K-Rauta-hero-banner
Artikler

Kledning til huset eller hytta - de viktigste tipsene

Når du skal ha kledning har du mange muligheter, og valg av tresort, overflatebehandling og stil henger sammen. – Velger du riktig kledning og sørger for et jevnlig vedlikehold, blir det opp til barn eller barnebarn å bytte kledning neste gang.

Utvendig panel, ytterpanel, utvendig veggkledning eller kledning? Navnet på trevirket som rammer inn hjemmene våre har mange navn, men kalles kledning på fagspråket. Uansett om du skal bytte eller legge på nybygg er det et par ting du må tenke over før du setter i gang, slik at du forlenger levetiden på kledningen.

– Dersom du skal bytte kledning på et eksisterende hus, velg en kledningsprofil som underbygger husets stil og stilepoke. Det vil kle huset ditt best og resultatet vil stå seg over tid, og ikke bare i en trendy periode, forteller Tone Bente Bergene Holm, som er kommunikasjonsdirektør i Bergene Holm.

– Skal du legge kledning på nytt hus, er det mange av disse som bygges uten takutstikk. Det er krevende for alle typer kledning og krever godt håndverk som blant annet sikrer god lufting bak bordene, slik at kledningen får anledning til å tørke opp etter fuktig vær.

liggende kledning

LIGGENDE KLEDNING: Dette er det vanligste, og gjør at huset ser bredere og lavere ut. Foto: Moelven

Se vårt utvalg av utvendig kledning her

Fordelene med behandlet kledning til hus eller hytte

Industrielt behandlet kledning er et godt valg som beskytter mot nedbryting som følge av UV-stråler og nedbør.

– Tidligere var det vanlig å kjøpe ubehandlet kledning, som du overflatebehandlet etter montering. Nå er mest vanlig å kjøpe industrielt overflatebehandlet kledning, som du maler to strøk på selv. En annen mulighet er ferdigmalt kledning, eller fabrikkmalt som er påført grunning og et mellomstrøk i ønsket farge. Begge disse sparer deg for tid, men den fabrikkmalte må du gi et toppstrøk når du har fått den på veggen, forklarer produktsjef Halvard Nørbech i Moelven.

Moelven_MB_Kledning

VELG RIKTIG TRESORT: Det vanligste treslaget er gran, men på værutsatte steder bør du vurdere trykkimpregnert kledning i furu. Foto: Moelven.

– Hos oss blander vi den fargen i NCS-kode du ønsker på ditt hus eller hytte om det skal males. Bruk gjerne Jotuns fargekart for å finne favorittfargen din om kledningen skal beises, sier Tone.

Så er det å velge riktig farge på kledningen. Det er lett å la seg inspirere av trender og hus på Instagram og Pinterest, men hun mener du bør tenke deg nøye om her også – kanskje fargen ikke passer ikke på huset ditt eller i nabolaget?

– Hvite hus vil nok aldri gå av moten i Norge, særlig på tradisjonshus og i ulike tettsteder og geografier. De siste årene er det hus i mørke nyanser innen brunsort og gråbrunt som har dominert nye hus. Kledningen i disse fargetonen er enten malt, beiset eller impregnert tilsatt pigmentert. Et eksempel på dette er NORD fra Bergene Holm. Dette er vedlikeholdsvennlig gran som etter hvert får et gråsvart og værbitt uttrykk.

BergeneHolm_MB_Kledning

Derfor bør du velge riktig tresort

Skal du sette opp kledning på huset eller hytta på et værutsatt sted? Det har betydning for hvilken tresort du bør velge.

– Du må ta stilling til hvor utsatt klima du skal sette opp kledningen i. Er det et sted med mye vær på Vestlandet eller i Nord-Norge, bør du vurdere trykkimpregnert kledning i furu. Ellers er gran det klart vanligste treslaget, siden dette tiltrekker seg lite vann, forteller Halvard.

Stående eller liggende kledning?

Tidligere var også dette et spørsmål om geografi og klima, men siden behandlingene gir økt beskyttelse er det først og fremst et spørsmål om hvilken stil du ønsker på huset. Mens liggende kledning får huset til å virke lavere og bredere, får stående kledning huset til å virke høyere og smalere. Liggende er det vanligste, og er raskest å montere. I tillegg er det enklere å bytte ut bord ved behov.

– Her må du vurdere om stående eller liggende kledning blir mest riktig for huset ditt. Ta også med takvinkler og vinduer i vurderingen, og velger du liggende må du bruke en profil som er egnet for dette. Liggende kledninger har for øvrig en skrå kant i profilen, slik at vannet renner av, forklarer Tone Bente.

– Skal du velge kledning til en moderne funkisvilla ville nok liggende vært det fineste, mens stående er et bedre valg til en sveitservilla, legger Halvard til.

Moelven_MB_kledning

SPENNENDE KOMBINASJON: Hva med å kombinere liggende og stående kledning? Det gir et spennende uttrykk på huset. Foto: Moelven

Ifølge Tone Mette vil noen hus kle en kombinasjon av stående og liggende kledning.

– En god håndverker vil se hva som bør brukes hvor. Noen av kledningene kan også brukes i kombinasjon, for eksempel en dobbelfals tett, i kombinasjon med dobbelfals tett med spor. Det gir liv til veggen og kan bidra til å løfte huset arkitektonisk.

Brede eller smale kledningsbord, eller spiler?

Brede kledningsbord gir et rolig uttrykk, og passer til store flater. Smalere bord skaper et strammere uttrykk. Dersom du bruker dimensjoner som 19x148 kan du også få inn et spor i midten, som gir inntrykk av at det er smale bord.

– Brede eller smale bord handler om visuelle preferanser. Å blande ulike bredder på et hus kan gi spennende uttrykk, eller om du ønsker å gå for ulike spileløsninger der du setter smale bord tett inntil hverandre, forteller Halvard.

Slik forlenger du levetiden på kledningen

Levetiden avhenger av godt vedlikehold, kvalitet på treverket – og omgivelsene.

– Vi i Moelven sier at behandlede kledninger har en levetid på mellom 50 og 100 år, og til og med lenger enn det. Godt vedlikehold er viktig. Sørg for å vaske huset årlig med husvask og en myk vaskekost – ikke kraftvask eller høytrykkspyler. Sjekk takrenner og undersøk at nedløpet ikke er tett. Undersøk at det ikke gror gress eller annet, og følg med på huset.

Om kledningen er behandlet med grunning, mellomstrøk og toppstrøk holder det ifølge Halvard å male huset hvert 15. år. Beliggenhet, lokale værforhold og utforming spiller også inn – værutsatte steder har blitt nevnt tidligere, og kledning på hus i disse områdene vil ha en kortere levetid.

– Velger du riktig kledning og sørger for et jevnlig vedlikehold, blir det opp til barn eller barnebarn å bytte kledning neste gang. Er du usikker på om kledningen din bør byttes, sjekk om den er råtten. Stikk en spiss gjenstand inn i kledningen, og hvis den er myk og gir etter, bør du bytte. Har kledningen mange sprekker, er også dette grunn til å vurdere ny.

Moelven_MB_kledning

SPILER: Det er populært med spiler, som gir huset eller hytta et spennende uttrykk. Foto: Moelven

Skruer eller spiker på kledning?

Tradisjonelt har spiker vært det anbefalte festemiddelet for kledning, blant annet fordi den beveger seg mer enn en skrue. Fordelen med skruer er at de holder kledningen bedre på plass.

– Uansett hva du velger, husk å behandle alle kappesnitt, hull etter skruer og spiker, og mekaniske skader når du har montert kledningen, sier Tone Mette, før Halvard avslutter:

Det er mest vanlig med spiker, men sørg for å bruke galvanisert slik at du unngår rust. Men før du kjøper festemidler bør du rådføre deg med flinke folk på Byggmakker, avslutter Halvard.

Har du et prosjekt på gang? Vi legger til rette for at du skal lykkes!

Kom til oss i Byggmakker – vi har alt du trenger slik at du kan slippe løs håndverkeren i deg. Hos oss får du gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser på prosjektet ditt, uansett om det er stort eller lite. Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.