StartsidenTips og rådGuider

Anneks – Hvordan bygge selv?

 

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

 

 

Et anneks eller uthus i bindingsverk kan settes opp etter flere prinsipper. Her skal vi trinn for trinn vise hvordan et slikt lite hus kan bygges.

Tegningen over viser en såkalt plattformkonstruksjon, som i de fleste tilfeller er en grei og enkel metode, selv om det ofte er elementer fra flere metoder som benyttes sammen. Poenget med plattformen er at du bygger hele gulvet ferdig først, gjerne med eventuell isolasjon, gulvbord og det hele – og så setter veggene oppå. Er været ustabilt, sløyfer du isolasjon og gulvbord i første omgang, men legger et løst arbeidsgulv.

Hvor stort anneks kan man bygge uten å søke?

For at du skal kunne bygge uten å søke eller varsle naboen må bygget være 50 kvm eller mindre, den må ligge minst 1 meter fra nabogrensen og andre bygg på din tomt. Mønehøyden kan ikke overstige 4 meter, og gesimhøyden kan maksimalt være 3 meter.

Det finnes flere krav til når man må søke, blant annet må man alltid søke dersom bygget skal benyttes til overnatting. Direktoratet for byggkvalitet har en veiviser som forteller deg om du må søke for ditt planlagte bygg

Enkel oppskrift på anneks

Størrelsen på annekset på tegningen er 4,40 x 3,20 m, noe som gir et areal godt under kravet for søknad. vegghøyden er 2,10 m. 30 graders takfall, som antydet her, gir en mønehøyde på ca. 3,25 m pluss avstand terreng–pilartopp. Hvis du vil at boden skal være lavere enn 3 m, kan du senke takvinkelen til 22 grader, eller gjøre boden smalere, slik at mønehøyden blir under 3 meter. To vinduer og dør gir en hel vegg, og dette gir fin plass til minst tre senger på gulvet.

Vi har tenkt oss 6 pilarer, dermed blir spennet ca. 180 cm i lengderetningen, som bærer hele taklasten. Vi forutsetter vanlig bindingsverk av materialer i løpende meter. På pilartoppene må det legges en grunnmurpapp før hovedbjelkene (svill på høykant) legges som en ramme rundt.

Gulvkonstruksjonen

Kapp alle gulvbjelkene slik at de blir like lange. Du må aldri måle lengden på bjelke for bjelke, fordi hovedbjelkene nesten alltid vil ha en liten sving.

Gulvbjelkene festes med to stk. 4,2 x 150 mm spiker fra utsiden eller legges i bjelkesko. Du kan godt isolere gulvet og legge det ferdig med det samme, bare det dekkes godt til mot nedbør. Spikre først lekter på bjelkene som du legger stubbloftbord på, deretter fyller du opp med isolasjon. Velger du å vente med isoleringen, bør du legge et midlertidig arbeidsgulv.

Veggene

Veggene kan bygges liggende på gulvet, med alle stenderne spikret mellom bunnsvill og toppsvill. Vindus- og døråpninger kan du avsette uten liggende spikerslag så lenge. Når veggene er reist og forbundet, må de avstives midlertidig med lange skråbord, helst på innsiden.

På veggene utvendig legges det vindsperreplate eller forhudningspapp. Vindsperren skal gå et stykke nedenfor svillen og stikke ovenfor toppsvillen, slik at takisolasjonen stenges. Bruker du forhudningspapp, må veggene avstives med faste skråstøtter som felles inn over minst tre stendere, en på hver side i alle veggene.

Utenpå pappen eller platene legges lekter og stående eller liggende kledning. Med stående kledning må du ha i alle fall ett horisontalt spikerslag – det trenger du ikke med liggende kledning. Velger du stående kledning, trenger du ikke de to støttene i gavlen opp mot taksperrene.

Veggene isoleres med 10 cm mineralull, og kles innvendig med dampsperre eller papp før innvendig panel eller plater legges.

Taket

Det er flere måter å bygge taket på: Du kan legge åser, altså langsgående rundstokker, eller limtredragere for bæring av sperrer eller bordtak direkte. Du kan kjøpe ferdige takstoler, eller du kan snekre enkle sperrebind som lages ferdige på bakken. Enten forbindes delene med hullplater som spikres, eller du bruker trelasker. Det må sages ut et lite hakk i underkant av sperren, slik at anlegget på toppsvillen blir flatt.

Taksperrene festes til svillen med en stikkspiker fra hver side, eventuelt med bygningsbeslag hvis området er kraftig værutsatt.

Taket isoleres, og det legges dampsperre og innvendig kledning på undersiden og undertak av plater eller bord på oversiden. Når det gjelder undertak og tekking, er det flere materialer å velge mellom. Her følger du produsentens anvisninger.

Beregn materialforbruket med Icopals beregningsprogram for tak og pipe

 

Hva kan et anneks inneholde?

Et anneks kan inneholde hva du vil, men man må være sikker på at bygget ikke er til ulempe for andre eller gir fare for liv og helse. Sørg for å få de riktige godkjenningene før du starter byggeprosessen dersom det skal benyttes til varig opphold, overnatting eller arbeidsrom.

Ønsker du å få jobben utført av en håndverker?
Prøv vårt Fiks Ferdig konsept, så finner vi en håndverker du kan stole på.

Fiks Ferdig - Småjobber

Materialer

Bærende hovedbjelker:
Spenn inntil 2,0 m: 48 x 173 mm
Spenn inntil 2,5 m: 48 x 198 mm

(Med spenn menes avstanden mellom pilarene under bærevegg, på tegningen langveggene.)

Gulvbjelker:
Spenn inntil 2,30 m: 48 x 148 mm
Spenn inntil 2,75 m: 48 x 173 mm
Spenn inntil 3,25 m: 48 x 198 mm

Bindingsverk:
Sviller, stendere og losholt kan settes opp av 48 x 73 mm, men vi anbefaler 48 x 98 mm, som ikke er så spinkelt og derfor bedre å arbeide med. Samtidig gir det eventuelt plass til mer isolasjon.

 

Se matrialer her : Trelast og byggevarer

Terrassebeis – årets farger og trender Byggmakker

Terrassebeis – årets farger og trender

14.05.2021

Nå er det endelig tid for å nyte det gode liv utendørs. Terrassebeis i en lekker farge gir deg en god basis for å skape din egen stil på uterommet.

Sommeridyll i egen hage - med panoramautsikt Byggmakker

Sommeridyll i egen hage - med panoramautsikt

18.06.2019

Anneks Grimstad gir deg skygge for solen, ly for regnet og god utsikt. Kanskje du til og med kan gjøre om annekset til et koselig krypinn for sommergjestene dine?

Forleng sommeren Byggmakker

Forleng sommeren

08.08.2018

Da er fellesferien og med det sommerferien over for mange av oss, men det betyr ikke at du ikke kan forlenge feriefølelsen hjemme.

Lag lekestue for barna på en helg  Byggmakker

Lag lekestue for barna på en helg

25.06.2018

Med en lekestue blir det lettere å dra barna vekk fra skjermen og ut i hagen i frilek med andre barn. Hemmelig piratklubb, butikk eller bare et minihus – her kan barna leke i fred i timevis. Lekestuen Sofie fra Arnøy leveres som et ferdig byggesett du lett setter opp på en helg.