K-Rauta-hero-banner
Artikler

Inspirasjon: Forvandlet hytta med nytt gulv på ett døgn

Familien ønsket seg en lys sommerhytte, men resultatet ble noe ganske annet enn hva de hadde forestilt seg.

Høyt i terrenget med utsikt mot Oslofjorden fant familien på fire sitt ferieparadis: En liten gul hytte med skjevhet, sjarm og oppussingsbehov.

Noe av det første interiørdesigner Heidi Haver så da hun kom inn i stuen var et gulnet furugulv med stort potensiale. Med fantastisk havutsikt og direkte utgang til en flott uteplass var det helt naturlig å prioritere dette rommet.

Familien på fire ønsket seg et lyst og lett uttrykk, men resultatet skulle vise seg å bli noe ganske annet enn hva de hadde sett for seg.

Ga det originale tregulvet et megaløft

Fordi hytta ligger i et terreng med ganske grov natur i form av stein og furuvegetasjon, var det ikke naturlig å gi sommerhytta et typisk sørlandspreg.

– Med tanke på naturen rundt og de andre hyttene i nærheten ble den tidligere gule hytta litt aggressiv i terrenget. Vi valgte derfor å male fasaden i en ganske mørk farge, som vi også tok med oss inn, forteller Haver.

Scanox-Heidi-Haver

Interiørdesigner Heidi Haver så potensiale å ville ikke gi slipp på de originale tregulvene.

Ny stue og spisestue

Fordi bad, kjøkken og mye av det øvrige i hytta skulle totalforandres var det ønskelig å bevare noe av det originale.

Valget falt på de gule, men fortsatt hele tregulvene. De bar preg av å være slitne, men kunne uten problemer slipes ned og få nytt liv med gulvolje og matt lakk.

Scanox-For-og-etter-trestjerner-stue

NY STUE: De gule furugulvene var et strålende utgangspunkt for fornyelse. Og resultatet ble mildt sagt vellykket. Foto: Trestjerner.

Scanox-for-og-etter-trestjerner-spisestue

OG SPISESTUE: Gulvene ble behandlet med TreStjerner Gulvolje i fargen 2047 IBENHOLT og etterbehandlet med TreStjerner Gulvmatt. Kombinert med de gråmalte veggene ble oppholdsrommet i hytta lunt og hjemmekoselig. Foto: Trestjerner.

– Når man skal pusse opp kan det fort bli litt for striglet hvis man velger å skifte ut absolutt alt. Ved å bevare gulvene fikk vi myket opp uttrykket, samtidig som vi beholdt en del av sjarmen familien falt for, forteller interiørdesigneren.

Det å fornye originale gulv er enklere enn mange tror og et langt mer prisgunstig alternativ enn å legge nytt gulv. Spesielt om man må skifte ut lister og tilhørende elektriske ledninger» — Thor Ingar Røneid, Teknisk Servicesjef i Trestjerner.

Scanox-Thor-Ingar-Roneid

Oljet gulvene helt mørke

På en sommerhytte i Norge er det naturlig å tenke lyst gulv i tråd med den skandinaviske stilen, men ifølge fargeekspertene beveger trendene seg mot mørke og lune farger.

For å få naturen inn i hytta, falt valget på TreStjerner gulvolje i fargen 2047 Ibenholt.

Fargen er en lun, sort farge som med transparent utseende som fremstår avdempet og som står spesielt godt til grå, brune, blå og grønne fargetoner.

— TreStjerner gulvolje gir gulvet en fin glød og fremhever treverkets naturlige nyanser. Oljen fås i en rekke fargenyanser. Ønsker du deg et mørkt gulv er også 2037 Kastanje og 2038 Tjærebrun gode fargealternativer, forteller Røneid.

byggmakker trestjerner 2038-tjaerebrun gulvolje

TJÆREBRUN: Trestjerner Gulvolje i fargen 2038 Tjærebrun, malt på furu.

byggmakker trestjerner 2037-kastanje gulvolje.jpg eik

KASTANJEBRUN: Trestjerner Gulvolje i fargen 2037 Kastanje, malt på furu.

Skal du slipe og olje gulv? Det blir finest dersom du skaper en rød tråd mellom utsiden og innsiden ved å velge farger som passer godt sammen.

Byggmakker Scanox Trestjerner stue hoved utsnitt

Fiks ferdig på ett døgn

Veien til nytt gulv startet med å vaske og slipe gulvet ned.

Etter hvert som den gule lakken forsvant kom det bare, nydelige treverket til syne. Deretter ble TreStjerner Gulvolje påført feltvis med rulle. Allerede her ble det tydelig hvor stor forandring det nye gulvet skulle gi rommet.

FØR, PEISKOS ANNO 1990: En koselig peiskrok i og for seg – men med stort potensiale. Foto: Trestjerner.

Scanox-for-og-etter-peis

ETTER, VOILÀ: Med mørke gulv, hvit mur og sortmalte fliser fikk interiørdesignerne frem alle de vakre detaljene. Foto: Trestjerner.

— Vi lot gulvoljen trekke i to til fem minutter. Deretter brukte vi en gummi-nal til å trekke av oljen og jevne den ut i bordenes lengderetning. Til slutt tørket vi godt av overflaten med en tørr, lofri klut, forklarer Røneid.

Etter tolv timer ble gulvet etterpolert med en liten mengde olje for å oppnå ønsket farge – og etter cirka ett døgn var gulvet ferdig.

Det eneste som gjensto var å lakkere gulvet med TreStjerner Gulvmatt for et matt, naturlig og slitesterkt resultat. Det kunne først gjøres etter at gulvet hadde herdet i 48 timer.

byggmakker scanox trestjerner gulvmatt

SISTE FINISH: Med Trestjerner Gulvmatt blir resultatet vakkert og robust. Foto: Trestjerner.

Fantastisk sluttresultat

I dag er hytta nesten ikke til å kjenne igjen.

Terrassegulvet ute og stuegulvet inne har en relativt lik farge, slik at overgangen mellom ute og inne på et vis viskes ut. De mørke gulvene dominerer i stuen og skaper en lun, trygg atmosfære.

byggmakker scanox trestjerner stue

HJEMMEKOSELIG: Interiøret har innslag av naturmaterialer som bomull og lin i duse farger. Det myker opp det mørke og gir et luftig, sommerlig uttrykk. Foto: Trestjerner.

Oppholdsrommet har blitt en plass hvor det både er godt å trekke seg tilbake fra solen på dagtid, og et perfekt sted for hyggelige sammenkomster når kveldsmørket faller på.

HAR DU LYST PÅ NYTT GULV? HER FINNER DU MASSE INSPIRASJON!