StartsidenTips og rådProff

Ikke la deg lure: Her er de vanligste mytene om ventilasjon


Sjekk ut hvilke varer som er på kampanje her!


 

 

Sju vanlige påstander om ventilasjon:

Sju vanlige påstander om ventilasjon:

«Med balansert ventilasjon trenger du ikke å lufte ut»   Riktig

Er det balanserte ventilasjonsanlegget med varmegjenvinning riktig dimensjonert for boligen, trenger du i prinsippet ingen utlufting. Men om du i varme perioder stenger ventilasjonsanlegget, oppnår du ingen utsuging fra våtrommene. Da må du være ekstra nøye med å lufte ut.

«Har du ventilasjonsventiler i vinduene, er det unødvendig å lufte ut»  Feil

Ventilasjonsventilene sørger utelukkende for at det kan komme nok luft inn i huset til at det kan trekkes ut fuktig luft gjennom avtrekkene på kjøkkenet og badet. Kommer det ikke inn luft, kan heller ikke luft suges ut. Om utluftingen er for dårlig, kan det dannes dugg nederst på rutene. Det kan bekjempes gjennom et ventilasjonsanlegg eller med grundig utlufting flere ganger om dagen.

«Åpning av kjøkkenvinduet når komfyrviften går er en god idé»   Riktig

Komfyrviften skal suge vekk stekos og damp fra komfyren, slik at dette ikke slipper ut i huset. Der det skal suges luft ut, skal det trekkes luft inn. Den luften som skal inn i huset kan komme fra vegg- og vindusventiler eller utettheter i huset, men er huset helt tett kan komfyrviften faktisk suge røyken ut av ovnen og ut i stua. Løsningen er å åpne et vindu i kjøkkenet.

«Det er lurt å la et vindu stå på gløtt i andre etasje»  Delvis riktig

Teoretisk stiger varm luft oppover, og et åpent vindu i andre etasje kan da slippe ut varm og fuktig luft. Vær imidlertid oppmerksom på at luften skal vandre fra oppholdsrommene, hvor den kommer inn gjennom vegg- eller vindusventiler, til våtrommene og deretter ventileres bort. Et åpent vindu i andre etasje kan gi forstyrrelser i denne prosessen, og i verste fall kan fuktig luft gå motsatt vei, fra våtrommene ut i resten av huset.

«Kjelleren krever mye utlufting»  Riktig

En kjeller krever større oppmerksomhet når det kommer til ventilasjon. I gamle dager visste man at kjelleren var fuktig og brukte den deretter. Nå brukes kjellere ofte på samme måte som de øvrige etasjene, og dette skaper problemer. Spesielt nå som stadig flere kvitter seg med oljefyren, som var den varmekilden som sørget for varme og luftsirkulasjon i kjelleren. Kjelleren skal derfor varmes opp og ventileres fra friskluftsventiler.

«Når du har dusjet bør du åpne vinduet»   Delvis riktig

Det er problematisk å åpne vinduet siden den kalde uteluften får fukten på badet til å danne kondens. Men finnes ingen annen utluftingsmulighet, er det smart å åpne vinduet. En god løsning er å montere en fuktstyrt vifte i stedet for naturlig ventilasjon. Viften kan for eksempel starte når lyset slås på og deretter slås av når luftfuktigheten når et akseptabelt nivå. Mest optimalt er et balansert ventilasjonsanlegg med varmegjenvinning i hele huset.

«Du bør lukke døren når baderomsviften går»   Delvis riktig

Er boligen riktig konstruert, kan døren fint lukkes. Da er det lufttilførsel til badet gjennom en åpning i veggen eller døren, men det finnes mange boliger som mangler lufttilførsel om ikke vinduet eller døren står åpen. Da anbefales det å la døren stå åpen når utsugingsviften går.

(Kilde: www.gjoerdetselv.com)

Disse jobbene trenger kunden fremdeles Byggmakker

Disse jobbene trenger kunden fremdeles

03.04.2020

Norge befinner seg i en krise som følge av koronaviruset, og stadig flere næringer blir nødt til å midlertidig lukke dørene. Regjeringen oppfordrer imidlertid folket til å ta tak i oppussingsprosjekter. Her er våre tips til hvilke jobber du trygt kan gjennomføre.

Mindre punsjing neste gang du bestiller byggevarer? Byggmakker

Mindre punsjing neste gang du bestiller byggevarer?

27.03.2020

Forbedringene som har blitt gjort i BM Portalen det siste året, har gitt mange av proffkundene til Byggmakker gode gevinster. Integrasjon med kalkulasjonsprogrammer og et nytt BREEAM-filter er noen av funksjonene som skal gi deg en mer effektiv hverdag – hver dag!

Ventilasjon: Derfor bør du prioritere kjøkkenet Byggmakker

Ventilasjon: Derfor bør du prioritere kjøkkenet

11.02.2020

God ventilasjon på kjøkkenet er avgjørende for et sunt inneklima. Det finnes flere løsninger, men en av dem skiller seg tydelig fra de andre.

Kraftig vekst i BM Portalen: Proffen vil bestille selv! Byggmakker

Kraftig vekst i BM Portalen: Proffen vil bestille selv!

06.01.2020

Byggmakkers skreddersydde nettjeneste for proffen har fått mange nye brukere i 2019. Enda enklere varebestilling og tilgang til informasjon og dokumentasjon gjør hverdagen mer effektiv.