K-Rauta-hero-banner
Artikler

Rekkverk rundt terrassen

Dersom terrassen ligger mer enn en halv meter over bakkenivå, er det krav om rekkverk. Rekkverket må bygges solid slik at det ikke gir etter for belastning, og det skal være minst 90 cm høyt. For at rekkverket skal være barnesikkert, skal det ikke ha større åpninger enn 10 cm. Disse reglene vil i de fleste tilfeller også gjelde for rekkverk i trapp eller gangvei i terreng.

Hvis du ikke vil la fundamentstolpene stikke opp over gulvet og gjøre tjeneste som rekkverksstolper, må stolpene til rekkverket boltes til gulvbjelkene. Spiker gir for dårlig feste, fordi vektarmprinsippet setter sammenføyningen under stor belastning, selv med lite press på håndlisten. Derfor anbefaler vi minst to bolter eller låseskruer. (Hvis stolpene festes til gulvbjelkene med en enkelt bolt, vil bolten etter hvert virke som hengsel.) Bjelkebiten som skal fungere som understøttelse for gulvbordet på motsatt side av stolpen, kan med fordel boltes fast samtidig.

Rekkverksstolpene kan ha dimensjon 48 x 73 mm, 73 x 73 mm, 48 x 98 mm eller 98 x 98 mm. Avstanden mellom dem må tilpasses og deles opp i terrassens lengde, slik at mellomrommene blir omtrent like store. Fordi stolpene skal boltes til gulvbjelkene, er det viktig å planlegge dette slik at du får en rekkverksstolpe for hver tredje gulvbjelke. Mer enn 1,80 m mellom stolpene bør det aldri være ved stående kledning, og ikke mer enn 1,20 m ved liggende kledning.

Om rekkverket skal være stående, liggende eller diagonalt er en smakssak. Tenk på at et liggende rekkverk kan være mer «klatrevennlig» enn et stående, og at et rekkverk av åpne kryss ikke hindrer barn og hunder i å krype gjennom.

Hvordan rekkverket skal utformes for øvrig, avhenger av stilen på huset, om det skal være åpent og gi mest mulig utsikt eller tett for å stenge nysgjerrige blikk ute.

hjorne2-1360839528

Dekkebord

Legg alltid et dekkbord på toppen av stolpene. Bordet skal både avstive rekkverket og hindre regn i å trenge ned i stolpenes endeved. I tillegg skal det fungere som en barriere for klatrende småbarn, så velg det så bredt som mulig.

Må dekkbordet skjøtes, er det best å blade sammen bordene på halv ved, dvs. at du sager og stemmer omhyggelig vekk halvparten av tykkelsen i hvert bord. Sett endene godt inn med impregneringsvæske før de limes og skrus sammen, men bor hull først! Bladingen bør ha en lengde på minst to ganger bredden.

HJØRNELØSNINGER

I hjørnet må dekkbordet skjøtes over en kvadratisk stolpe (helst 98 x 98 mm). Bruker du profilert eller buet dekkbord, blir det penest om du gjærer dem i hjørnet. Et gjæret hjørne vil uheldigvis lett sprike etter hvert som bordene tørker, men skal rekkverket males, kan du eventuelt bruke litt fugemasse. En skrue i hjørnet ytterst holder bordene sammen.

Hvis du benytter vanlig plank, anbefales det å blade sammen bordene på halv ved i hjørnet også, eventuelt legge bordene butt-i-butt og sikre med en hullplate som skrues fast fra undersiden.

Plankz

LES OM TRAPPER UTENDØRS