K-Rauta-hero-banner
Artikler

Inspirasjon: Fire flotte funkishus bygget med Leca

Det er lange tradisjoner for å bygge trehus i Norge – men bygger du et murhus, sikrer du deg mange viktige fordeler. Og la oss være ærlige: Moderne murhus er utrolig lekkert. Les videre og bli inspirert.

Planlegger du å bygge hus? Det er mange fordeler ved å velge mur:

  • Murhus er svært godt lydisolert
  • Murhus krever svært lite vedlikehold – krever ikke jevnlig beising og maling
  • Murhus er mindre utsatt for fuktskader
  • Murhus er energieffektive – de holder seg varme om vinteren og svale om sommeren

Vegger av Leca gir trygge, sunne, solide og vedlikeholdsvennlige boliger som varer og egner seg både over og under bakken. Bygger du vegger med Leca Isoblokk får du en enkel konstruksjon med svært mange bruksområder.

Nedenfor finner du fire flotte murhus, bygget med det populære murproduktet.

Huset på Lilletangen

— Jeg liker sørlandshus også, men ønsket om et hus som krever svært lite vedlikehold var det viktigste. Derfor måtte det bli murhus, forteller huseier Tommy Sortedal.

Byggmakker Weber Leca lilletangen utsikt

SKJÆRGÅRDSIDYLL: Huset med den fantastiske beliggenheten på Stathelle i Bamble er bygget med en kombinasjon av Leca og tre.

Huset har en boflate på 130 kvadratmeter, og de to murseksjonene er bygget i Leca Isoblokk 30 cm. Isoblokkene fra Leca er raske å jobbe med og gir ferdig isolerte yttervegger.

– Kona og jeg satt og tittet i et boligblad som presenterte uttrykk fra forskjellige arkitektkontorer. Vi så et hus med en stilart som tiltalte oss, og tok kontakt med arkitektene som tegnet huset vi ønsket oss, forteller Sortedal.

Byggearbeidet er utført av den murmester Tormod Vårli.

— Bokvaliteten er akkurat som forventet når man bygger med mur. Lunt og godt, stille og rolig. Også har vi fått et hus som tåler å stå nær sjø og vind, sier Sortedal.

Byggmakker Weber Leca Lilletangen hage

I ETT MED NATUREN: Huset på Lilletangen er bygget med materialer som virkelig kler de vakre omgivelsene rundt tomten.

Fra kråkeslott til moderne murhus

Familien kjøpte tomt og sommerhus her i 1926. For meg som bygutt var det som en drøm – et ekte landliv med frukttrær og beitende kuer, fiske- og oppdagelsesturer i fjæra, forteller skuespiller Bjørn Wilberg Andersen.

Byggmakker Weber Leca funkis

EKSTREM FORANDRING: På denne tomten sto det et gammelt kråkeslott en gang. Den nye familieboligen har fått en litt annen stil.

Familien kjøpte tomt og sommerhus her i 1926. For meg som bygutt var det som en drøm – et ekte landliv med frukttrær og beitende kuer, fiske- og oppdagelsesturer i fjæra, forteller skuespiller Bjørn Wilberg Andersen.

Gjennom 60- og 70-tallet vokste byens grenser også hit, med nye villaer og boligstrøk. Etter hvert som årene gikk, var dette det eneste landstedet som var igjen. Planleggingen av et nytt murhus begynte, det gamle sommerhuset ble revet og ett år senere sto et nytt, supermoderne murhus ferdig.

– Slike bygg krever en spesiell innsats, for her er mange utfordringer. Heldigvis har arkitekt, murmester og øvrige håndverkere vist stor kreativitet og innsatsvilje for å løse utfordrende detaljer og løsninger. Vi trives veldig godt i huset,sier Wilberg Andersen.

Det moderne murhuset er bygget med Leca Isoblokk 30 og har en boflate på cirka 350 kvadratmeter.

Murhuset på Myre

— Da vi planla huset, startet vi innenfra og ut, forteller eierne av det flotte murhuset på Myre i Øksnes kommune.

Byggmakker Weber Leca Myre

SELVTEGNET: Dette flotte murhuset er tegnet av eierne, med god hjelp fra arkitektkontoret.

Husdrømmen startet for mange år siden, og etter hvert modnet tankene om hva slags hus og type byggematerialer paret ønsket seg.

Både mur og betong tiltalte paret med sin grove tekstur og ikke minst vedlikeholdsfrihet. De saumfarte bøker og vurderte prosjekter. Så tok de tak i sine egne idéer og startet tegnearbeidet.

Byggmakker Weber Leca Myre 2

ROMSLIG ENEBOLIG: Boligen har to etasjer fordelt på 240 kvadratmeter.

I tillegg støttet de seg på arkitektkontoret. Et viktig poeng var at dette skulle være en lavenergibolig. Derfor er det gjort innvendig tilleggsisolering – 5 centimeter nede og 10 centimeter oppe.

Boligen er bygget med en kombinasjon av Leca Isoblokk 30 centimeter og Leca Byggeplank.

Leca Isoblokk 30 cm

Leca Isoblokk har LSX-teknologi som gjør blokkene inntil 30 prosent lettere.

Det vil for eksempel si at en Leca Isoblokk 35 cm som før veide 19 kilo nå veier 13 kilo. @

Ny bruk av tysk bunker

Da Forsvaret skulle selge bunkeren fra 1943, så sivilingeniøren potensiale i den gamle sambandssentralen for ubåttrafikken.

Byggmakker Weber Leca bunker

GAMMEL BUNKER – NY FUNKIS: På toppen av den gamle bunkeren troner et moderne funkishus i pusset Leca-mur.

— Jeg så umiddelbart at vi kunne gjøre noe spennende. Bunkeren og tomta har en unik beliggenhet, forteller sivilingeniør Thore Jensen.

Han innrømmer at oppgaven med å tilpasse et nytt hus til en bunker etter er krevende. Som en føring for form og plassering startet Jensen med en skisse. Deretter laget arkitekten fullstendige tegninger som lå til grunn for byggesøknaden.

Over ny mur ble det lagt Leca Byggeplank som etasjeskille. Byggeplank er også brukt i taket. Selve huset er oppført i Leca Isoblokk 30 cm. Vegger ute og innvendig er pusset og malt med silikatmaling.

Utvendig har det vært mye arbeid med bunkerveggene. Overflaten er sandblåst og enorme mengder løs mur og betong er meislet bort.

— All muringen i Leca og pussing har jeg selv gjort, sier Jensen som innrømmer at renoveringen har vært litt av et prosjekt.

Byggmakker Weber Leca bunker 2

BUNKER SOM GRUNNMUR: Selve bunkeren brukes som garasje og lagerplass.

Leca Isoblokk 30 cm

Byggesystemet Leca Isoblokk 30 cm gir bestandige og fuktsikre yttervegger i murverk over og under bakken. Komplett vegg uten tilleggsisolasjon gir U-verdi < 0,187 og brannmotstand REI 120. Veggen tilfredsstiller minstekravet til isolasjon i yttervegg etter TEK10.