K-Rauta-hero-banner
Artikler

Åpen kjøkkenløsning – gode tips som gjør det ryddig og sparer plass

Åpen kjøkkenløsning er populært, men det er ikke til å stikke under et høyskap at det kan by på utfordringer. For der du med lukket kjøkken kan stenge døren og glemme rotet, vil grytene etter dagens middag ligge til allmenn beskuelse. Men fatt mot – ønsker du å lage stuen og kjøkkenet om til et allrom, finnes det håp. Du må bare planlegge litt.

Det finnes nemlig mange fordeler med åpen kjøkkenløsning, spesielt om du skal innrede en liten stue. Rommet virker større, du slipper inn mer lys, og du får et mer sosialt hjem med familien og når du har venner på besøk. Og dersom du flytter kjøkkenet ut i stuen og ikke behøver å slå ned noen vegger, får du i tillegg et kontor eller et ekstra soverom.

Norema Areal Beige 800x480

Norema Areal Beige.

Om du går med planer om å lage et harmonisk allrom for både hverdag og fest – hva må du tenke på når du skal pusse opp og bytte fra lukket til åpen kjøkkenløsning?

– Først og fremst er det viktig å tenke på hvordan og hvor mye du bruker kjøkkenet, oppbevaring og hvor mye benkeplass du trenger. Noen ønsker å ha alt av redskaper og maskiner bort fra benken og inn i skapene. Andre ønsker å ha mulighet til å gjemme grytene når de har gjester, og velger derfor en større kjøkkenvask, sier Anja Haga Johnstad, som er salgsleder på Byggmakker Kjøkkensenter Bergen.

Drommekjokkenet Studio kjokkenoy brunbeiset ask og kjokken i varmgraatt 800x480

Drømmekjøkkenet Studio, kjøkkenøy i brunbeiset ask og kjøkken i varmgrått.

Andre spørsmål er om du skal ha åpen kjøkkenløsning langs en vegg, og om du vil ha halvøy eller kjøkkenøy.

– Har du mange ting må du tenke på oppbevaring. De fleste vil jo at kjøkkenet skal være ryddig til enhver tid. Og ikke glem det tekniske, så sjekk støynivået på apparater og hvitevarer. På oppvaskmaskiner, kjøleskap og frysere står dette alltid i desibel.

Kjøkkenøy er sosialt

Med det sagt, dagens hvitevarer og kjøkken er noe helt annet enn de var før. Der det tidligere kun var ment til produksjon, har kjøkkenet blitt den delen av hjemmet mange av oss bruker mest tid og penger på – og som vi derfor er svært stolte av og ønsker å vise frem.

– Flytende overganger, lekker design, skjulte vifter og integrerte hvitevarer er med på å bidra til at kjøkkenet blir en naturlig del av stuen. Kun underskap og en stilig kjøkkenøy er også med på å fremheve at du ikke har “en stue med kjøkken”, men et moderne allrom.

Drommekjokkenet Bistro Svarbeiset Fenix 800x480

Drømmekjøkkenet Bistro Svarbeiset Fenix.

En kjøkkenøy bidrar også ekstra til det sosiale, og blir et samlingspunkt i hjemmet. Har den kokesone og sitteplasser kan du hjelpe barna med lekser mens du lager mat, og kokkelere og konversere mens gjestene mingler.

– Og dersom du ikke tør å ta den helt ut og heller vil ha en delvis åpen kjøkkenløsning, kan du ha høyskap som romdeler.

De smarte knepene for åpen kjøkkenløsning

Avhengig av hvilken Byggmakker du drar til, finner du kjøkken fra Norema og Drømmekjøkkenet. Begge har mange gode oppbevaringsmuligheter som gjør at du enkelt kan skjule rot som kaffetrakter, brødrister og vannkoker – og ikke minst være sammen med barna eller delta på festen. Det handler om å få alt vekk fra kjøkkenbenken og rommet, og inn i skuffer og skap.

– Moderne kjøkken har mange smarte løsninger som gjør det enkelt å holde det ryddig. Et eksempel er at hvis du ønsker helt rene flater, kan du ha skuffer inni skapet. Et annet er uttrekkbare innredninger, som hjelper deg å nå det som står innerst på den øverste hyllen. På noen av dem trekker du dem ut selv, på andre følger skuffene og hyllene med når du åpner døren, forteller Anja.

Drommekjokkenet smart utrekkbart hoyskap 800x480

Drømmekjøkkenet smart utrekkbart høyskap.

Hjørner var tidligere en utfordring, da de tar mye plass. Det var vanskelig å bruke dem fornuftig, og det kunne bli laaangt å strekke seg.

– Nå får du mange uttrekkbare innredninger her også. To av dem er min egen favoritt hjørnekarusellen Diskus der dørene forsvinner inn i skapet, og uttrekkshyllen Le Mans som tåler 25 kilo per hylle. Begge disse utnytter plassen godt, og i tillegg får du tak i det du skal. Du kan også få karusell til overskap.

Drommekjokkenet utrekkbare innredninger 800x480

Drømmekjøkkenet utrekkbare innredninger.

Ren og ryddig kjøkkenbenk

Et sted som fort blir rotete er kjøkkenbenken. Men så er det jo slik at det kan bli litt slitsomt å rydde ut og inn av skuffer og skap hver gang du trenger noe.

– En genial løsning i så måte er hev/senk-hyller. Du kan ha en flyttbar på kjøkkenbenken, eller en i benkeskapet. Uansett hvilken du velger kan du alltid ha kjøkkenmaskinen stående skjult, og siden den er klar til bruk er det bare å hente den frem når du trenger den.

Drommekjokkenet Assistentlyft 800x480

Drømmekjøkkenet Assistentlyft.

Kanskje du har ting du bruker sjeldent, som juletallerkner? Da kan du ha dem i en sokkelskuff. Og ikke glem kildesorteringen under kjøkkenvasken.

Drommekjokkenet gastro vitmalad ask 800x480

Drømmekjøkkenet ren og ryddig kjøkkenbenk.

– Har du ting du bruker ofte, kan du henge dem i en såkalt perforert redskapsside. Selv om de da er synlige, blir det likevel ryddig og organisert. Og har noen centimeter til overs, kan du ha skuffer og skap til småting som krydder, håndklær og skjærebrett.

Norema Kvadrat Brun Eik 800x480

Norema Kvadrat Brun Eik.

– Vil en kjøkkenøy kunne hjelpe som en “buffer” mot rotet?

– Det kan den. Den er jo i samme høyde som kjøkkenbenken, men har du vitrineskap med belysning i fronten, kan du ha pynteting og gode minner der som du ønsker å vise frem. Da får kjøkkenøya samme funksjon som en skjenk.

Drommekjokkenet Bistro vitrineskap med belysning800x480

Drømmekjøkkenet Bistro, vitrineskap med belysning.

Hos Byggmakker finner du kjøkken fra:

Oppfyll kjøkkendrømmen med Byggmakker

Dersom du er på jakt etter nytt kjøkken, om det så er åpent eller lukket, er det lurt å ta reisen sammen med Byggmakker. Og ifølge Anja starter den slik:

  • Bestill en uforpliktende tegnetime på forhånd.
  • Kom gjerne litt forberedt med mål, skisser, bilder og hvilket budsjett du har.
  • Vi hjelper deg videre med planløsning og tegninger.

Hos Byggmakker har vi Drømmekjøkkenet i noen varehus, og Norema i andre. Du kan få både flatpakket og møbelkjøkken – her ser du utvalget ditt nærmeste varehus.

– Du får kjøkkenet ditt tegnet gratis, og vi finner frem til farger som passer. Når det er tegnet, får du et hyggelig tilbud. En kjøkkenekspert kan også komme hjem til deg og kontrollmåle. Om du velger å kjøpe av oss, kan vi formidle en kjøkkenmontør for deg – og andre håndverkere som snekkere, elektrikere og rørleggere, sier Anja.

Norema Pluss Hvit 800x480

Norema Pluss Hvit.

I prinsippet holder det at du tar mål og mobilbilder av kjøkkenet ditt, så gjør Byggmakker resten. Du trenger med andre ord ikke å gjøre noe som helst, så det er ikke rart at denne tjenesten kalles Fiks Ferdig Kjøkken.

– Hos oss får du alt fra idé til ferdig kjøkkendrøm: Et godt oppsett, gulv, farger, hvitevarer, benkeplate, vask, kran, ventilatorer – og selve kjøkkenet, selvsagt. Og husk at for å få et flott sluttresultat når du skal ha både lukket og åpen kjøkkenløsning, er det alltid smart å gjøre et godt forarbeid.

Alle trenger en makker!

Kom til oss i Byggmakker – vi er makkeren din, og her får du alt du trenger til prosjektet ditt.

Uansett om du har et stort eller lite prosjekt på gang, forenkler vi hverdagen din og legger alt til rette for at du skal lykkes. Hos oss får du høy kvalitet, stort utvalg, flinke fagfolk og gode tjenester – til hyggelige priser.

Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enda enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.