K-Rauta-hero-banner
Artikler

DIY: Bygg en seng

En seng kan virke som et stort og vanskelig prosjekt, men er faktisk ganske lett å bygge. Her får du en enkel «grunnoppskrift»

En seng består vanligvis av en ramme med eller uten bein, med en løs sengebunn inni. Rammen kan lages av plank, for eksempel 36 eller 48 x 148 mm, eller 21 x 145 mm høvlet furu, eventuelt hobbyplater.

Sengebunnen kan hvile på en lekt (23 x 48 mm) skrudd fast på innsiden av rammens langsider, slik som på den øverste køya på tegningen, eller på en ramme som er skrudd fast inni ramma, slik underkøya viser. Denne rammen blir både bein (sokkel) på senga og bærelist for sengebunnen.

Denne konstruksjonen har mange muligheter. Bygg for eksempel to senger og sett den ene løst oppi den andre. Sokkelen passer perfekt inn i rammen på sengen under. Da får du en behagelig høyde på senga, men når du får gjester, løfter du enkelt og greit den øverste senga ut og vips, har du en flott ekstraseng.

Sengebunner får du kjøpt ferdig i møbelbutikken, men du kan også lage den av løse bord.

En dobbeltseng bygges på samme måte som en enkeltseng, men må i tillegg ha en bæring på midten. Det ordnes enklest ved å sette inn en ekstra langsgående plank midt i sokkelrammen, som om det var to enkeltsenger ved siden av hverandre.

Køyesenga står vanligvis plassert mot en vegg, som oftest i et hjørne. Da kan du skru rammen fast i veggen på to sider, og det trengs da bare ett bein for å holde den oppe. Dette beinet former du som en stige, så slår du to fluer i en smekk. Stigen kan utføres på forskjellig måte, for eksempel to loddrette lekter der det bores hull til 45 mm rundstokk, eller trinn skrudd utenpå bærelektene, som vist på tegningen.

Du kan eventuelt også sløyfe rammen på sidene mot veggen og bare skru fast en bærelekt i selve veggen, slik tegningen til vinkelkøyesenga viser.

hylle7-1361200793

featured-1362645485

Har du lyst til å vise frem det ferdige prosjektet ditt? Tag oss på Facebook eller Instagram med @byggmakker