K-Rauta-hero-banner
Artikler

Parkett – årets trender 2023

Nå ønsker vi at parketten vår skal være bærekraftig, naturlig, miljøvennlig og varig. Den skal jo ligge i mange år – og nettopp derfor bør du bruke god tid og velge gulvet ditt med omhu.

Når du skal ha ny parkett skal du først og fremst tenke på din personlige smak, hvem som bor sammen med deg, hvilket rom gulvet skal ligge i og om boligen din har en spesiell stil. Det blir også litt enklere å velge når noen trender har vist seg å bli varige.

– Nå skal vi ha 1-stavsparkett. Vi vil ha lange og brede bord, og den gule 3-stavsparketten er byttet ut for lenge siden. Etter hvert begynner vi også å blitt litt friskere med fargene – vi tør å bruke svart, grå og hvitpigmentert. Mer farger på interiøret gir også mer farge på parketten, sier Vegard Tømmervold, som er selvbyggerkonsulent og gulvekspert hos Byggmakker Tiller.

– Hva med finishen – vil vi ha parketten matt, blank, oljet eller lakket?

– Vi ønsker oss matt parkett, og det er fremdeles lakket det går mest av.

Vegard Tommervold 800x480 1

Byggmakker-ekspert Vegard Tømmervold

Tips før du velger parkett

  • Hvor skal du ha parkett? Den passer i alle rom unntatt badet, og kanskje gangen.
  • Tenk på helheten. Hvilken stil har du nå, og hvilken vil du ha med ny parkett?
  • Velg parkett før veggfarge. Å forandre veggfargen er enklere enn å legge parkett.
  • 1-stavs- eller 3-stavsparkett? Folket har talt – nå vil alle ha 1-stavs parkett.
  • Lys, mørk eller farget? Flere faller for det mørke og naturlige, som grått og brunt.
  • Ikke glem listverket! Hvite lister – eller samme farge som veggen eller parketten?

Bærekraftig og Svanemerket

Den nordiske interiørstilen med lyst tre har alltid vært det trygge valget, men i de senere årene har mørkere nyanser blitt mer populært – også på gulvet. De fleste av oss velger fremdeles eik, mens kirsebær, valnøtt og ask stadig blir mer etterspurt.

– Vi tilbringer også mer tid i hjemmene våre, og det påvirker hvordan vi ønsker å ha det. Kvalitet og materialvalg er viktige stikkord her – vi vil jo ha det pent rundt oss, forteller Vegard.

Også mønstret parkett bør nevnes. Fiskeben og ruter er gode eksempler på det klassiske, moderne og varige. Som med “vanlig” parkett, får du disse i flere farger og behandlinger.

– I tillegg har vi begynt å tenke mer på hvordan vi bedre kan ta vare på planeten vår, og det er her det naturlige og bærekraftige spiller en viktig rolle. Vi kan ikke bruke opp jordens ressurser, og bærekraft betyr å kjøpe produkter som varer lenge – også parkett.

I så måte er det mange som spør etter parkett som er Svanemerket. Dette er en av de strengeste produktsertifiseringene i verden. Blant kriteriene for å oppnå Svanemerket er krav til bruk og innhold av fornybart og gjenvunnet materiale, strenge krav til kjemikalier og god slitestyrke. Når du er på Byggmakker – spør gjerne etter Svanemerket parkett.

Hva kjennetegner så årets parkettrender? Det har Vegard svaret på.

Mørk og elegant parkett

Den sorte og mørke parkettrenden gir et inntrykk av luksus, og denne fortsetter i beste velgående. Forskjellen er at nå vil vi ha mer farger, som myker opp noe. Det gir deg samtidig flere uttrykk å spille på.

Mørk parkett er fantastisk fint, men her må du kanskje tenke nøye etter om den stjeler mye lys. Den må med andre ord passe til stilen og innredningen din. Er du tøff nok til å tørre, kan du skape et stilig og elegant uttrykk i hjemmet ditt.

Parketter som passer til denne trenden er Tarkett Heritage Eik Old Brown og nyheten Kährs Charcoal Light Plank.

Tarkett Heritage Oak Old Brown 800x480

Foto: Tarkett, Heritage Oak Old Brown

Kahrs Oak Charcoil Light 800x480 6

Foto: Kährs, Oak Charcoil Light

Lys og nordisk parkett

Nordisk stil har nøytrale farger, rene linjer og enkel design. Den er funksjonell, ærlig og enkel med lite “stæsj”, og da passer det med lys, naturlig og hvitpigmentert parkett. Om du vil ha farger på parketten din, se ut av vinduet og bli inspirert av det duse og nøytrale du ser i naturen en tidlig vintermorgen.

Selv om den nordiske stilen er ren og enkel, betyr ikke det at den er kjedelig. Tvert imot blir det enkelt å velge møbler og interiør siden alle farger passer med lys parkett.

Parketter som passer til denne trenden er Tarkett Heritage Eik Urban Gray og Kährs Eik Eggshell.

Tarkett Heritage Urban Grey 800x480 7

Foto: Tarkett, Heritage Eik Urban gray.

Kahrs Eik Eggshel 800x480 4

Foto: Kährs, Eik Eggshell.

Naturlig og røff parkett

Den naturlige trenden er kommet for å bli, og her kan du også leke deg med litt røff og rustikk stil hvis du ønsker det. Her handler det om å se parketten for det den er og det den er laget av, med synlige kvister og årringer i skjønn forening. Parkett er jo tross alt et levende og ekte naturprodukt.

Parketten kan godt være litt behandlet, og håndskrapte gulv med karakter og struktur i naturlige mørke og lyse farger er midt i blinken her.

Parketter som passer til denne trenden er Cello Cappuccino Eik og Tarkett Pure Eik Rustic.

Cello Cappucino Eik 800x480 3

Foto: Cello, Cappucino Eik

Matt og rolig parkett

Denne parkettrenden passer for deg som ønsker å finne balansen og roen. Vi lever hektiske liv og det skjer mye i hverdagen, derfor vil vi gjerne finne roen hjemme. Her ser vi varme farger og rolige overflater hvor spesielt parketten har en klar og tidløs rolle, og bygger en hygge og trygghet hjemme.

Farger og overflater er matte, rene og naturlige. Lyst, grått og varmt som samtidig er lunt, hyggelig og tilbakeholdent.

Parketter som passer til denne trenden er Kährs Eik Nouveau Blonde Matt og Tarkett Eik Italian Brown.

Kahrs Eik Nouveau Blond 800x480 5

Foto: Kährs, Eik Nouveau Blond

Hos Byggmakker får du parkett fra

Få hjelp til å velge riktig parkett hos Byggmakker

Har du blitt inspirert til å få ny parkett hjemme? Ønsker du å ta en nærmere kikk på årets parkettrender? I så fall avslutter Vegard med et godt råd til deg:

– Det kan være vanskelig å vite hvor du skal begynne når du skal velge parkett. Enten du vil gjøre det selv eller få det gjort Fiks Ferdig, kan det være smart å ta turen innom din nærmeste Byggmakker og se det store utvalget. For husk – hos oss får du de gode rådene du trenger for å komme i gang.

Legge-gulv 800x480 2

Vil du legge gulvet selv så hjelper vi deg i gang.

Alle trenger en makker!

Kom til oss i Byggmakker – vi er makkeren din, og her får du alt du trenger til prosjektet ditt.

Uansett om du har et stort eller lite prosjekt på gang, forenkler vi hverdagen din og legger alt til rette for at du skal lykkes. Hos oss får du høy kvalitet, stort utvalg, flinke fagfolk og gode tjenester – til hyggelige priser.

Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enda enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.