K-Rauta-hero-banner
Artikler

Guide: Slik velger du riktig skyvedør

Skyvedører med glass fra gulv til tak gjør underverker for romfølelse og lysforhold. Vi har laget en sjekkliste du bør gå gjennom før du velger løsning.

Du har sikkert fått med deg at både arkitekter, interiørstylister og håndverkere sverger til skyvedører og store vinduer fra gulv til tak. Det er det mange grunner til. Store vindusflater åpner opp, slipper inn masse dagslys og henter natur og omgivelser inn i hjemmet.

Vi har snakket med spesialistene i Natre Vinduer og laget en nyttig sjekkliste til deg som planlegger å sette inn skyvedører hjemme eller på hytta.

1. Velg en dør med sikkerhetsglass

I moderne hus med store glassflater er det ekstra viktig å prioritere sikkerheten. Sikkerhetsglass er allerede et krav i dag i skyvedører og balkongdører med brystningshøyde lavere enn 80 centimeter. Også i andre bruksområder og risikosoner i bygg stiller byggeforskriftene krav til bruk av sikkerhetsglass.

— Vinduer og balkongdører med sikkerhetsglass er en investering i trygghet, både med tanke på personskader, innbrudd og hærverk. Natre tilbyr både herdet og laminert sikkerhetsglass med ulike fordeler, sier Anders Sunde Bråten, salgskonsulent hos Natre Vinduer.

Herdet glass er inntil fem ganger så hardt som vanlig glass og er vanskeligere å knuse. Dersom glasset knuser, faller det ut av rammen og forvandles til små og ufarlige glassbiter, akkurat som et bilvindu.

Laminert glass sørger for at glassruten henger sammen selv om selve glassoverflaten er ødelagt. Dessuten minsker laminert glass solens UV-strålingen, og møblene dine utsettes for mindre falming.

Byggeforskriften TEK17 beskriver områder i bygg hvor det er påkrevd med sikkerhetsglass. Les mer om kravene her.

2. Ta hensyn til klima og værforhold

Eksponering for vær og vind har også betydning for valg av løsning og skyveretning.

En skyvedør med utvendig skyvefelt egner seg godt på steder med mye regn og vind. Her bør du også vurdere skyveretning på døren i forhold til hvor vinden treffer. På steder med mye snø og kulde er også u-verdien viktig for å sikre god isolering.

3. Tenk plassering

I dag stilles det forskjellige krav til tetthet, terskelhøyde og varmeisolerende effekt (u-verdi), avhengig av hvor skyvedøren plasseres og hvordan den skal brukes. Snakk med en fagperson eller ta kontakt med oss i Byggmakker hvis du trenger veiledning.

4. Velg riktig dørtype

Det finnes mange løsninger på markedet, og du bør velge den som passer dine behov. Vår favoritt er den klassiske heve-/skyvedøren som passer så å si overalt og som er enkel å bruke.

Natre Vinduer har nå videreutviklet den populære heve-/skyvedøren sin. Nå er både konstruksjon, terskel, pakning og glass optimalisert for å isolere best mulig. Denne skyvedøren kommer som enkel med ett skyvefelt og dobbel med to skyvbare felt. Profilene på døren har også blitt smalere for enda større vindusflate.

Byggmakker Natre skyvedor miljo

KORTREIST: Den nye heve-/skyvedøren er produsert på Natre sin fabrikk på Vatne i Møre og Romsdal. Foto: @Otneshus.

Heve-/skyvedøren til Natre har mange fordeler:

  • Smale karmer for ekstra store vindusflater
  • Norskprodusert og kortreist
  • Pakning er festet i karmfals. Det gjør døren tettere når det blåser
  • Hjulgang som tåler opptil 400 kilo skyvefelt
  • Inntil 50 prosent mer solid enn de fleste andre skyvedører
  • Leveres ferdig glasset og klar til montering
  • U-verdi skala på 1,2 - 1,0 - 0,8.

Byggmakker natre skyvedor produkt

NYHET: Den nye konstruksjonen på døren åpner for tilvalg som 3-lags glass i tre og aluminium. Døren leveres ferdig glasset og monteringsklar. Foto: Natre.

SE UTVALGET FRA NATRE HER

Standardmål eller skreddersøm

Den nye heve-/skyvedøren fra Natre Vinduer leveres i standard høyde 1988 mm eller 2088 mm, og bredde fra 1488 mm. Spesialtilpassede mål kan variere på bredde fra 1488 mm til 5988 mm, og på høyde fra 1788 mm til 2688 mm.

Byggmakker natre skyvedor produkt