K-Rauta-hero-banner
Artikler

DIY: Solseng og sofa i ett

Fra bare å være en utendørs spiseplass, har terrassen i de siste årene utviklet seg til en ekte utestue, med sofa og salongbord, lamper og nips – et sted å slappe av på lange, lyse dager og kvelder. Disse sofaene/solsengene er rimelige og enkle å lage.

Vi har laget to varianter av sofaene. Den ene er enkel med bein i ene enden og hjul i andre, dermed er den lett å flytte etter solforholdene og fungere som en deilig solseng. Brukt som sofa, plasseres den mot veggen og forsynes med madrass, samt et vell av myke puter. Den andre har fått en bakvegg, som fungerer som ryggstø, vindskjerm og innsynsskjerm, eller hvor du for eksempel kan henge opp en hylle for planter eller telys.

Slik bygger du sofaene

Begge utesofaene bygges over samme lest, som vist på tegningen. De består av en ramme av 36 x 148 mm plank (A) og tverrbord (B) av 23 x 148 mm, og et sete av 21 x 95 mm terrassebord (C). Alternativt kan hele rammen bygges av 36 x 148 mm med gjærede hjørner, men det er en mer krevende operasjon, samtidig som det er nyttig å få ned vekten så mye som mulig. Av samme grunn bygger vi helst rammen av vanlig konstruksjonsvirke, ikke trykkimpregnert. Vi har for øvrig valgt trykkimpregnerte terrassebord på grunn av de mykt avrundede kantene.

Alternativt kan du bruke 22 mm utvendig kledning og ta jobben med å slipe kantene før du fester dem.

Sofaen er 75 x 200 cm, det passer med en standard madrass. I den ene kortenden av sofaen er det festet to bein av

48 x 48 mm lekt (D), skrudd til de innvendige hjørnene av rammen. I den andre enden er det skrudd fast en plank (E), for eksempel 36 x 98 mm, under rammen, og til denne er det skrudd fast to 15 cm høye hjul. Det er lurt å gjøre ferdig hjulsiden først, og deretter måle nøyaktig hvor høye beina skal være. Puss snittkanten av setebordene i forkant av sofaen godt, slik at kanten blir myk og behagelig.

sofa2

Slik lages ryggen

Ryggen lages av samme type bord som setet, her 21 x 95 mm terrassebord. Tre «spikerslag» i ønsket høyde (F) – ca. 60 cm over setet hvis det bare skal være en sofarygg, ca. 120 cm hvis det skal være vind- eller innsynsskjerm (som her) – skrus fast til baksiden av rammen med 5 skruer i hver.

Ryggbordene (G) festes med to 35 mm terrasseskruer i hvert spikerslag. Her er det brukt en 15 mm list som avstandsmal mellom bordene. Til slutt skrus det fast en skråstøtte (H) i hver ende av sofaen for å sikre at ikke ryggen gir etter når man lener seg mot den. Den holder også madrassen på plass. Skråstøtten sages i 45 graders spiss i hver ende.

Har du lyst til å vise frem det ferdige prosjektet ditt? Tag oss på Facebook eller Instagram med @byggmakker

Materialer til solseng

  • 4 m 36 x 148 mm plank (2 stk. 1,95 m (A))
  • 1,5 m 22 x 148 mm bord (2 stk. 75 cm (B))
  • Ca. 15 m 21 x 95 mm terrassebord (18 stk. 75 cm (C))
  • Ca. 70 cm 48 x 48 mm lekt (2 stk. 33,6 cm (D))
  • 0,75 m 36 x 98 mm plank (E)
  • To hjul (150 mm inkl. festeplate)
  • Materialer til ryggen
  • Ca. 27 m 21 x 95 mm terrassebord (3 stk. 1,4 m (F), 10 stk. 2 m (G), 2 stk. 90 cm (H))