StartsidenTips og rådGuider

DIY: Oppsetting av tapet

 

Se hvilke produkter vi har i vår Sommerkampanje!

 

Her skal vi kort beskrive hvordan tapet med fiber bakside settes opp.

Før du finner frem tapetrullene, må hull, sprekker og ujevnheter sparkles og slipes (se omtale av forarbeid tidligere i kapitlet). Dekk flekkene med grunningsmaling i samme farge som veggen.

På nye platevegger: Grunn hele veggen med ett strøk vannbasert grunning eller maling i en farge tilnærmet tapetfargen. Slik hindres sjenerende gjennomskinn.

På tidligere malt vegg: Vask med kraftvask eller grovrent for å fjerne fett og skitt. Blank maling mattes med slipepapir.

På gammel tapetvegg: Slett og jevnt tapet som sitter fast og tett, kan brukes som underlag. Doble skjøter fuktes godt og skaves av med en sparkel. Skader sparkles og slipes og flekkene grunnes. Med vinyltapeter kan overflaten strippes av. Gammelt strietapet eller glassfibervev som sitter godt, kan helsparkles eller dekkes med tykkeste type nonwoven underlagstapet og rikelig med lim.

Har rommet mange lag gammel tapet fra før, kan hjørnene ha blitt runde. Skjær helt igjennom inn i hjørnet og riv av de buede tapetdelene. Dekk kantene med sparkel og forsterk eventuelt hjørnet med glassfiberstrimmel.

Slik setter du opp tapet med fiber bakside

Før du går i gang, må lokk rundt brytere og el-uttak fjernes. Ta ut sikringer før du går i gang med dette. Fuktig tapetlim og ledningskoblinger er en farlig kombinasjon!

Klipp eller skjær

Mål høyden fra tak til gulv. Rull ut tapetet på arbeidsflaten. Mål opp en tapetlengde som er 5 cm lengre enn høyden gulv/ tak for å ha litt å gå på. Med ensfarget tapet er det enkelt. Sett et merke med blyant ved takhøyde + 5 cm. Fold tapetrullen tilbake slik at kantene ligger helt parallelt. Lag en skarp brett ved blyantmerket og skjær med tapetkniv. Slik får du helt rette lengder. NB! Har tapetet mønsterrapporter, ta hensyn til dette!

Mål og marker

Når du tapetserer, skal du alltid begynne i hjørnet. Der skal tapetet gå 2 cm forbi hjørnet og inn på tilstøtende vegg. Men hjørner er sjelden rette. Derfor: Bruk vater eller loddesnor.

Mål opp 51 cm fra hjørnet (standard tapetbredde er 53 cm). Merk av med blyant. Legg vateret loddrett inntil linjalen mot merket og trekk en linje eller sett flere merker. Her skal den første tapetkanten sitte.

Påfør lim

Her beskriver vi fremgangsmåte for tapet med fiberbakside. For papirtapet eller forlimt tapet, følg egnet fremgangsmåte. Jobb med en og en tapetlengde om gangen, for limet tørker fort.

Begynn med pensel langs kantene, først langs taklisten, deretter i hjørnet og langs gulvlisten. Påfør resten av limet med rull med halvlang pels. Fortsett gjerne litt ut på veggen der neste tapetlengde skal komme, så unngår du for mye lim i skjøtene. Jobb nedenfra og oppover. Varmen oppunder taket får limet til å tørke raskest her. Med forlengerskaft går jobben raskere.

På med tapetet

Første tapetlengde legges kant i kant med den loddrette markeringen som ble gjort ved hjelp av vater. Er listene fjernet, henger du tapetet helt opp til taket og presser fast. Sitter listene på, legges banen opp litt utenpå listen, men uten å presses fast i den.

Stryk tapetet på plass fra midten og utover. Bruk sletteren på hele tapetet for å fjerne eventuelle luftlommer. Stryk ovenfra og nedover og ut mot kantene slik at luften presses ut. Kanten på sletteren kan brukes for å få tapetet helt inn i hjørner og oppunder taklist. Neste bane settes inntil den første på samme måte.

Bruk en fuktig svamp til å fjerne overskytende lim. Det er viktig å holde skylle svampen og holde den helt ren. For hver tapetlengde som er på plass, stryk over skjøtene mellom lengdene med svampen. Tørk også av listene. Rull gjerne over skjøtene med en skjøterull for å sikre at de sitter ordentlig.

Renskjær kantene

Bruk en hobbykniv med skarpt blad til å renskjære kantene. Det gjør du enklest ved å dytte tapetet helt inn i hjørnene og langs alle lister med en bred stålsparkel og skjære langs denne. Skjær åpninger ved alle el-uttak og brytere. Pass på at åpningen ikke blir større enn at dekselet går over kantene. Nå kan du sette i sikringen igjen – og nyte rommet i nytt lys og med nytt utseende.

Du trenger:

 • Vater, tommestokk, linjal og skarp hobbykniv.

 • En stødig arbeidsflate.

 • Blyant (ikke tusj eller penn).

 • Bøtte med lunkent vann og svamp for å fjerne limsøl.

 • Tapetlim tilpasset tapettypen.

 • Rull med forlengerskaft for påføring av lim.

 • Pensel for å påføre lim i kantene.

 • Stålsparkel og tapetkniv for renskjæring lang listene.

 • Tapetsletter til å stryke over tapetet etter oppsetting og fjerne eventuelle luftlommer. På papirtapet brukes tapetbørste.

 • Skjøterull for å presse kantene godt inntil veggen.

Tips råd

Nyttige tapettriks

 • Sørg for godt lys, enten dagslys eller gode arbeidslamper. I dårlig lys er det lett å overse feil og unøyaktigheter.

 • Oppstår det luftbobler som ikke forsvinner, fyll en engangssprøyte med lim, stikk sprøytespissen inn og press.

 • Hvis veggen har hull for oppheng som du vil beholde, sett i en fyrstikk slik at den stikker litt utenfor. Bulen i tapetet viser hvor hullet er.

 • Er du redd for at veggen kan suge for mye fukt fra limet, selv etter grunning? Rull på et strøk tapetlim tynnet med litt vann. La det tørke før du begynner tapetseringen.
Spilevegg: Slik bygger du den selv Byggmakker

Spilevegg: Slik bygger du den selv

01.07.2020

Den er en av de største interiørtrendene akkurat nå. I denne artikkelen finner du inspirasjonen og veiledningen du trenger for å bygge spilevegg både inne og ute.

Slik bygger du spilevegg Byggmakker

Slik bygger du spilevegg

01.07.2020

Spilevegg er hot om dagen både ute og inne - på vegg og i taket. Her viser vår favoritt snekker, Snekker Niklas, deg hvordan du enkelt lager din egen hjemmelagde spilevegg på 1-2-3. Det fikser du!

Hvordan lage utekjøkken med vask og vannkran Byggmakker

Hvordan lage utekjøkken med vask og vannkran

04.06.2020

Utekjøkken er en het hagetrend om dagen. Det å lage mat ute sammen med familie og venner prioriteres høyt. Snekker Niklas viser deg her hvordan du enkelt kan bygge et flott utekjøkken selv, og flytte matlagingen utendørs.

Slik bygger du søppelskur selv Byggmakker

Slik bygger du søppelskur selv

30.04.2020

Få en ryddig og fin uteplass - Enten det er for å skjule de mindre pene søppelkassene eller hindre at de står hulter til bulter og kanskje triller inn i en bil eller velter slik at måkene får et herremåltid, så er dette kanskje helgens DIY-prosjekt for deg?