K-Rauta-hero-banner
Artikler

Kalkmaling: Malingen for deg som ikke kan male

De siste årene har kalkmaling tatt oppussings-Norge med storm. Ikke bare setter en kalkmalt vegg et helt spesielt særpreg på hjemmet ditt, det er kanskje den aller enkleste malejobben du kan gjøre.

Med kalkmaling får du en helt matt vegg med «skjolder» som minner om mur eller betong. Blandingen er ikke mer mystisk enn at den består av kalk og naturlige fargepigmenter.

– Det uperfekte har tatt over for den stramme minimalismen. Det skal se litt tilfeldig ut, hjemmene våre skal uttrykke liv og personlighet. Vi vil ha det trygt, koselig og lunt, forteller Lisbeth Larsen, global fargesjef i Jotun.

Sjekk vårt utvalg av innemaling her

Ekte, ærlig og jordnært

Jotun har utviklet en egen serie med kalkmaling som heter LADY Minerals.

Fargekartet spenner fra røffe, industrielle toner som Kalkgrå og Blåis til mer lune og myke toner som Rustikk Terracotta eller Dusty Rose. Du får LADY Minerals i hele 57 ulike fargenyanser. Se alle fargene her.

Fargene får du også i LADY Pure Color, slik at du lett kan harmonere farger og for eksempel begrense kalkuttrykket til én fondvegg.

Lady-Minerals-1352-Form-1

Illusjonen av betong. Med lekre Lady Minerals 1352 Form får du det supermoderne betonguttrykket rett hjem på veggen din. Varmt, naturlig og røft på en gang! Foto: Jotun AS.

Skjermbilde Jotun Lady Minerals

Se fargesjef Lisbeth Larsen fortelle om Lady Minerals her:

Se video

Tips til best kalkmalingsresultat

For best resultat, anbefaler vi å male LADY Minerals på en slett vegg.

  1. Malingen kan brukes på bygningsplater, puss, betong, eller helsparklede flater, men den er ment for innendørs bruk i tørre rom. Kalkmalingen er altså ikke egnet til våtrom hvor det dusjes og bades.
  2. Dersom du skal male slitasjeutsatte områder eller steder det er fare for vannsøl, som for eksempel kjøkkenet, anbefales påføring av LADY Minerals Sealer. Vent ett døgn med å påføre denne slik at kalkmalingen får herdet skikkelig. Sealeren påføres med ett strøk – jevnt og tynt med rull. Merk at LADY Minerals Sealer vil gi veggen en dypere fargevirkning.
  3. Får penest resultat, uten gjennomskinn, anbefales det at veggene grunnes i samme farge med 1-2 strøk med matt maling f.eks LADY Balance, før påføring med LADY Minerals. Jo mattere maling du bruker på grunningingen jo mindre gjennomskinn får du.
  4. Kalkmaling påføres ved såkalt villstryking med en bred pensel som er lett å bruke, som for eksempel Jordan Ultimate 100mm. Lange strøk gir en rolig effekt, mens korte strøk gir et mer intenst uttrykk. Med kalkmaling maler du hulter til bulter, men vi anbefaler at maleteknikken prøves ut på en liten testflate på forhånd for å finne frem til det uttrykket du ønsker på veggen din.
  5. Det er viktig at du bruker hansker og vernebriller når du maler med kalkmaling da den er sterkt alkalisk (høy pH-verdi) og krever forsiktighet ved bruk.

Hvor mye kalkmaling trenger du?

Anbefalt forbruk fra Jotun er 8-10 kvadratmeter per liter maling.

Det vil si at en vegg som er 2,40 m under taket og 6 meter lang vil kreve et par liter maling per strøk. Husk at malingen oppleves mørkere i våt tilstand, og at om du bruker LADY Minerals Sealer vil du få en dypere fargevirkning.

Lady-Minerals-5030-StPauls-Blue

Kalkmaling på soverommet. Ingen grunn til å holde kalkmalingen unna soverommet. Her er det LADY Minerals 5030 StPauls Blue som bidrar til roligere puls. Foto: Jotun AS.

Slik maler du med kalkmaling

  1. Underlaget må være rent, fast og tørt. Rengjør med JOTUN Spesialvask før maling. Husk hansker og vernebriller!

  2. Malingen har litt tykk konsistens. Rør derfor om før bruk og under påføring om nødvendig.

  3. Påfør med pensel, ett til to strøk. Er du fornøyd etter første strøk, er ikke strøk to nødvendig.

  4. Malingen oppleves mørkere i våt tilstand. Den er støvtørr etter én time og klar for strøk to etter fire timer.

  5. Husk å fjerne maskeringsteipen før malingen er tørket helt etter siste strøk.

TIPS!  Dersom du bruker lang tid på å male veggen, kan du risikere å få skille/overlapp der du har tatt pauser. Så mal én vegg av gangen –uten pauser.

Skjermbilde Jotun Lady Minerals

Se hvor enkelt det er å male med kalkmaling her:

Se video

Kalkmaling på møbler og andre ting

Kalkmaling har den egenskapen at den fester på de fleste underlag uten grunning.

Mange bruker derfor kalkmaling til å male møbler, oljet treverk, fliser, glass, stein osv. Kalkmaling tåler varme godt og kan til og med brukes på peis.

Jotun anbefaler imidlertid LADY Supreme Finish når du skal male møbler.

– LADY Minerals dekker godt, men vi anbefaler ikke LADY Minerals på møbler. Møbler bør du male med LADY Supreme Finish som du også får i helt matt hvis det er den matte effekten du er ute etter.

Lady-Minerlas-8469-Green-Leaf-m-sealer

Kalkmaling på kjøkkenet. Se hvor lekker 8469 Green Leaf med sealer er på kjøkkenet. Sealeren, som beskytter mot vannsprut, gjør fargeuttrykket hakket mørkere. Foto: Jotun AS.

Kalkmaling på strietapet eller mur

Naturstrie er ikke veldig egnet for kalkmaling og anbefales ikke.

Hvis det er glassfiberstrie kan du først grunne med et strøk Jotun Kvist- og sperregrunning, og så male ett strøk med LADY Pure Color i tilnærmet lik farge som du skal ha på kalkmalingen. Mal deretter ett til to strøk med Lady Minerals. Den samme fremgangsmåten gjelder for ujevne mur-overflater.

Skulle du ville fjerne eller male over kalkmalte vegger må du finne ut av hva kravene for hva du skal erstatte det med er. Dette kan variere fra malingtype til malingtype, men du må nok regne med å slipe ned eller helsparkle for å få et slett underlag med optimalt feste. Deretter grunne med Jotun Kvist & Sperregrunning, samt påføre et strøk grunning med Jotun LADY Balance i rett bunnfarge før du maler eller tapetserer. Hør gjerne med ekspertene i vår chat på nett eller hos din lokale Byggmakkerforhandler.

Kom i gang med ditt kalkmalingsprosjekt i dag!