K-Rauta-hero-banner
Artikler

Guide til valg av tregulv: Tre er tilbake i trendbildet

Bruken av tre gir oss følelsen av noe ekte og ærlig. Det er et varmt og levende materiale som bare blir finere med tiden. Vi ser lyst ubehandlet tre, ja til og med furu vender tilbake. Da gjerne i kombinasjon med mørke treslag som eik og valnøtt.

Velger du tregulv har du mange muligheter. Eik, furu og gran er de mest vanlige treslagene til gulv, men du får også gulv i ask, lønn, bøk, bjørk, kirsebær og valnøtt. Eik er hardt og mest robust mot riper, furu er av de mykeste.

Lakkert eller oljet?

Skal jeg velge et lakkert eller oljet tregulv? Overflatebehandlingen spiller en viktig rolle for helhetsinntrykket av gulvet.

Et tregulv er alltid lunt og varmt å gå på, men opplevelsen både det øynene ser og føttene føler, avhenger av overflatebehandlingen. Med en lakkert overflate blir gulvet enklere å vedlikeholde og en lakkert overflate reflekterer mer lys enn en oljet. Et unntak fra denne regelen er gulv som er behandlet med Kährs' nye ultramatte lakk, som gir inntrykket av at gulvet er laget av ubehandlet, nysaget tømmer, samtidig som det gir effektiv beskyttelse mot slitasje.

Se video: Kährs tregulv med lakk

 Se video: Kährs tregulv med lakk

VIL DU HA GULVET DITT FIKS FERDIG LAGT? BESTILL HER

Et oljet gulv får frem den fine strukturen og fibrene i treet og fremhever den naturlige fargen. Olje krever mer vedlikehold enn et lakkert, men på den andre siden er det lettere å reparere det. Alle Kährs overflatebehandlinger er løsemiddelfrie.

Se video: Kährs tregulv med olje

Se video: Kährs tregulv med olje

eik noveau snow matt

NATURLIG: Eik Nouveau Snow er et hvitpigmentert 1-stavs plankegulv i matt lakk med eikens naturlige fargevariasjoner.

chevron grey

KLASSISK FISKEBEN: Chevron bordene er delvis produsert for hånd, noe som gir hvert bord et unikt utseende. Eik Chevron Grey er oljet i en varm grå tone.

eik eclipse

ULTRAMATT: Gråtonene i dette 3-stavs eikegulvet Eik Eclipse er fullt av skiferfarger, treffende komplettert med en ultramatt lakkoverflate. Hvert bord er forsiktig børstet til fullkommenhet for å forsterke den naturlige karakteren.

product-guide-kahrs-no-2020-4

Mørk, lys eller nøytral?

De fleste har sikkert en idè, om de ønsker et lyst, mørkt eller nøytralt gulv allerede før de begynner å lete etter drømmegulvet. Men det er visse ting du bør tenke på, fordi gulvets farge har stor betydning for hvordan et rom oppleves.

Mens vegger og tak kan males om ved behov skiftes ikke gulv så ofte. Et tregulv holder lenge, noe som er bra for miljøet. Derfor er det lurt å tenke langsiktig når du velger gulv.

Mørke tregulv – eleganse og fylde

eik tveta

HOTELLFØLELSEN: Med mørke innslag av kull og med et underliggende skinn av varme nyanser gir Eik Tveta et rustikt preg. 1-stavs plankegulv med store kvister og sprekker som gir gulvet et slitt utseende.

Mørke tregulv skaper et solid fundament. De går aldri av mote. Kontrasten mellom mørke tregulv og lyse, lette vegger er ofte assosiert med en sofistikert og kvalitetsbevisst stil.

En generell regel er at et mørkt gulv «sluker» mye lys, men gir også en følelse av varme og gir en koselig atmosfære. Mørke gulv kan få et rom å virke mindre og gi inntrykk av en lavere takhøyde, men dette trenger ikke å være noe negativt.

I et rom med mye naturlig lys og god takhøyde kan et mørkt gulv skape en lunere og varmere følelse. I små rom med lav takhøyde og begrenset med lysinnslipp bør du ta hensyn til hva rommet skal brukes til før du velger et mørkt gulv. I et kontor vil kanskje ikke et mørkt gulv være riktig valg, mens det på et soverom kan være et godt valg.

Et mørkt gulv kan også være en god idé i en gang, da grus og skitt ikke vil vises like godt som på et lyst gulv.

Lyse tregulv – beroligene og sofistikerte

eik palazzo bianco

LYS OG MATT: Eik Palazzo Bianco er et hvitpigmentert gulv i klassisk Hollansk mønster som minner om en epoke med praktfull gulvstil. Børstet og mattlakkert overflate.

Et lyst tregulv reflekterer lyset og skaper lys og fylde i rommet. Med et lysere gulv får rommet et lettere og mer luftig inntrykk. Lyse gulv er mer nøytrale enn mørke gulv og de er derfor også lettere å møblere.

I et rom med standard takhøyde og begrenset lysinnslipp kan det være en god idé å gå for en lysere gulvfarge. I motsetning kan et rom med mye takhøyde og stort lysinnslipp å oppleves som kaldt og sterilt med et lyst gulv.

Nøytrale tregulv – ro og naturlig skjønnhet

eik-nouveau-gray

ROLIG: Eik Nouveau Gray er et gråpigmentert mattlakkert 1-stavs gulv med eikens naturlige fargevariasjoner.

Et nøytralt tregulv skaper en umiddelbar følelse av ro i ethvert interiør. Det er klassiker og vil tilføre hjemmet varme og naturlig skjønnhet.

Fargetilpassede tregulv

Mange av tregulvene er fargetilpasset. Dette betyr at gulvene utfyller hverandre perfekt og kan brukes sammen.

Noe som åpner for en verden av muligheter, der du kan velge forskjellig design for ulike rom og oppnå et enhetlig uttrykk. Du kan for eksempel velge et 1-stavsgulv for stuen og et 3-stavsgulv med samme farge for soverommene. Eller velge et 3-stavsgulv for entréen og et 1-stavsgulv for kjøkkenet. Uansett hvor kreativ du er, vil du likevel oppnå en harmonisk stemning.

eik skagen

SANDSTRAND: Ask Skagen er et hvitpigmentert 3-stavs bord med basis i askens naturlige fargevariasjoner. Matt lakk.

Rustikk eller rolig?

Inntrykket av et gulv er det du ser med øynene, og føler med føttene.

Valget av hvilken treråvare som brukes til gulvet, og hvordan materialet er behandlet, er det som avgjør gulvets utseende og følelse. Kvist, sprekker og fargevariasjoner i treet gir gulvet et rustikt utseende, mens rene bord med lite kvist gir et rolig og elegang uttrykk. Disse naturlige variasjonene i treet kan forsterkes med mange typer behandlinger, blant annet børsting og håndskraping, noe som fremhever årringene i treet og gir gulvet struktur. Sagmerker og fasede kanter på bordene forsterker dette ytterligere.

Kährs tregulv er sortert inn i flere forskjellige karakterer, hver med en unik karakter. Designfunksjonen avhenger av hvilken del av stammen som brukes.

Rolig eller rustikk, naturlige åreringer og fargevariasjon. Kvist og reparert kvist. Treets karakter er like viktig for helhetsinntrykket som størrelsen på stavene.

oak vista

SKANDINAVISK: Tåkehvit farge med med en balansert kontrast av gjennomsiktighet - Eik Vista er et rustikt 1-stavs plankegulv med en tredimmensjonal struktur som løfter frem kvist og gir gulvet et slitt utseende og følelse.

eik supai

LUNT: Eik Supai er en brunlasert, lakkert 3-stav, med eikens naturlige fargevariasjoner og mindre kvist.

product-guide-kahrs-no-2020-5 sort

Hvor mange staver – og i hvilken retning?

Vi ser en tydelig trend med smalere gulvplanker og mønstergulv.

Antallet staver på hvert bord påvirker helhetsinntrykket i rommet. En god måte å skape en helhet i hjemmet på er å velge tregulv som matcher hverandre, og i tillegg passer optimalt i hvert rom. Du kan for eksempel velge et 1-stavsgulv i stuen og 3-stavsutgaven av det samme gulvet på soverommet. Hvis du i tillegg velger gulvlister og avslutningslister som matcher forsterkes harmonien. Hvilken retning bordene legges, er viktig. Som hovedregel legger du gulvet på langs i retning mot lyset. Men hvis du for eksempel vil skape bredde i et rom, kan du vurdere å legge det på tvers.

Kährs produserer gulv i mange forskjellige stiler. En avgjørende faktor er hvordan treet er kuttet. Designet har forskjellige lengder, bredder og mønstre. 1 -, 2- eller 3-stav gulv eller en mønstret parkett. De har et bredt ulvutvalg, slik at du kan velge det perfekte gulvet for ditt hjem eller hytte.

eik sky

LETTHET: Den gjennomsiktige hvite innfargingen på dette børstede 1-stavs eikegulvet Eik Sky balanserer lyse og mørke kontraster i treet slik at de subtile varme eiketonene mykt filtrerer gjennom.

product-guide-kahrs-no-2020-5

Tips!

Men det beste er alltid å besøke en Byggmakker – for det er ingenting som kan måle seg med å virkelig se og ta på gulvene. Snakk med en av våre gulveksperter i butikk eller på chat så hjelper vi deg gjerne.

oiled-or-lacquered-floors-image