K-Rauta-hero-banner
Artikler

DIY: Kompostbinge til hagen

Alle hager trenger en kompostbinge til hageavfallet. Har du en varmkompostbeholder, trenger du også plass til etterkompostering. Det er mange måter å lage en kompostbinge på – her får du enkel oppskrift.

Slik gjør du

  • Spiss to ca. 1,3 meter lange trykkimpregnerte lekter i den ene enden og grav eller slå dem ned i bakken med ca. 85 cm avstand slik at omtrent 95 cm stikker opp.
  • Mål avstanden fra ytterkant til ytterkant, legg til 8 cm og kutt alle lektene like lange.
  • Legg de to første sidelektene på bakken og skru dem til utsiden av de to stolpene. Bruk vater, så lektene kommer i samme høyde. Kompostbingen på bildet har bare stolper i forkant. Det er en fordel med to stolper i bakkant også, slik at du slipper å skru de horisontale lektene til hverandre, men i stedet skrur dem til stolpene. De bakre stolpene trenger du ikke grave ned.
  • Legg en lekt på tvers oppå de nederste sidelektene i bakkant og skru dem til stolpene hvis du har det, eventuelt skrått ned i sidelektene.
  • Den første løse frontlekten legges løst oppå sidelektene inn mot baksiden av stolpene før du legger på to nye sidelekter og skrur disse fast i stolpene. Legg en skive eller lignende mellom lagene, slik at det blir mulig å dra frontlektene ut selv om de blir fuktige og sveller. Fest deretter en ny lekt på tvers av de siste sidelektene i bakkant av bingen. Fortsett på samme måte til ønsket høyde. Vår binge har 5 lekter på hver side og er 66 cm høy, men kan utvides til 7 sidelekter.
  • Frontlektene er løse og kan derfor fjernes når komposten skal tømmes eller stikkes om. De stikkes bare inn bak stolpen og hviler på sidelektene.
  • Bingen kan gjerne utvides med enda et kammer, så har du mulighet til å fordele komposten i gammel og ny, finere og grovere osv.

Dette trenger du, ikke iberegnet kapp.

23 m 36 x 73 mm trykkimpregnerte lekter til en ca. 66 cm høy binge. 24 stk. 75 mm terrasseskruer.

kompost2

Har du lyst til å vise frem det ferdige prosjektet ditt? Tag oss på Facebook eller Instagram med @byggmakker