K-Rauta-hero-banner
Artikler

DIY: Laftet hundehus

Veggene er bygget med laftede planker, omtrent på samme måte som gamle tømmerhus. Når du først har gjort klar lafteplankene, er det en enkel, rask og morsom jobb å sette opp huset.

Jobben er perfekt for familiesamarbeid, der far eller mor sager sporene i plankene mens barna bygger. Størrelsen på huset reguleres etter hva slags hund du har. Dette passer til en middels stor hund, for eksempel en cocker spaniel. For større hunder øker du lengden og eventuelt høyden på plankene og legger til en eller to planker i høyden.

Slik gjør du

Kutt plankene til veggene opp til gavlen, det vil si seks stk. med en lengde på 75 cm (langsider), fire på 60 cm bakgavl og åtte på 15 cm (frontgavl). Fest alle plankene til langsidene sammen med tvinger slik at de ligger kant i kant. Mål og tegn opp hvor sporene til laftet skal være. Pass på at det blir en millimeter eller to bredere enn planketykkelsen, slik at plankene blir lette å træ i hverandre.

Sag sporene i alle plankene under ett. Bruk gjerne en håndsirkelsag og sett dybden på 5 cm (halve planke-bredden, slik tegningen viser.) Gjør det samme for plankene til forsiden og baksiden. På forsideplankene skal det bare være hakk i den ene enden.

lafte-1360918129

Monter husveggene

Begynn med å legge ut en 75 cm lang 36 x 48 mm lekt på høykant på hver langside, og træ sporene på den første bakveggplanken og de to første frontplankene over dem. Sett en spiker i hver sammenføyning. Fortsett å bygge oppover, og avslutt med en 36 x 48 mm lekt på toppen av langsidene.

Mål opp og sag til plankene til gavltrekantene med 45 graders vinkel, og spikre dem fast. Det er lurt å måle opp etter hvert som du bygger.

lafte2-1360918154 - Kopi

Taket

Taket lages av utvendig skrå kledning med fals (weatherboard). Sag til bordene så de stikker 7,5 cm utenfor huset i hver gavl. Spikre en 23 x 48 mm lekt langs hvert gavlutstikk, og spikre vindskibord til disse. Vindskiene kan enten sages i 45 graders vinkel på toppen eller sammenføyes i rett vinkel, slik at det ene vindskibordet blir 10 cm kortere enn det andre. Hvis du finkutter takutspringet med for eksempel håndsirkelsaga etter at du har festet de grovt tilkuttede takbordene, kan du velge å sløyfe lektene og skru vindskiene direkte inn i takbordene. Bruk skruer i endeveden, ikke spiker. Spikre en vinkellist mellom lektene langs gavlutstikket. Den dekker sprekken mellom de øverste takbordene og gjør taket tett.

lafte3-1360918234

Gulv

Det er strengt tatt ikke nødvendig med gulv i hundehuset, spesielt ikke hvis det skal stå på terrassen eller annet fast underlag. Du kan eventuelt legge en isoporplate trukket med plast som isolasjon inne i huset. Et gulv av trykkimpregnerte terrassebord som festes til undersiden av veggene, vil imidlertid løfte veggplankene opp fra bakken og beskytte dem mot råte. Legg halm, en hundemadrass eller et gammelt pledd i huset, så blir det et lunt og koselig sted å være.

Pynt og maling

Grunn og mal huset og taket. Vær nøye med å behandle gulvet. Vi har også laget et juksevindu av 9 x 21 mm lister med vinduslemmer av 22 x 98 mm bord på langsiden. Mal listene og lemmene før du monterer dem. Listene festes med montasjelim og små dykkertspiker som holder listene på plass til limet er tørt. Vinduslemmene skrus fast.

Dørskiltet ser ut som et kjøttbein og er sagd ut av en bordbit.

Dette trenger du

  • Ca. 11 m 36 x 98 mm plank
  • Ca. 8 m 22 x 148 mm vestlandskledning
  • 1,5 m 36 x 48 mm lekt
  • 2,2 m 23 x 48 mm lekt
  • 1,2 m 9 x 21 mm lister
  • Ca. 3 m 22 x 98 mm bord
  • 80 cm 45 mm vinkellist
  • 80 cm 12 x 34 mm list
  • 50 x 67 cm vannfast kryssfiner eller 3,5 m
  • 22 x 95 mm trykkimpregnerte terrassebord

Har du lyst til å vise frem det ferdige prosjektet ditt? Tag oss på Facebook eller Instagram med @byggmakker