K-Rauta-hero-banner
Artikler

Gode grunner til å velge et miljøvennlig gulv

Skal du legge nytt gulv? Hvis du er opptatt av mer komfort og mindre vedlikehold har du minst to gode grunner til å velge et grønt alternativ.

Gulvet skal være behagelig å gå på, enkelt å holde rent, gi god akustikk, bidra til et sunt inneklima – og være miljøvennlig. Hvordan i all verden finner man et fint gulv med alle disse egenskapene? Vi har spurt en av våre leverandører:

– Den vanskeligste jobben er vår. Vi skal sørge for at det er enkelt å velge miljøvennlig. Noen forbrukere er nysgjerrige på arbeidet som gjøres i kulissene, mens andre nøyer seg med vissheten om at de har valgt et gulv som er bra for inneklimaet og miljøet, sier Lill-Ann Mo hos gulvleverandøren Tarkett.

Se vårt store utvalg av gulv her

Byggmakker Tarkett parkett utsnitt

Foto: Tarkett

Hun har følgende tips til deg som skal på gulvshopping:

Tenk på inneklima og design

Gulvets viktigste oppgave er å bidra til et sunt og behagelig inneklima med god luftkvalitet. Du har kanskje ikke tenkt over det, men design, farger og nyanser i et gulv har betydning for hvordan vi har det hjemme.

Se etter et gulv som gir god akustikk og er enkelt å rengjøre uten for mye kjemikalier. Velger du et gulv med råvarer som har minimal klimapåvirkning gjør du miljøet en tjeneste i tillegg.

– Vi tilbringer ekstra mye tid hjemme i disse dager. Samtidig ser vi at helseutfordringer som astma og allergi øker. Et sunt inneklima og god atmosfære er viktigere enn noensinne, sier Mo.

Tarkett har gjennomført et forskningsprosjekt for å avdekke hvordan mennesker påvirkes av ulike farger og teksturer på overflater i hjemmet. Kunnskapen fra prosjektet brukes som inspirasjon og grunnlag når Tarkett designer nye gulv for ulike formål.

byggmakker tarkett parkett

Gode gulv gir god atmosfære: I dette fantastiske rommet er 2-stavsparketten Eik Italian Brown Duoplank fra kolleksjonen Shade brukt. Foto: Tarkett.

Velg et gulv som varer

Gulvet er en investering du skal ha glede av i mange år. Derfor er det smart å velge et materiale som tåler bruken din, både i dag og i fremtiden – og tar du vare på en parkett, holder den seg vakker i lang tid.

Behandlingsmetoden avhenger av om du har lakkert eller hardvokset gulv:

  • Lakkerte gulv kan slipes ved behov for å gjenopprette overflaten.
  • Hardvoksoljet parkett må jevnlig behandles med hardvoksolje avhengig av slitasje og bruk, og må rengjøres med rengjøringsmidler som er ment for hardvoksoljede overflater.

byggmakker tarkett-woodstockhandbrushed-pine kjokken

Lekker laminat: Woodstock er en kolleksjon solide laminatgulv med vakre tremønster. Overflaten har en tydelig naturlig struktur som føles helt ekte. Foto: Tarkett.

Parkett, laminat eller vinyl?

Parkett er produsert av vakre naturmaterialer som skaper en lun og hyggelig atmosfære. Gulvet krever skånsom behandling og bruk, og tar du godt vare på parketten din har du et vakkert gulv i mange år. Utvalget er stort, så bruk god tid på å finne uttrykk et du liker best.

Laminatgulv er et smart valg dersom du har barn eller kjæledyr i hus. I dag får du laminat i flotte, naturtro design som faktisk kan være vanskelig å skille fra parkettgulv. I tillegg gir laminat en solid overflate med lyddempende bakside.

Vinyl på rull er meget robuste og lettstelte gulv som passer i alle rom. Det finnes vinyl med naturtro tre- og steinmønster og grafiske design som matcher nordiske interiørtrender.

Klikkvinyl er lett å legge. Dette er planker med en vinyloverflate som «klikkes» sammen på samme måte som parkett. Klikkvinyl kan legges i alle rom bortsett fra våtrom. Her finnes det mønster og design for enhver interiørstil.

Trenger du mer info om gulvtypene? Du finner både laminat, vinyl og parkettgulv fra Tarkett i nettbutikken til Byggmakker.

Se etter miljøsertifiseringer

Svanen er kanskje miljøsertifiseringen som er mest kjent i privatmarkedet, men det finnes også andre sertifiseringer som sikrer at gulvet du kjøper er miljøvennlig.

Tarkett har flere gulv som er kontrollerte og sertifiserte av Cradle-to-Cradle som i likhet med Svanen stiller strenge krav til råvarer, kjemikalier og avgassing.

Gå for gode råvarer

71 prosent av råvarene Tarkett bruker er enten fornybare, resirkulerte, eller finnes i rikelige mengder i naturen. Målet for 2020 er å øke andelen til 75 prosent.

Tarkett produserte verdens første Cradle-to-Cradle® gullsertifiserte linoleum. Dette gulvet inneholder 100 prosent gjenvinnbart materiale, 96 prosent naturlige råstoffer og 26 prosent gjenvunnet materiale.

byggmakker tarkett gulv miljo

Svanemerket: iD Revolution er et Svanemerket LVT-gulv produsert av gjenvunnet og biobasert materiale. Gulvet inneholder hverken ftalater* eller PVC, og alle råvarer er nøye utvalgt for at produktet skal være et best mulig valg for både mennesker og miljø, samtidig som funksjon og design er ivaretatt. Foto: Tarkett.

Avfall blir nye råvarer

Gjenvinning

Hvert år samler Tarkett inn store mengder kapp som blir til overs ved legging av vinylgulv i Norden. Restene fra installasjon sendes tilbake til Tarketts resirkuleringsanlegg for gjenvinning.

I 2019 samlet gulvprodusenten inn 466 tonn kapp og gamle gulv i Norden, og av dette kunne de produsere 115 000 kvadratmeter nye vinylgulv. Bare i Norge reduserte Tarkett sitt Co2-avtrykk med mer enn 100 tonn første halvår 2020.

Tarkett tar også tilbake gamle teppefliser som sendes til gjenvinning og produksjon av nye tepper. Dette miljøtiltaket går under navnet ReStart.

byggmakker tarkett-linoleum

Bruker 80 prosent fornybar energi

Tarkett jobber også for å optimalisere material- og energiforbruket i produksjonen.

Parkettfabrikken i Sverige bruker 80 prosent fornybar energi, fordi de gjenbruker treavfall i sin egen energiproduksjon. Og de handler kun «grønn» strøm.

  • Ftalater brukes hovedsakelig som myknere i plastprodukter. Ftalater finnes blant annet i inneluft. Det kan skyldes slitasje og avdamping fra ftalatholdige produkter, for eksempel gulvbelegg.

Visste du: at enkelte teppefliser produseres med gjenbruk av resirkulert garn fra gamle teppefliser, komponenter fra gamle fiskegarn eller kalk som kommer fra filtrert drikkevann i Nederland?

Har du et prosjekt på gang? Vi legger til rette for at du skal lykkes!

Kom til oss i Byggmakker – vi har alt du trenger slik at du kan slippe løs håndverkeren i deg. Hos oss får du gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser på prosjektet ditt, uansett om det er stort eller lite. Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.