StartsidenTips og rådGuider

DIY: Slik bygger du et overdekket utekjøkken

Vi har for tiden stor pågang på trelast og kan derfor ikke garantere riktig beholdning på trelast.
Det anbefales oppmøte i varehuset for riktig tilgjengelighet av trelast varer. Nettbutikken og varehuset kan ha avvikende lager grunnet pågående plukking.

Kampanjedager! Se alle våre tilbud her.

 

 

Dette lille bygget med pulttak er 3,6 × 1,8 meter og passer til et utekjøkken, en spisegruppe eller en sofakrok. Om vinteren kan du spenne opp presenning i åpningen og benytte den til oppbevaringsplass for utemøblene. Tegningene viser utestuen sett fra baksiden.

Slik gjør du:

  1. Plasser ett betongfundament i hvert hjørne pluss ett midt på bakveggen. Jordspyd eller nedgravde trestolper kan også benyttes.

  2. Stolpene spikres og limes sammen av to 48 × 98 mm plank (A), eller bruk 98 × 98 mm. La den ene halvdelen av stolpen slutte 20 cm nedenfor toppen, slik at du får et opplegg for å feste de langsgående 48 × 198 mm bærebjelkene (B, C). Se detaljtegningen.
  3. Bærebjelken i fronten (C) er dobbel, og består av to sammenspikrede og limte bjelker. Bruk gjennomgående låsebolter i sammenføyningene. Siden denne bjelken ikke har understøttelse på midten, stikkspikres to doble, sammenspikrede planker i 45 graders vinkel mellom bærebjelken og stolpen på hver side for å overføre noe av vekten til stolpene (G). Skråstiveren er 80 cm lang.
  4. Stolpene forbindes av ett 48 × 98 mm spikerslag i overkant og ett i nedre kant av veggene (D). Bærebjelken bak erstatter det øverste spikerslaget her. Ved stående kledning trenger du normalt også et spikerslag midt på veggen.

  5. Stolpene avstives ved hjelp av 23 × 148 mm skråbånd (E), som spikres til innsiden av spikerslagene.

  6. Sperrene (F) av 48 × 123 mm plank stikker ca. 40 cm ut forbi bærebjelkene både i front og bakkant. Endene kappes slik at de blir loddrette. Sag gjerne et hakk i bjelken der de treffer bærebjelkene slik at de hviler støtt på bjelkene. Sperrene festes ved hjelp av beslag. To ulike typer vises på tegningen.

    Kledningen kan være stående, liggende eller diagonal. Bruker du diagonal kledning, trenger du ikke skråstivere. Tegningene til høyre viser et par eksempler.

  7. Her vises to takløsninger, den ene med takpapp (F) på 15 mm bordtak eller OSB-plater, den andre med gjennomskinnelige bølgeplater på tverrgående 23 × 48 mm lekter. Følg produsentens anvisninger.

  8. Ønsker du panel også på innsiden av veggene, må du enten felle inn skråstiverne i spikerslagene, eller fôre ut spikerslagene. Da er det enkelt å sette opp en stående kledning som skjuler spikerslag og skråstivere.

Terrassebeis – årets farger og trender Byggmakker

Terrassebeis – årets farger og trender

14.05.2021

Nå er det endelig tid for å nyte det gode liv utendørs. Terrassebeis i en lekker farge gir deg en god basis for å skape din egen stil på uterommet.

Gjør det selv: Slik lager du armlenebord Byggmakker

Gjør det selv: Slik lager du armlenebord

13.01.2021

Her viser vi deg hvordan du enkelt lager et smart og stilig lite sidebord på din sofa eller til godstolen. Se video nedenfor, og følg instruksjonen steg for steg for å lage denne selv.

Slik lager du en smart oppbevaringsløsning til kosedyr Byggmakker

Slik lager du en smart oppbevaringsløsning til kosedyr

17.12.2020

Barn elsker kosedyr, og det blir fort veldig mange av de. Her har vi laget en smart og fin oppbevaringsløsning der barna selv kan være med å rydde. Kanskje barna får være med velge farge på oppbevaringsløsningen også? Se skisse, materialliste og trinn - for - trinn video her. Det fikser dere!

DIY: Lag din egen adventsstake Byggmakker

DIY: Lag din egen adventsstake

25.11.2020

Vi nærmer oss jul og mange har gode tradisjoner knyttet til adventstiden og mange har kanskje brukt den samme adventsstaken i mange år? Vi er også glad i tradisjoner, men liker også litt nytt. Vi ønsket derfor å lage vår egen som du lett kan lage i løpet av helgen. Se materialliste og trinn - for - trinn video her. Det fikser du!