K-Rauta-hero-banner
Artikler

Guide: Utstyret du trenger for å male huset

Det er høysesong for oppussing og maling av hus. Dersom du planlegger å oppgradere fasaden med nytt malestrøk, er det viktig å ha riktig utstyr til forarbeid, grunning og selve malingen – for å oppnå best mulig resultat.

Før du setter i gang med å male huset er det lurt å planlegge hva slags utstyr du trenger for å gjøre jobben. Ifølge Jordans egen malermester Morten Fehn, er riktig valg av malepensler viktig for å få et godt og langvarig resultat – og noe du trenger flere av.

-Det blir fort et irritasjonsmoment dersom du ikke har rett maleutstyr når du skal utføre en malejobb. Pensler med egnet bust og slitestyrke legger igjen riktig mengde maling på kledningsbordet, og sørger dermed for riktig beskyttelse, forteller han.

Selve maleprosessen for å male fasaden på huset kan deles inn i tre faser: Forarbeid, maling og vedlikehold. Nedenfor finner du tips til fremgangsmåte for å få et godt og slitesterkt resultat.

Slik maler du huset - Se film >

Godt forarbeid blir enklere med godt utstyr

Godt forarbeid er nøkkelen til et godt resultat, og bør ikke undervurderes. Før du begynner å male må alle flater være rene, tørre og sitte fast. Med rengjøringsmiddel til utendørsbruk, vaskekost, forlengerskaft og tohåndsskrape fra Jordan har du det mest nødvendige utstyret du trenger for å utføre forarbeidet.

Du starter med å rengjøre fasaden med rengjøringsmiddel og vaskekost. Vaskekost til utendørsbruk fra Jordan er et godt alternativ som kommer med syntetbust, og har et plasthåndtak som kan settes på Jordan forlengerskaft.

Jordan-vaskekost-og-forlengerskaft

ENKLERE FORARBEID: Vaskekost med forlengerskaft forenkler forarbeidet betraktelig.

-Bruk en vanlig hageslange, ikke høytrykkspyler, til å skylle av rengjøringsmiddelet, forteller Morten.

Dersom det flasser av gammel maling skal dette skrapes vekk med tohåndsskrape – men kun det som faktisk er løst.

Spesialbust for grunning

Etter at veggene har tørket er det bare å sette i gang med grunning av de skrapte, trehvite feltene av fasaden. Dette gjøres enkelt med Perfect treolje og grunningspensel fra Jordan, i enten 75 mm, 100 mm eller 120 mm.

Jordan-pensel-grunning

GRUNNING: Etter at du har gjort forarbeidet er neste steg å grunne fasaden med en grunningspensel.

  • Grunningspensel fra Jordan med spesialbust for å påføre tynne væsker skaper riktig friksjon mot overflaten, slik at grunningen blir påført på riktig måte på treverket og etterlater seg et jevnt resultat, forteller Morten.

Deretter gjenstår det bare å vente til treverket har tørket før du setter i gang med selve malingen.

Maling av fasade

Det er mye detaljer på et hus, som gjør at det lønner seg å veksle mellom store og mindre pensler. Ved å velge et kvalitetsprodukt får du en malerpensel som tar opp mer maling, dekker bedre og sørger for riktig malingstykkelse på fasaden. Dette vil du også kunne spare mye tid på i lengden.

Jordan-malerull-fasade

PENSEL OG RULL: Du trenger både malerpensel og utendørsrull for å dekke hele fasaden. To strøk med maling anbefales alltid.

  • Du starter med å male over de flekkene du har skrapet og grunnet, og venter til dette har tørket før du fortsetter malingen, forteller malermester Fehn.

For å påføre malingen trenger du en utendørsrull for å dekke større flater, og en pensel til etterstryking for å få et jevnt lag. Ultimate utendørspensel fra Jordan gir alltid et godt resultat. Velg mellom ulike type rullesett for stående eller liggende kledning, i 18 cm. eller 25 cm.

Jordan-pensel-ultimate-med-oppbevaring

DEN ULTIMATE PENSEL: Riktig valg av pensel til utendørsbruk er viktig for å få et godt og langvarig resultat. Her er Jordans Ultimate-pensel for utendørsmaling.

  • All rullet kledning må etterstrykes med pensel for å få en jevnest mulig overflate, og for å komme inn i kriker og kroker, forteller Morten.

To strøk anbefales alltid.

Vedlikehold er viktig

Ifølge malermester Fehn anbefales et årlig vedlikehold av fasaden for å opprettholde det gode arbeidet som har blitt gjort.

  • En årlig vask av fasaden er viktig for å fjerne pollen, smuss og skitt som legger seg på kledningen, og som gir grobunn for overflatesopp, avslutter han.

Har du et prosjekt på gang? Vi legger til rette for at du skal lykkes!

Kom til oss i Byggmakker – vi har alt du trenger slik at du kan slippe løs håndverkeren i deg. Hos oss får du gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser på prosjektet ditt, uansett om det er stort eller lite. Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.