StartsidenTips og rådGuider

DIY: Kompostbinge til hagen

 

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

Alle hager trenger en kompostbinge til hageavfallet. Har du en varmkompostbeholder, trenger du også plass til etterkompostering. Det er mange måter å lage en kompostbinge på – her får du enkel oppskrift.

Slik gjør du

  1. Spiss to ca. 1,3 meter lange trykkimpregnerte lekter i den ene enden og grav eller slå dem ned i bakken med ca. 85 cm avstand slik at omtrent 95 cm stikker opp.

  2. Mål avstanden fra ytterkant til ytterkant, legg til 8 cm og kutt alle lektene like lange.

  3. Legg de to første sidelektene på bakken og skru dem til utsiden av de to stolpene. Bruk vater, så lektene kommer i samme høyde. Kompostbingen på bildet har bare stolper i forkant. Det er en fordel med to stolper i bakkant også, slik at du slipper å skru de horisontale lektene til hverandre, men i stedet skrur dem til stolpene. De bakre stolpene trenger du ikke grave ned.

  4. Legg en lekt på tvers oppå de nederste sidelektene i bakkant og skru dem til stolpene hvis du har det, eventuelt skrått ned i sidelektene.

  5. Den første løse frontlekten legges løst oppå sidelektene inn mot baksiden av stolpene før du legger på to nye sidelekter og skrur disse fast i stolpene. Legg en skive eller lignende mellom lagene, slik at det blir mulig å dra frontlektene ut selv om de blir fuktige og sveller. Fest deretter en ny lekt på tvers av de siste sidelektene i bakkant av bingen. Fortsett på samme måte til ønsket høyde. Vår binge har 5 lekter på hver side og er 66 cm høy, men kan utvides til 7 sidelekter.

  6. Frontlektene er løse og kan derfor fjernes når komposten skal tømmes eller stikkes om. De stikkes bare inn bak stolpen og hviler på sidelektene.

  7. Bingen kan gjerne utvides med enda et kammer, så har du mulighet til å fordele komposten i gammel og ny, finere og grovere osv.

Dette trenger du, ikke iberegnet kapp.

23 m 36 x 73 mm trykkimpregnerte lekter til en ca. 66 cm høy binge.
24 stk. 75 mm terrasseskruer.

Har du lyst til å vise frem det ferdige prosjektet ditt? Tag oss på Facebook eller Instagram med @byggmakker

Terrassebeis – slik gjør du det Byggmakker

Terrassebeis – slik gjør du det

12.05.2021

Lengter du etter deilige kvelder på terrassen sammen med familie og gode venner? Nå er det heldigvis ikke lenge igjen. I mellomtiden kan du vaske og legge på et strøk terrassebeis, slik at du snart kan invitere til en ren og nybeiset terrasse.

Male hus? Dette er årets fargetrender til huset Byggmakker

Male hus? Dette er årets fargetrender til huset

18.03.2021

I Jotuns nye eksteriørfargekart finner du sju ulike fargetemaer, som vil gjøre det enklere å velge fargeretning når du skal male hus eller hytte. – Det lønner seg alltid å skape en helhetlig fargepalett utendørs, sier Jotuns fargesjef.

Dette er hagetrendene i 2021 Byggmakker

Dette er hagetrendene i 2021

02.03.2021

Våren er på vei! Les videre og la deg inspirere av årets nyheter til uteplassen.

Utebelysning: Så enkelt installerer du den selv  Byggmakker

Utebelysning: Så enkelt installerer du den selv

18.08.2020

Når høstmørket kommer sigende, er utebelysning et must. Les videre og se hvor enkelt du kan lyse opp uteplassen med forskjellige lamper og effekter.