StartsidenTips og rådInspirasjon

Sjarmerende smart i skjærgården

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

Se vår sommer kampanje her!

 

 

I et lite naust utenfor Bergen har en kreativ familie skapt sitt eget fristed. Det lille naustet flommer over av sjarmerende skaperglede og smarte løsninger.

Foto: Thomas Andre Strømsnes

Naustet brukes først og fremst til å oppbevare familiens båter om vinteren, men er også et yndet rekreasjonssted.

- Utgangspunktet var at vi ikke ønsket å overta en enebolig etter mine foreldre, men heller naustet som tilhørte eiendommen, for å ha tilknytning til stedet familien kommer fra. Siden det er så lite er det også lett håndterbart med tanke på vedlikehold, sier eieren Odny Drønen.

Se vårt store produktutvalg her

Alle fargevalgene på hytta er nøye utvalgt for å passe den maritime stilen og nærheten til sjøen.

Det er snekkere som har stått for oppføringen av bygget, men det er faren til Odny som har opparbeidet tomten og bygget bryggene.

- Faren min laget alltid veldig mange ting selv, så i første etasje av naustet står faktisk hans gamle sløydbenk. Den er helt 100 prosent funksjonell og brukes når vi lager ting og arbeider på naustet. I tillegg synes vi også den passer fint inn som en del av interiørstilen i naustet, forklarer Odny.

Se vårt utvalg av trelast og byggevarer her

Bordet er opprinnelig en gammel treplate som er blitt beiset og fått sveiset på nye metallben. Det kostet mye mer enn om Odny skulle kjøpt det i en butikk, men det var det verdt! Saueskinnene i stolene er fra lokale villsauer i området.

Gjør det selv

Hun har forsøkt å videreføre farens holdning til å gjøre ting selv og i den kreative familien har alle bidratt med å utforme naustets interiør.

- Etter somrer på camping på Koster har vi sett at turistene laget seg møbler av rekved Det har inspirert oss til det samme. "Krydderlådan" som står på kjøkkenet er laget av drivved som er funnet på Koster, og som har fått et nytt liv på naustet. Bordet og benken på framsiden av naustet er laget av lokal rekved. Og i vår familie kalles dette for Kostermøbler.

Sofaen er trukket om med stoff fra IKEA for å få riktig farge som resten av stilen i naustet. Alle putene i hytta er opprinnelig filleryer som er sydd om til puter. Beisen som er brukt inne på veggene er beis fra Bergen malingfabrikk - kalt Carl Larsson blå. Taket er hvit panelbeis fra samme sted. Utvendig er det Drygolin - Vestlandsrød.

Ingenting er tilfeldig i naustet og Odny er nøye på å skape en rustikk atmosfære som er tro mot naturen og den maritime stilen.

- Vi har laget det meste av interiøret selv ved å sette i stand gamle ting som har vært i familien eller av drivved vi har funnet i naturen. Den lyseblå kassen er fra tiden da min morfar var kolonialhandler og ble brukt til å frakte margarin i. Den er pusset opp og beiset og brukes nå som bord.

Rattet og lanternene i stua er fra en av båtene som min far har jobbet på. Dørene i verktøyskapet over sløydbenken er et gammelt vindu fra et hus i Bergen. Lanternen fra en kondemnert marinebåt har vi har satt lys i.

Egenkomponert maling og beis

Alle fargevalgene på naustet er nøye utvalgt for å passe den maritime stilen og nærheten til sjøen. Den ene malingen er til og med spesiallaget til naustet.

Se vårt utvalg av maling her

Naustet har skråtak, så det er bare plass til ett menneske i kjøkkenkroken. Men kjøkkenbenken er utformet slik at det går an å lage mat på begge sider. Det er en praktisk løsning for å plass til flere kokker.

- Blåmalingen/beisen som går igjen flere steder ble faktisk laget på en lokal malingsfabrikk. Jeg sa at jeg skulle ha en lyseblå farge med litt grått i og spurte om melemesteren kunne lage det. Resultatet ble en er helt unik maling som ble hetende Carl Larsson- blå, noe jeg synes passer veldig godt!

Smarte oppbevaringsløsninger

Med kun rundt 40 m2 i hver etasje, settes det helt egne krav til innredning og oppbevaring. I andre etasje er det bygget inn senger som kahytter - slik det ble gjort i gamle båter.

Når det er liten plass må man være kreativ med oppbevaringsløsningene. Under sengebenken i første etasje er det laget et skap med oppbevaringsplass. Det er mine besteforeldres melkeseparator som står over sengen nede. Jeg så den flittig i bruk da jeg var barn, i dag er den kun til pynt.

- Det er kjempepraktisk for man får jo mange sengeplasser på en liten plass, når det er skjermet slik som her. I tillegg har vi store skuffer under der vi kan ha klær og ting og tang.

Nærhet til naturen

I nauståpningen kan man sitte og nyte solnedgangen. Naustet ligger helt inntil sjøen og dupper i vannkanten.

- Det er deilig å komme ut på brygga om morgenen og drikke en kopp kaffe mens man nyter utsikten. Man kommer veldig tett innpå naturen og kan bare sitte stille og følge med på båtene som passerer. Det er det mye rekreasjon i, avslutter Odny.

Bordet er opprinnelig en gammel treplate som er blitt beiset og fått sveiset på nye metallben. Det kostet mye mer enn om Odny skulle kjøpt det i en butikk, men det var det verdt! Saueskinnene i stolene er fra lokale villsauer i området.

Les også: Fikk drømmeoase i hagen

Inspirasjon Byggmakker

Inspirasjon

13.03.2018

Byggmakker hjelper deg å få ting gjort. Her finner du guider, kunnskapsartikler, eksperthjelp og et helt eget inspirasjonsunivers!

Gardiner med skreddersøm Byggmakker

Gardiner med skreddersøm

20.01.2015

Med dagens utvalg av gardiner finnes det nesten uendelige muligheter til å understreke din stil i hjemmet. Hver gardin er unik, med ulike farger, utførelser, mønstre, individuelt tilpassede mål, og funksjoner - alt etter dine ønskemål.

Småbruk i særklasse Byggmakker

Småbruk i særklasse

27.09.2013

Det unge paret slo til da et lite gårdsbruk utenfor Holmestrand kom til salgs i 2004. Etter utallige timer med oppussing gjennom åtte år, kunne paret endelig flytte inn i drømmehuset sitt.