K-Rauta-hero-banner
Artikler

Rydde garasje og bod: Fra kaos til kontroll på tre steg

Vet du ikke hvor du skal starte? Begynn med å lese denne artikkelen.

Klassisk hverdagsproblem: Du trenger noe i boden eller garasjen, men det ligger gjemt bak en haug med rot. Heldigvis er det ikke mye som skal til for å få orden i kaoset.

Nord bruker enorme summer på oppussing, men bod og garasje blir nedprioritert. Det viser tall fra den årlige Oppussingsindeksen fra Byggmakker der tusen nordmenn har svart på spørsmål om oppussingsplaner.

— En godt isolert garasje eller bod er perfekte rom for lagring av både klær og utstyr. Samtidig tror jeg mange sitter med rotete og overfylte oppbevaringsrom på samvittigheten, sier Ole Morten Hansen, kategoriansvarlig i Byggmakker.

Han anbefaler alle som kjenner seg igjen å sette av noen timer til planlegging og holde av en ryddehelg i kalenderen.

— Det er alltid deilig med orden, selv om man ikke ser rotet hver dag. Samtidig er det viktig å holde gulv og rømningsveier frie for rot.

Byggmakker tilbyr mange smarte og funksjonelle oppbevaringsløsninger. Hansen anbefaler å følge disse tre enkle stegene på veien mot en ryddig garasje.

STEG 1: Rydd ut, resirkuler og sorter

Det første du må gjøre er å rydde alt ut av rommet.

Da ser du enkelt hva du har, hva du vil beholde og hva du skal kaste eller sende til gjenvinning. Hansen anbefaler å lage noen enkle regler i forkant. Du kan for eksempel avtale å kaste det du ikke har brukt på to år, eller spørre deg selv om gjenstanden gir deg glede.

— Mitt beste råd er å sortere samtidig som du rydder ut. Kjøp gjennomsiktige plastkasser med lokk og ha mange av dem tilgjengelig. Det gjør ryddejobben effektiv, samtidig som du enkelt kan se hva som befinner seg i kassene, tipser Hansen.

Pappkasser er ikke anbefalt i garasje og bod da de er utsatt for fukt og temperaturendringer.

Plastkasser (002)

INNSYN: Gjennomsiktige plastkasser kommer i ulike størrelser, med og uten hjul, og kan enkelt stables i høyden.

Tips! Ta bilde av det du legger i kassen og lim det på utsiden. Da har du full kontroll på innholdet. Plastdunk-med-lokk (002)

PERFEKT FOR PANT: Store plastdunker egner seg utmerket for panteflasker, pappemballasje og annet avfall som ikke får plass under kjøkkenbenken.

STEG 2: Del rommet inn i soner

I en tom garasje eller bod ser du enkelt mulighetene i rommet og kan begynne å planlegge.

Kanskje åpenbarer det seg noen kreative løsninger, eller skulle du brukt anledningen til å male veggene?

Byggmakker elfa garasje oppbevaring hageredskap 1440

GRØNN SONE: Her har hageredskapene fått hedersplass på veggen.

Nøkkelen til en ryddig garasje er å dele rommet inn i soner med ulike kategorier, for eksempel sportsutstyr, verktøy, vinterklær og hageredskaper. Start med å kartlegge hvor mye du har i de forskjellige kategoriene og gjør en realistisk vurdering av hvor mye plass hver sone kommer til å kreve.

Har du bil som skal stå i garasjen må du prioritere ekstra hard og finne kreative løsninger.

Tips! Har du liten garasje eller bod? Utnytt dørene. Elfa har smarte oppbevarings løsninger som kan henges rett på dør.

STEG 3: Utnytt vegger og takhøyde

Når du skal begynne å stable, bør du utnytte takhøyden.

Først monterer du et skinnesystem på veggen, deretter velger du tilbehør. Kanskje trenger du skuffer, kroker, hyller, redskapshengere eller en tavle til verktøy.

Byggmakker elfa hyllesystem-garasje

GARASJENS DUSJHJØRNE: Dette vegghengte systemet fra Elfa egner seg ypperlig for oppbevaring av såpe, svamp, olje og annen bilpleie.

Elfa har et vegghengt Klikk-Inn-system med ulike oppbevaringsløsninger for maksimal utnyttelse av høyde og bredde.

I en topphengt innredning henger alt på bærelisten. Monter bærelisten på veggen, heng skinnene på og hekt på Klikk-inn-knektene. Deretter kan du legge til hyller, kurver og supplere med tilbehør spesialtilpasset for garasje.

Systemet er fleksibelt, enkle å utvide og består av forskjellige deler som er kompatible med hverandre – alt fra skinner, kurver og kroker til arbeidsbenk og oppbevaringstavle.

Byggmakker Elfa -Garasje Montering skinner

PÅ SKINNER: Skinnesystemene fra Elfa er enkle å montere.

— Dersom du har du stige, planker, ski eller andre avlange artikler som skal oppbevares kan knektinnsatser rett under taket være en god løsning, tipser Hansen.

Elfa-systemet kan du bestille hos Byggmakker. Finn din nærmeste forhandler.

Et annet alternativ er å sette opp garasjereoler. Her har Byggmakker flere gode løsninger som kommer flatpakket i ulike størrelser. Disse er lette og stabile, men samtidig svært solide.

Kjeller-reol-PB-54103938 ny

SOLID HYLLE: Hver av disse hyllene tåler inntil 150 kilo.

STEG 4: Gå for sesonglagring

Ha et bevisst forhold til hva du bruker når.

Om sommeren er det unødvendig å ha ski, vinterdekk, julepynt og vinterklær stående lengst fremme. Redskaper og utstyr som brukes gjennom hele året bør stå eller henge lett tilgjengelig i en høyde alle i familien rekker opp til.

— Klær og tekstiler tåler godt å lagres i bod og garasje så lenge rommet er godt isolert. Boblejakker, puter og dyner som tar mye plass bør vakuumpakkes før de legges i plastesker med lokk, tipser Hansen.

Det fleksible Klikk-inn-systemet fra Elfa er enkelt å omorganisere når sesongen skifter. Når sommeren kommer kan ski og annet vinterutstyr plasseres lenger opp i oppbevaringsløsningen slik at du har enkel tilgang til det du trenger.

Byggmakker Elfa garasje vinterutstyr

FRA SOMMER TIL VINTER: Med det vegghengte Klikk-Inn-systemet fra Elfa er det enkelt å organisere etter sesong.

Byggmakker Elfa lagring garasje

Med smarte oppbevaringssystemer går du fra kaos til kontroll på 1-2-3.