K-Rauta-hero-banner
Artikler

DIY: Fuglebrett med fôringsautomat

Det er mye hygge i et fuglebrett. Plasser det på eller ved terrassen slik at du kan nyte fuglelivet på nært hold. Dette brettet med fôringsautomat lager du av rester du har for hånden, for eksempel brede terrassebord. Det er bygget som en kasse med lokk der maten som er lagret inne i kassa, faller ned på brettet etter hvert som fuglene spiser.

Selve brettet er ganske lite og tvinger fuglene til å sitte rundt kanten når de spiser. På denne måten hindres fuglene i å forurense maten og spre smitte til andre småfugler. Det blir dessuten vanskelig for måker og større fugler å forsyne seg fra brettet. I tillegg ligger maten beskyttet mot regn.

Slik gjør du

Sag til materialene og skru dem sammen slik tegningen viser. Begynn med veggene til fôringskassa og stolpen. Stikk inn den 4 cm lange bunnbiten fra undersiden, i flukt med underkant av kassa, og skru den fast fra baksiden av stolpen. Det er nå en spalte i bunnen av kassa som frøene kan renne ut av.

Lokket lages av en 25 cm lang plankebit med den 6 cm lange klossen festet til midten av undersiden med to skruer. Kutt eventuelt av litt på kortsidene av klossen, slik at den glir lett ned på toppen av fôringskassa. Sett på et håndtak, en knott eller trekule på toppen, hvis du ønsker det.

Brettet lages av en 25 cm lang plankebit med en listekant som stikker ca. en cm opp rundt hele brettet, minus 12 cm midt bak, der stolpen kommer. Kanten hindrer maten i å falle ut eller blåse bort fra brettet.

Fest brettet ca. 4 cm under fôringskassa. Jo større avstand, desto mer spres maten utover. Faller maten ut over kanten når du fyller på, kan du flytte brettet litt nærmere kassa.

Skru stolpen fast til kanten på terrassen eller bedet. Skal fôringsautomaten stå på terrassegulvet, kan du lage en fot, som stives av med et par bordbiter på skrå og skrus fast i gulvet, slik at den ikke blåses over ende av vinden. Du kan også velge å feste fôringsautomaten til veggen. Da trenger du ingen 2 meters stolpe, men klarer deg med en bakvegg som stikker ned forbi selve brettet (32–40 cm).

Dette trenger du

Av 28x120 mm bord:

  • 1 stk. ca. 2 meter.
  • 5 stk. 25 cm
  • 1 stk. 6 cm
  • 1 stk. 4 cm

Ca. 50 cm 9 x 45 mm list 18 stk. 56 mm terrasseskruer 10 stk. 20/40 varmforsinket spiker 1 trekule eller knott med skrue

fuglebrett3