K-Rauta-hero-banner
Artikler

Slik organiserer du gangen din

Irriterer du deg over lite oppbevaringsplass i gangen? Ligger det alltid strødd sko og yttertøy? Få inspirasjon til smarte løsninger her!

I oppbevaringsrapporten utført av Elfa kommer det frem at gangen er det rommet i hjemmet flest er misfornøyde med når det kommer til oppbevaringsløsninger – og da særlig oppbevaring av sko og klær. For å unngå at dette blir roten til krangel og misnøye i familien er det heldigvis grep du kan ta.

– Det handler om å utnytte plassen du har klokt og velge løsninger med funksjoner som passer dine oppbevaringsbehov på en plasseffektiv måte, sier Hilde Børresen Istre, markedskoordinator i Elfa.

SE VÅRE OPPBEVARINGSLØSNINGER HER

hilde-borresen-istre

RGANISERER NORSKE HJEM: Hilde Børresen Istre er markedskoordinator i Elfa.

Slik får du oversikt

Før du lager en ny oppbevaringsløsning i gangen er det viktig å få oversikt.

Hvor mange sko, jakker, vesker, skjerf, luer og votter har du egentlig? Kanskje du også har treningsutstyr, turutstyr eller et kjæledyr som trenger ekstra plass.

– Man har ofte mange småting som nøkler, lommebøker, reflekser og skopuss i gangen, og disse burde få en dedikert plass slik at du alltid finner dem, tipser Istre.

elfa oppbevaring-gang bmforbruker

ORGANISERT: Gi hvert familiemedlem sin egen plass med navnet sitt på. Del inn kurver og kroker etter hver persons behov – alt i passende høyde.

Fleksibel løsning for alle sesonger

Det viktigste for å oppnå en effektiv oppbevaring er å velge fleksible løsninger.

Oppbevaringsløsningene fra Elfa har den unike fordelen at de enkelt kan bygges om når sesongen skiftes.

– Grunnen til at dette kan være lurt er at vi om sommeren bruker flere, men lettere sko og sandaler som trenger plass, mens vi om vinteren trenger plass til store jakker, skjerf og luer, forklarer Istre.

Med en fleksibel garderobeløsning kan du bytte ut noen av skohyllene du brukte til sommersko med uttrekkbare mesh-kurver til skjerf, luer og votter.

elfa meshkurver bmforbruker

FLEKSIBELT: Med en oppbevaringsløsning fra Elfa kan du bytte ut skohyller med kurver når det trengs.

Hvordan lagre utenfor sesong?

Har du loft eller bod med lagringsmulighet, bør du sortere ut klær og sko som ikke er i sesong, og lagre dem der.

Børst skoene rene for grus og sand, tørk deretter gjerne sålene med en fuktig klut, og lagre dem i plastkasser eller lagringsposer. Skal flere esker og poser med klær lagres på samme sted, kan du merke dem med etiketter slik at det er enkelt å finne frem når du skal pakke ut igjen.

Åpen eller lukket løsning?

Et valg du må ta når du oppgraderer garderobeløsningen din er om du skal ha åpen eller lukket oppbevaring.

– En åpen løsning er praktisk da alt vil være lett tilgjengelig når du har det travelt, og du vil alltid ha full oversikt. Av erfaring er sjansen for at yttertøyet faktisk havner på en knagg, og ikke på gulvet, betraktelig større med en åpen løsning, forteller Istre.

Går du derimot for en løsning med skyvedør får du en glatt og ryddig overflate som dekker det som befinner seg bak. Selv om det ikke er tellekanter bak, kan du enkelt dra dem på plass når det trengs. Du kan også velge skyvedører med et praktisk helfigurs-speil som gir en følelse av større gang.

elfa garderobe bm

ÅPEN ELLER LUKKET VARIANT?: Det er fordeler og ulemper med begge deler, og du burde velge det som passer deg best.

I tillegg til at gangen må være praktisk og funksjonell, er det kanskje minst like viktig at den passer med stilen i resten av hjemmet ditt. Innredning fra Elfa kommer i tradisjonell hvit, men nå er også den varme, gråsorte nyheten Graphite her for et mer moderne uttrykk. For et møblert og elegant resultat kan du legge til produkter med tredetaljer fra Elfas Décor sortiment.

elfa garderobefarger bm

HVILKEN STIL PASSER DEG?: Velg garderobeløsninger som passer inn i hjemmet ditt. Til venstre ser du den moderne fargen Graphite, og til høyre ser du den tradisjonelle hvite varianten.

Utnytt plassen din

Et kjent problem i mange norske hjem er en smal gang. Har du det, er et tips å henge klærne på kroker eller fronthengere slik at de henger bak hverandre.

På denne måten vil yttertøyet kreve mindre dybde enn det ville gjort på en vanlig garderobestang med kleshengere.

Dersom du bor i leilighet, eller mangler annen lagringsplass, kan du utnytte høyden i garderoben til sesongoppbevaring. Bruker du en oppbevaringsløsning med skyvedører kan du utnytte hele plassen fra gulv til tak, og du kan sette sko og annet yttertøy som ikke er i sesong opp i høyden.

elfa oppbevaring gulv-tak bmforbruker

OPPBEVAR I HØYDEN: Har du lite plass kan det lønne seg å ha en garderobe med smarte løsninger fra gulv til tak.

– For å utnytte garderobeløsningen din mest mulig kan du kombinere hyller med ulik dybde, og dermed få et naturlig skille på høye og lave sko. I kampen om plassen har slike små triks mye å si, forklarer Istre.

Tips: Bruk uttrekkbare skostativ med plass til seks par sko hver. Da utnytter du dybden i garderoben.

ØNSKER DU FLERE RYDDETIPS FOR GARDEROBEN? LES VÅRE BESTE RYDDETIPS HER

Eget barneområde

Dersom du har plass, er det gull verdt å dedikere et eget område i gangen til barna og deres klær, skolesaker og andre ting.

Da kan du lage et system hvor barna selv har ansvar for å holde orden.

elfa garderobe-barn-bmforbruker

EGET BARNEOMRÅDE: Dediker et område av gangen til barna hvor de har ansvar for å holde orden.

Med en hyllekurv nederst i systemet er det enkelt å sette fra seg skoene, og enkelt å komme til med støvsugeren. I årstider der sko og støvler er ekstra våte og skitne kan du legge plastinnlegg i hyllene for å unngå sølete gulv. Plastinnlegget kan enkelt tas ut og vaskes.

TEGN DIN GARDEROBE HER

elfa krokknagg bmforbruker

SMARTE TILLEGGSPRODUKTER: Legg inn praktiske krokrekker til å henge vesker og sekker på, eller bruk det som ekstra hengeplass for gjester.

Unngå rot ved ytterdøren

Uansett hvor mange sko og jakker vi har, vil vi alltid ha noen utvalgte favoritter.

Ettersom disse brukes ofte, har de en tendens til å bli plassert rett innenfor døren, og ikke i garderobeskapet. En god løsning kan være å ha et lite frittstående skostativ og et par knagger i nærheten av døren til favorittene.

elfa skohylle bmforbruker

FAVORITTENE: Skap orden foran inngangsdøren med en dedikert plass for sko og jakker du bruker ofte.

VIL DU HA MER INSPIRASJON? LES FLERE ARTIKLER HER!