-anlegg, legg akryl over og under ledningen, så synes den mindre. Massen påføres med pumpe i en jevn streng og strykes deretter ut med en fuktig finger (dyppet i såpevann) til jevne og fine overganger.
 6. Skal du male taket, gjør det først. Det blir alltid litt søl. Om veggene skal tas etterpå, er det ikke så farlig.
 7. På umalte flater, mal først et strøk grunning, gjerne i samme farge som toppstrøket. Blanke flater gir dårlig feste og må mattes ned først med slipepapir. Her bør heftgrunn brukes som første strøk.
 8. Bruk maskeringstape på listverk rundt flaten som skal males. Gni tapen godt inntil, slik at maling ikke trekker seg inn under den. Skal tapen bli sittende en stund, velg blå type. Gul tape er vanskelig å fjerne hvis den sitter for lenge. Hvis du er stø på hånden og maler med pensel, kan du klare deg uten tape eller bruke en smal type. Maler du med rull, trenger du en bredere.
 9. Skal du male større flater med rull, kommer du ikke helt inntil i hjørner og langs kanter. Mal først alle slike soner med pensel. Bruk rull tilpasset underlaget du skal male.
 10. Skal du male panel, mal et par bordbredder av gangen ovenfra og nedover. Må du avbryte arbeidet, fullfør høyden og unngå skjøter som tørker.
 11. Listene males til slutt. Beskytt veggen med maskeringstape. Bruk en rund eller oval pensel. Nå brukes vanntynnbar maling også til lister, vinduer og dører.

Valg av maling

 • Blank maling avslører alle ujevnheter. Matt maling er mindre avslørende.
 • Kvistlakk må brukes dersom du skal male ubehandlet panel. Dekk alle kvistmerker, ellers kan de slå igjennom malingen som mørkere skjolder.
 • Malingsrens fjerner malingsflekker og annen skitt uten den sjenerende lukten eller faren fra løsemidler, slik en før fikk av lynol eller white spirit.
 • Penselrens bør brukes hvis du har du investert i kvalitetsredskap. De er bedre å bruke og blir rimeligere enn å kjøpe nytt til stadighet. Har du kjøpt pensler av billigtype, er det neppe bryet verdt å rense dem. Det finnes både svært sterke og mer miljøvennlige renseprodukter, avhengig av behovet.
 • «Smarte våtservietter» er greie å ha for hånden når en maler. De tar alle typer klin, også tapetklister. Det er viktig å vaske hendene etter å ha brukt produktet.

Bruk riktig maleredskap

 • Bruk pensel når du skal male treverk.
 • Bruk rull når du skal male platevegger.
 • Forhør deg om rett rull og penseltype til underlaget og malingen du skal bruke.
 • Åpne lokket på malingsboksen forsiktig med egnet verktøy. Da får du satt lokket tett på igjen.

Maling: Du trenger

 • Dekkepapir.
 • Maskeringstape.
 • Smal og/eller bred, gul og/eller blå type.
 • Sparkelmasse og sparkler.
 • Akrylmasse og pumpe (fugepistol).
 • Slipepapir, korning 120.
 • Slipekloss eller -maskin.
 • Evt. kvistlakk til ubehandlet treverk.
 • Evt. skjøtestrimmel til plateskjøter.
 • Bred pensel til panel.
 • Rund eller oval pensel til lister.
 • Rull og holder til underlag av plater. Turkis rull trekker moderat med maling. Rosa rull trekker mer, men gir gjerne mer søl.
 • Brett til maling og rull.
 • Bokseåpner til malingsbokser.
 • Rørepinne.
 • Maling.
Terrassebeis – slik gjør du det Byggmakker

Terrassebeis – slik gjør du det

12.05.2021

Lengter du etter deilige kvelder på terrassen sammen med familie og gode venner? Nå er det heldigvis ikke lenge igjen. I mellomtiden kan du vaske og legge på et strøk terrassebeis, slik at du snart kan invitere til en ren og nybeiset terrasse.

Velg riktig maling til dine rom Byggmakker

Velg riktig maling til dine rom

24.02.2021

Bruken og utformingen av et rom har mye å si for hvilken type maling du bør velge. Les videre og la deg inspirere av de flotte og slitesterke produktene til Jotun.

Inspirasjon: Dette er vårens vakreste farger Byggmakker

Inspirasjon: Dette er vårens vakreste farger

11.02.2020

Jotuns vårpalett er inspirert av ny energi, varme og reiselyst. Hvilken av disse fargene er din favoritt?

Dette er fargetrendene i 2020 Byggmakker

Dette er fargetrendene i 2020

13.09.2019

Vi er ganske sikre på at du finner en favoritt blant de tolv nye interiørfargene til Jotun! Fargekartet for 2020 byr også på en matt og vakker bonusnyhet.