K-Rauta-hero-banner
Artikler

Hvor mye maling trenger jeg?

Alt som skal til for å unngå at du kjøper for lite eller for mye maling er å friske opp mattekunnskapene – og det er enklere enn du tror.

Når du endelig har bestemt deg for å bruke helgen til å male, er det ingenting som er mer frustrerende enn å gå tom på lørdag ettermiddag når butikken er stengt. Eller motsatt – å kaste bort pengene dine på mye mer maling enn du trenger, som siden blir stående og ta opp plass i boden.

byggmakker hvor mye maling trenger jeg hero 1 800x480

Før du maler – godt forarbeid er viktig

Hvordan finner du ut hvor mange liter maling som må til for å unngå ufrivillige pauser eller unødvendig lagring? Innen du gjør det, må du regne ut hvor stor flaten du skal male er.

– Før du setter i gang må du regne ut hvor mange kvadratmeter du må male – og ikke male. Start med å gange høyden og lengden på veggen, og så trekker du fra vinduer og dører, sier Nina Herland, som er malingsansvarlig hos Byggmakker Stavern.

Etter du har gjort det, er det tid for litt forarbeid som å vaske, sparkle, slipe og grunne.

– Noen underlag suger mer maling enn andre, men med grunning suger det mindre fordi du får mettet først. Heftgrunn trenger kun ett strøk, og her kan du regne 9 kvadratmeter per liter. På kvist- og sperregrunn kan du i utgangspunktet regne 8 kvadratmeter per liter, men siden du må legge på to strøk av dette blir det riktige svaret 4 kvadratmeter per liter.

Så mye maling trenger du – ute og inne

Når du kjøper maling, står det alltid på spannet hvor mye innholdet dekker. Beregning av hvor mye du trenger kan likevel være en liten utfordring, da det avhenger av type maling og underlag – noen suger mer til seg enn andre. Likevel kan det være greit å vite hvordan du regner ut antall liter maling du bør ha. Da blir det også enklere å beregne når du er i butikken.

  • Én liter maling dekker som regel en vegg på 8 til 9 kvadratmeter.
  • Maling kommer gjerne i spann på 10 liter, det betyr at ett spann vil dekke ett strøk på omtrent 80 til 90 kvadratmeter.

Sett at veggen du skal male er 2,5 meter høy og 8 meter bred, altså 20 kvadratmeter. For å være sikker, tar vi utgangspunkt i 8 liter. Da blir formelen for henholdsvis ett, to og tre strøk:

tabell maling 800x480

Det er bedre å kjøpe litt for mye enn litt for lite maling. Har du beregnet at du skal male 20 kvadratmeter tre ganger, kjøp 10 liter istedenfor nøyaktig 7,5 – da risikerer du ikke å gå tom.

– Hos Byggmakker får du maling fra Jotun og Beckers. Og for ordens skyld – tabellen gjelder for begge merkene.

Når skal du bruke pensel og rulle?

Nå som grunning og maling er på plass, er det tid for tenke på maleutstyret. Og Nina anbefaler deg sterkt å tenke kvalitet, og ikke finne frem gamle pensler og ruller.

– Godt utstyr er halve jobben! Dette går blant annet på opptak av maling, og mindre drypp og søl. Så bruk skikkelig pensel og rulle, gjerne fra Jordan.

beckers hvor mye maling trenger jeg 1 800x480

Foto: Beckers

Istedenfor et lite malerullkar du stadig må fylle opp, tipser hun deg om malerullbøtte med riller. Den lille tar 7 liter og er super når du maler inne, mens den store på 14 liter er ypperlig ute. Til tross for størrelsen er den enkel å bære med seg.

jordan hvor mye maling trenger jeg 2 800x480

Superbrett og forlengerskaft for vegg og tak er en smart investering. Foto: Jordan

– Hvis du for eksempel kun maler i helgene, bland denne og forrige ukes maling i bøttene slik at du får den samme fargen. Om du ikke gjør det, kan du få nyanseforskjell på veggen din.

Og så er det bare å sette i gang.

– Skal du male møbler og kjøkkenskap, bruker du rulle på store flater, pensel på de små og til slutt fordriver for å få en fin finish. Når du maler gipsvegger og tapet anbefaler vi at du bruker rulle. Det blir penere enn med pensel som kan gi striper, fordi de fleste malinger er vann- eller akrylbasert og disse tørker fort.

byggmakker hvor mye maling trenger jeg hero 3 800x480

Byggmakker hjelper deg med malingen, utstyret – og jobben

For mange av oss er ikke matte vår sterkeste side. Heldigvis kan vi legge turen til nærmeste Byggmakker og få det vi trenger.

– Absolutt! Vi hjelper deg med å velge farger, hvilken type maling du skal ha og hvor mye du kommer til å bruke. Og selvsagt har vi alt av utstyr, både til selve malejobben og for å dekke til.

Husk også at dersom du ikke ønsker å gjøre jobben selv, formidler Byggmakker de beste lokale håndverkerne til deg.

– Da behøver du jo heller ikke å regne ut noe eller bekymre deg for om du har for lite eller for mye maling, smiler Nina.

byggmakker hvor mye maling trenger jeg hero 2 800x480

Har du et prosjekt på gang? Vi legger til rette for at du skal lykkes!

Kom til oss i Byggmakker – vi har alt du trenger slik at du kan slippe løs håndverkeren i deg. Hos oss får du gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser på prosjektet ditt, uansett om det er stort eller lite. Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.