K-Rauta-hero-banner
Artikler

Dette er fargetrendene i 2022

Det knytter seg alltid stor spenning til hva som er årets fargetrender. Jotun har lansert sitt fargekart for 2022. Stikkordene er natur, rustikk, kreativitet, refleksjon, energi, moderne og klassisk – og ditt personlige preg.

Når vi skal pusse opp hjemme er det få oppgaver vi gyver løs med like stor glede og entusiasme som å male. Det er enkelt å gjøre det, og nye og vakre farger på vegger og tak gjør oss glade. Og det kanskje aller beste med å male er at det går raskt, og du kan nyte fruktene av arbeidet ditt med en gang du er ferdig. 

Hvis du er en av dem som ønsker å sette farge på tilværelsen – hvilke bør du male med i år? Ja, hva er det som kjennetegner årets fargetrender?

– Trenden er at vi vil ha mer farger i fargene og klarere toner – vi ønsker oss rett og slett sprekere hjem, sier fargeekspert Marthe Nystuen Kragtorp hos Byggmakker Høvellast i Lillestrøm. 

– Selv synes jeg at Embrace-serien fra Jotun er fin – jeg liker rustikke og varme farger, da de er lune og fine. Ønsker du det litt friskere kan du se på Playful. Stadig flere velger også supermatte vegger for ikke å få gjenskinn. 

Årets fargekart fra Jotun LADY – “TOGETHER”

Som Jotun selv sier: “Når mennesker møtes oppstår unike stemninger. Det samme kan sies om farger.”

For det er ingen tvil om at farger påvirker oss og sansene våre. De kan gjøre deg glad, rolig, aktiv eller kreativ. Når du får nye farger i hjemmet ditt, skaper du også en ny atmosfære. Samtidig handler det om at fargene skal løfte hverandre, og det er dette Jotun har utforsket i Together. Her møter du 12 helt nye farger som kombineres med utvalgte klassikere – til sammen 28 farger i palettene Embrace, Playful og Cherish.

EMBRACE – rustikk, rå og ærlig

Denne paletten har fokus på naturlige farger og elementer som gir rom for de unike øyeblikkene, tar vare på gamle minner – og skaper nye. 

Nyanser med rustikk jord og stein gjør at du finner roen, tryggheten og gleden i det enkle. Embrace er en dynamisk, fargerik, avstemt og behagelig palett som spenner fra rustrødt, via blågrått, til gult og gulbeige.

EMBRACE fargepalett

Embrace-palett

Embrace-kolasj

EMBRACE: Her ser vi en kollasj med fargene 5516 Iron Blue, 1909 Kalkoker og 12179 Embrace. Ser du en favoritt?

Marthe har tatt et dypdykk i fargekartet, og har noen gode tips til Embrace.

– Dette er min favorittserie, og det er blant annet fordi den gir deg så mange muligheter. Som for eksempel når du kombinerer de varme, brente terrakottatonene 1259 Rusty og 12179 Embrace med blåtonen 5516 Iron Blue, får du en røff kontrast. Ønsker du et mer dempet uttrykk velger du gråbeige 11130. Videre er den naturlige okertonen, 1909 Kalkoker, vakker både mot terrakotta og blågrått. Denne kan dessuten danne en gyllen kontrast til gulbeige 1303 Observe og gulbrune 0280 Caravan.

Her kan du lese flere artikler om fargeinspirasjon, trender og interiør

PLAYFUL – leken, kreativ og drømmende

I denne paletten kombineres teft og selvsikkerhet. Det gjør at fargene griper tak i sansene dine og skaper glede. 

Å gi hjemmene våre livlige farger for å skape et personlig preg er en økende trend. Og som i Playful liker vi å være vågale, eksperimentere og overraske. Derfor elsker vi å bruke kreative, oppmuntrende og glade farger som turkis, grønn, gultoner og lavendel. 

PLAYFUL fargepalett

Jotun-Playful-palett

Jotun-Playful-kolasj

PLAYFUL: I denne kolasjen finner vi de lekne fargene 6383 Imagine, 6384 Wish, 20186 Lavender Touch, 8565 Hope og 6384 Wish på nytt.

Marthe gir deg gode råd for et vellykket resultat med Playful.

– Her har Jotun skapt de turkise tonene 6383 Imagine, 6384 Wish og 6084 Sjøsmaragd for at de skal være vakre sammen – og det er de! Når du tilsetter litt gult med friske 10235 Sommersol eller den vårgrønne 8565 Hope, får du nye energier i rommet. I møtet med grønt skaper støvete lavendeltoner, som 20186 Lavender Touch, et spennende interiør. Og den kritthvite 7236 Chi er en tidsriktig kontrastfarge.

Hun legger til at du ikke bare behøver å male veggene, men at du kan velge farger i taket også – det må ikke være hvitt. 

– Gå gjerne for en lysere palett i taket enn på veggen. I tillegg kan du for eksempel male gulvlisten i samme farge som veggen, slik at de glir mer inn i hverandre og skaper en helhet. 

CHERISH – diskret, elegant og omsluttende

Med sine duse, beroligende farger og myke overflater, inviterer denne paletten deg til gode samtaler, refleksjon og samhold. 

Her er det behagelige farger som gjelder, og i Cherish er de lyse og dempede, samtidig som de er varme og omsluttende. Du skaper den virkelige deilige og komfortable stemningen når du kombinerer denne typen farger med luftige tekstiler og mye overflater. 

CHERISH fargepalett

Jotun-fargepalett-Cherish

Jotun-cherish-kolasj

CHERISH: Her ser vi de deilige myke fargene 12182 Gentle Whisper, 2011 Antique Brass, 1376 Frostrøyk, 2040 Lys Granitt, 8281 Pale Linden.

Hvordan lykkes du best med Cherish? Det kan Marthe fortelle deg. 

– Her er det de støvete nyansene som skaper et diskret, mykt og elegant interiør. Ønsker du sømløse overganger, kan du kombinere de dempede rosatonene 12182 Gentle Whisper, 20184 Thoughtful og 20185 Friendly Pink. Vil du ha et nøytralt og greige uttrykk, er 12180 Present og 20181 Soft Comfort en ypperlig kombinasjon. Du kan også hente inn gladere rosa impulser i form av 2040 Lys Granitt og 2011 Antique Brass. Med 1376 Frostrøyk får du et lyst bakteppe som passer med alle fargene i paletten.

Hun trekker også frem to farger som passer spesielt godt sammen

– 20185 Friendly Pink er veldig fin i taket, og spesielt i kombinasjon med 20184 Thoughtful på veggene. Disse gir en glidende overgang, og du får ikke så store kontraster.  

Hvilken fargetrend bør du følge?

Vi kunne like godt spurt hvilken fargepalett du bør velge. Det kan være vanskelig å henge med på trender, og ikke minst forandrer de seg gjerne fra år til år. Og når du har malt veggene og en ny trend kommer – hva gjør du da? Maler igjen? 

Er du en av dem som redd for å kjøpe “feil” maling til hjemmet ditt? Da kan Marthe fortelle deg at fargevalget ditt er personlig. Det viktigste er at du velger de fargene du vet du vil trives med – de som skaper den stemningen du ønsker for deg og dine.

– Husk også at fargene på møblene og interiøret ditt har mye å si. Malingen må jo passe med det du allerede har fra før. Ta gjerne noen bilder av hjemmet ditt og kom til oss i Byggmakker, så hjelper vi deg å finne fargene som passer sammen.

Har du et prosjekt på gang? Vi legger til rette for at du skal lykkes!

Kom til oss i Byggmakker – vi har alt du trenger slik at du kan slippe løs håndverkeren i deg. Hos oss får du gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser på prosjektet ditt, uansett om det er stort eller lite. Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.