StartsidenTips og rådGuider

DIY: Kompostbinge til hagen

Alle hager trenger en kompostbinge til hageavfallet. Har du en varmkompostbeholder, trenger du også plass til etterkompostering. Det er mange måter å lage en kompostbinge på – her får du enkel oppskrift.

Slik gjør du

  1. Spiss to ca. 1,3 meter lange trykkimpregnerte lekter i den ene enden og grav eller slå dem ned i bakken med ca. 85 cm avstand slik at omtrent 95 cm stikker opp.

  2. Mål avstanden fra ytterkant til ytterkant, legg til 8 cm og kutt alle lektene like lange.

  3. Legg de to første sidelektene på bakken og skru dem til utsiden av de to stolpene. Bruk vater, så lektene kommer i samme høyde. Kompostbingen på bildet har bare stolper i forkant. Det er en fordel med to stolper i bakkant også, slik at du slipper å skru de horisontale lektene til hverandre, men i stedet skrur dem til stolpene. De bakre stolpene trenger du ikke grave ned.

  4. Legg en lekt på tvers oppå de nederste sidelektene i bakkant og skru dem til stolpene hvis du har det, eventuelt skrått ned i sidelektene.

  5. Den første løse frontlekten legges løst oppå sidelektene inn mot baksiden av stolpene før du legger på to nye sidelekter og skrur disse fast i stolpene. Legg en skive eller lignende mellom lagene, slik at det blir mulig å dra frontlektene ut selv om de blir fuktige og sveller. Fest deretter en ny lekt på tvers av de siste sidelektene i bakkant av bingen. Fortsett på samme måte til ønsket høyde. Vår binge har 5 lekter på hver side og er 66 cm høy, men kan utvides til 7 sidelekter.

  6. Frontlektene er løse og kan derfor fjernes når komposten skal tømmes eller stikkes om. De stikkes bare inn bak stolpen og hviler på sidelektene.

  7. Bingen kan gjerne utvides med enda et kammer, så har du mulighet til å fordele komposten i gammel og ny, finere og grovere osv.

Dette trenger du, ikke iberegnet kapp.

23 m 36 x 73 mm trykkimpregnerte lekter til en ca. 66 cm høy binge.
24 stk. 75 mm terrasseskruer.

Utebelysning: Så enkelt installerer du den selv  Byggmakker

Utebelysning: Så enkelt installerer du den selv

18.08.2020

Når høstmørket kommer sigende, er utebelysning et must. Les videre og se hvor enkelt du kan lyse opp uteplassen med forskjellige lamper og effekter.

Hagetrender 2020: Slik lager du et helårs uterom  Byggmakker

Hagetrender 2020: Slik lager du et helårs uterom

28.02.2020

Det er spesielt ett viktig element du bør vurdere dersom du drømmer om en funksjonell og vedlikeholdsfri uteplass.

Fra utlandet til uteområdet Byggmakker

Fra utlandet til uteområdet

15.08.2019

Mange reiser til utlandet om sommeren. Derfor er det grunn til å bygge et uteområde som også egner seg for den norske sensommeren.

Sommeridyll i egen hage - med panoramautsikt Byggmakker

Sommeridyll i egen hage - med panoramautsikt

18.06.2019

Anneks Grimstad gir deg skygge for solen, ly for regnet og god utsikt. Kanskje du til og med kan gjøre om annekset til et koselig krypinn for sommergjestene dine?