K-Rauta-hero-banner
Artikler

Legge laminatgulv – så enkelt gjør du det selv

Det er mange gode grunner til å velge laminat: Det er vedlikeholdsfritt, pent å se på, gjør det selv-vennlig og slitesterkt – på noen merker får du til og med livstidsgaranti! Vi viser deg hvordan du enkelt legger laminatgulvet selv.

Men først; hva er egentlig fordelen med laminat fremfor parkett? 

– Et laminatgulv tåler mer enn parkett både med tanke på slag og vann. Dessuten vil sollyset slite på parketten, men ikke på laminaten, sier Patrick Thorsen hos Byggmakker Sørlandsparken. 

Med det store utvalget er laminat et fullverdig alternativ til parkett, og manges førstevalg når de skal velge et nytt gulv. Det kan faktisk være ganske gøy å legge laminatgulv, det er som et enkelt puslespill som til slutt vil gi rommet et ekstra løft. 

Som med de fleste andre prosjekter i hjemmet, starter det hele med god planlegging.

BerryAlloc Grand-Avenue-Broadway

Grand Avenue Broadway. Foto: BerryAlloc. 

Høytrykkslaminat er enda enklere å legge

Før du kjøper ny laminat er det viktig å tenke på hvilket rom den skal være i, slik at gulvet passer til riktig bruk. Det sier nesten seg selv at en rimelig laminat ikke er fullt så kvalitetssikker som en i en høyere prisklasse. En rimelig variant bør derfor brukes inn mot soverom eller andre mindre trafikkerte rom, forteller Patrick.

– Den beste laminaten kan du legge i gangen, stuen og på kjøkkenet, for den tåler mer av slag og vann. Jeg anbefaler Byggmakkers egen laminat Cello og Goodiy, og høytrykkslaminat fra BerryAlloc – da trenger du ikke bekymre deg for gulvet. 

Cello-Eik-Hetta

Lyst og naturlig: Laminatgulvet Cello Eik Hetta

Høytrykkslaminat er av ekstra god kvalitet, og du får et gulv med garantert slitestyrke som ikke falmer. Det er i tillegg motstandsdyktig mot vann og flekker. Denne typen legges på akkurat samme måte som andre laminatgulv, men den har et aluminiumssystem som er sterkere enn den vanlige fiberlåsen. Det gir en fleksibilitet i selve låsen som gjør laminaten enda enklere å legge. 

– Det er akkurat samme prinsipp, men denne kan du skyve på. Så hvis du ikke klarer å klikke ned bordet der det skal, kan du gjøre det lenger bort og deretter skyve det på plass, forklarer Patrick.  

Høytrykkslaminaten kommer i tillegg med lyddempende underlag fastmontert på undersiden. 

Her er grunnene til å velge høytrykkslaminatgulv

BerryAlloc Original-White-Pine

Original White Pine. Foto: BerryAlloc.

Bruk riktig underlag når du skal legge laminat og få det helt rett

Grunnarbeidet er kanskje det viktigste du gjør for et vellykket gulv, så det aller første du må gjøre er å sjekke om undergulvet er helt plant før du legger på underlaget. 

– Dette må du være sikker på før du legger laminat, for det er et veldig stivt og hardt materiale. Har du noen millimeter forskjell her og der blir resultatet dårlig. Slike små forskjeller kan du imidlertid jukse deg litt til med når du legger parkett, som er et mykere og mer bevegelig materiale. 

Små ujevnheter i undergulvet kan jevnes ut ved å slipe eller sparkle, mens ved større skjevheter kan du flytsparkle eller bruke underlagsmatte for å jevne ut. Du må også vite hva undergulvet ditt består av. Er det tre- eller betonggulv, og er det varmekabler? Ved de to sistnevnte blir du nødt til å legge på en fuktsperre i tillegg til selve underlaget, som bidrar til å gjøre gulvet mykt og funksjonelt.  

– Det finnes for øvrig mange typer forskjellig underlag. Du kan for eksempel ha det mot trinnlyd eller mot kulde, altså som isolasjon. Så du kan velge selv hvilke egenskaper du ønsker det skal ha. 

BerryAlloc Original – Laminatgulvet som skal tåle alt

BerryAlloc Original Bond-Oak

Original Bond Oak. Foto: BerryAlloc.

Det tar tid å kutte til delene

Du kommer langt med riktig utstyr, og det finnes egne sett for gulvlegging som inkluderer kiler, slagjern, slagkloss og vinkeljern. Målebånd og blyant har du kanskje hjemme allerede? Du trenger i tillegg en god sag, enten en håndsag eller en kapp- og gjærsag.  

– Det du bruker tid på er å planlegge hvordan du skal legge gulvet og å kutte til delene. Husk også å legge forband på gulvet slik at du får skikkelig låsing av laminatet. 

Bare vær obs på at det å sage over laminaten går hardt utover sagbladet. 

– Kutter du i laminat må du ikke ha så stor kjærlighet til det bladet du kutter med, for etter fem bord er det som regel ødelagt. Du kan fortsette å sage over laminaten med samme blad, men hvis du skal bruke det på treverk igjen vil det ikke funke.

BerryAlloc Grand-Avenue Rodeo-Drive

Grand Avenue Rodeo Drive. Foto: BerryAlloc.

Hvilken retning skal laminat legges?

Dersom rommet er kvadratisk er det vanlig å legge gulvbordene slik at de følger lyset, mens det i avlange rom ofte legges langs med dører og vinduer. Det finnes likevel ingen regler for hvilken retning gulvet skal gå, men du må finne ut av hvordan du vil ha det før du begynner med arbeidet. Patrick anbefaler også at du bruker overgangslister i overgangen mellom rommene som skal ha gjennomgående gulv. 

La laminaten hvile i to dager i rommet det skal legges i, slik at materialet blir akklimatisert. Når du starter må du sørge for å ha en klaring på 5-8 millimeter mot veggen, slik at gulvet har plass til å utvide seg ved eventuell varme eller fuktighet. Les leggeanvisningen som følger med i pakkene, slik at du unngår feil.   

Deretter gjenstår det bare å måle, sage og sette sammen gulvbordene med et klikk – noe som er så enkelt at eksperten mener de fleste vil mestre det.

BerryAlloc Original Elegant-Natural-Oak

Original Elegant Natural Oak. Foto: BerryAlloc.

Ta byggepraten hos Byggmakker før du skal legge laminat

Hos Byggmakker er du i trygge hender blant ekte fagfolk som hjelper deg med alt du måtte lure på, enten før, under eller etter prosjektet ditt. Det starter alltid med å ta byggepraten, gjerne over en kopp kaffe. Og dersom du sliter med gulvleggingen oppfordrer Patrick å komme innom din nærmeste Byggmakker for hjelp. 

– Da kan du ta med et bilde eller en tegning av rommet, slik at vi kan forklare deg nærmere hvordan du skal gjøre det.  

__Vil du helst slippe å legge laminatgulvet selv? Byggmakker formidler gode lokale snekkere håndverkere som kan komme å legge hele gulvet for deg, uten at du behøver å løfte en finger. __

Har du et prosjekt på gang? Vi legger til rette for at du skal lykkes!

Kom til oss i Byggmakker – vi har alt du trenger slik at du kan slippe løs håndverkeren i deg. Hos oss får du gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser på prosjektet ditt, uansett om det er stort eller lite. Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.