K-Rauta-hero-banner
Artikler

Male gulv? Slik gjør du det!

Det blir stadig mer populært å male gulvene hjemme og på hytta. Men hva slags maling skal du bruke på tregulv, parkett, laminat, gulvfliser, vinylgulv, betong og andre typer gulvbelegg? Hvordan maler du? Hva slags utstyr trenger du? Og hvilke farger bør du velge?

– Å male er kanskje den enkleste og rimeligste måten å fornye gulvet på, sier Linn Arntsen som er ekspert på maling hos Byggmakker i Larvik.

Noen velger å male det nylagte gulvet sitt istedenfor å lakke og olje. Likevel er det mest vanlig å male gulvet fordi det er slitt eller har feil farge, og så ha det på i noen år før man legger nytt.

– Hva med fargevalg – hvilke egner seg best på gulv?

– Som ellers når det gjelder maling, kommer det an på trendene. Det går mye i grått og mellomfarger, og litt i sort. Ulempen med mørke gulv er at man ser mye støv, og det samme gjelder hvis det er for lyst. Så gå gjerne for farger i mellomsjiktet. Når det kommer til glans selger vi mest halvblank maling, men det blir stadig mer trendy med supermatt.

Se utvalget vårt av gulvmaling

Ulike gulv – ulik gulvmaling

Malingen som brukes på gulvet er spesiell på grunn av slitestyrken, og med noen få unntak bruker du samme type på alle gulv.

scanox male gulv 1 800x480

Blir som nytt: Foto: Scanox

– Den mest kjente er Scanox TreStjerner Gulvmaling. Denne kan du bruke innendørs på både tregulv, parkett, laminat, vinyl, betong og listverk. TreStjerner Gulvmaling finnes i ulike glansgrader, og kan blandes i de fleste farger. På betonggulv i boder og kjellere kan du også bruke Scanox TreStjerner Betongmaling, forteller Linn.

Du har kanskje betonggulv flere steder? Å male gulvet i garasjen får den til å se bedre ut, og det gjør renholdet enklere.

– Det vi selger til garasjer er Scanox TreStjerner Sigural Epoksymaling, som finnes i fire ferdigfarger. Det er fordi den er så ekstremt slitesterk at den til og med kan tåle piggdekk. Husk bare at du ikke kan legge den på i vinterhalvåret, da underlaget må ha en temperatur på minimum 15 grader.

Sigural er vanntynnet, så om du vil kan du bruke den innendørs også – den egner seg spesielt godt på vaskerom og bad. Den tåler nemlig at det blir liggende litt vann i kortere perioder uten at det påvirker malingen.

– Hvis du bruker Sigural på gulvfliser bør de mattes godt ned med sandpapir først, slik at malingen får heft. Husk bare at epoksymaling kan bli glatt – spesielt når du har våte føtter. For øvrig bør ikke gulvmaling brukes inne i selve dusjen.

Se alle gulvmalingene fra Scanox

scanox male gulv 2 800x480

Rull i vei: Foto: Scanox

Hvilken maling skal du bruke på hvilket gulv?

  • Tregulv – Scanox TreStjerner Gulvmaling
  • Parkettgulv – Scanox TreStjerner Gulvmaling
  • Laminatgulv – Scanox TreStjerner Gulvmaling
  • Vinylgulv – Scanox TreStjerner Gulvmaling
  • Gulvfliser – Scanox TreStjerner Gulvmaling
  • Betonggulv – Scanox TreStjerner Betongmaling
  • Garasjegulv – Scanox TreStjerner Sigural Epoksymaling

Male gulv – utstyret du trenger

Å male gulv er like enkelt, for ikke si enklere, enn å male veggene. Dessuten tar det kortere tid, siden du kun maler én flate. Avhengig av underlaget trenger du ifølge Linn to til tre strøk.

– Før du setter i gang må du bruke TreStjerner Gulvrens som fjerner bonevoks, såperester og lignende. Husk å vaske listene også. Når det er tørt bør du slipe lett over hele gulvet, og så fjerne støvet etterpå med en mikrofiberklut. Hvis gulvet har hakk og riper sparkles disse.

Før og etter – se hvor lekre gulvene dine kan bli!

Hvis gulvet ikke er lakkert eller malt fra før, må du ha på TreStjerner Sperregrunning eller Jotun Kvist- og sperregrunning før du maler.

– Bruk en god pensel inn mot kantene, og da anbefaler jeg Jordan Ultimate i 35 eller 50 millimeter. I tillegg trenger du et rullesett – gjerne Jordan Perfect 18 centimeter, med den velkjente grønne stripen på. Husk forlengerskaft og bøtte, slik at du slipper å fylle på maling så ofte. Du kan bruke penselen på hele gulvet, men det går fortere med rull. Det er også smart å ha en god arbeidslampe.

scanox male gulv 4 800x480

Nytt og moderne: Foto: Scanox

Og slik maler du gulvet

  • Når du skal male tregulv – mal i lengderetning, ta to til tre bord av gangen og vær sikker på at malingen er tørr før neste strøk. Står det 8 timer, kan du la den tørke i 12.
  • Når du skal male andre typer gulv – mal fra den ene enden av rommet til den andre. I tillegg til at det skal være rent og tørt, må det også være fast. Og med fast menes for eksempel at betongen ikke flasser.

Se hvordan male gulv

Se hvordan male gulv

Ta bilder av gulvet ditt – og kom til Byggmakker

Har du lyst til å male gulvet hjemme, men er usikker på hvordan du kommer i gang? I så fall bør du legge turen til nærmeste Byggmakker – da får du all hjelp og inspirasjon du trenger, slik at du får akkurat det vakre gulvet du ønsker deg.

scanox male gulv 3 800x480

Foto: Scanox

– Et godt tips før du kommer til oss er at du tar bilder av gulvet ditt. Jeg synes alltid det er fint å vite om det er ubehandlet, lakkert eller oljet. Og jo mer vi vet, jo bedre råd gir vi deg – og desto finere blir det når du skal male gulv, avslutter Linn.

Har du et prosjekt på gang? Vi legger til rette for at du skal lykkes!

Kom til oss i Byggmakker – vi har alt du trenger slik at du kan slippe løs håndverkeren i deg. Hos oss får du gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser på prosjektet ditt, uansett om det er stort eller lite. Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.