K-Rauta-hero-banner
Artikler

Husfarger 2022 ‒ her er årets trender på husmaling

Er du på utkikk etter en ny, spennende farge å ikle huset ditt for å få litt variasjon i hverdagen? Eller kanskje du, som så mange andre, leter etter maling som holder såpass lenge at du kan tenke på alt annet enn å male huset i mange år fremover? Uansett hva som fikk deg hit ‒ her er årets fargetrender på husmaling i 2022.

Et hus er ikke bare et hjem, men også noe av det dyreste vi eier. Vi legger mye sjel i hvordan vi har det på innsiden, og derfor er det viktig (om ikke viktigere) å legge like mye vekt på husets ytre.

Vår trofaste rådgiver fra Byggmakker, Margrethe Sørensen, tar oss med på innsiden av fargene som trender på utsiden av husets fire vegger.

Velge ny farge til huset? Dette bør du tenke på

Å velge ny husmaling kan føles ut som en stor og litt permanent oppgave: Tenk hvis jeg angrer? Hva om den ser helt annerledes enn jeg trodde?

‒ Dette er helt naturlige og gode spørsmål å stille seg. Først og fremst kan du se på ulike fargepaletter på nett. Her vil jeg råde deg å ta en kikk i nabolaget og se hvilke farger de har valgt seg. Er det noen farger du liker umiddelbart? I tillegg bør du velge en farge som du vil like lenge, sier Margrethe.

bm male ute 800x480

Hun forklarer at det kan være smart å tenke på omgivelsene rundt og hvilke farger husmalingen skal stå i samspill med.

‒ Har du levegger som den skal matche med, for eksempel? Bor du ved vann, fjell eller skog? En annen veldig viktig ting å huske på at er at farger ser annerledes ut og oppleves annerledes enn innendørs, så test ut på en planke eller lignende og se hvordan fargen blir, tipser hun.

Det er lett å glemme at det kalde lyset vi har i nord spiller en rolle, men det gjør det altså. En helt nøytral gråfarge kan oppleves som lyseblå på huset, så derfor er det viktig å ta med fargen du vurderer ut i lyset.

‒ Hvis du ser et hus i nabolaget, skader det jo heller ikke å spørre hvilken maling de har brukt, dersom du tør å ringe på døren, sier Margrethe.

Tips oppsummert

  • Gjør research på nett. Hvilke farger trives du med?
  • Se hva andre gjør! Ta på deg sko og jakke og ta en sightseeing på hvilke husfarger andre har. Hvem vet ‒ kanskje du finner en farge du elsker.
  • Tenk på omgivelsene rundt huset. Har du levegger og omgivelser du tenker husfargene skal stå i samspill med?
  • Ta med fargen du liker ut. Farger ser helt annerledes ut inne enn ute!
  • Fant du en farge du likte i nabolaget? Spør dem hvilken farge det er.

Syv eventyrlige fargenyanser vi elsker til huset

Når det kommer til hvilke farger vi foretrekker på husene våre, har ikke dette endret seg så ekstremt de siste årene. Vi holder oss innenfor fargene som blender med miljøet ‒ det er sjeldent vi ser et lilla eller turkis hus i nabolaget.

Disse syv nyansene velger vi mellom

1 GRØNNE NYANSER

jotun gronn 7053 laerdal 800x480

Grønnfarger oppleves forfriskende og behagelige. De skaper levende nabolag og fargerike bygater. Vegg: DRYGOLIN Color Expert, 7053 Lærdal. Vindu: DRYGOLIN Nordic Extreme Vindu & Dør, 1024 Tidløs. Terrasse: TREBITT Terrassebeis, 90029 Naturlig Sølvgrå. Foto: Jotun

beckers gronn 800x480

Vegg: Perfekt Fasad Plus Sommarnatt 089. Foto: Beckers

Paletten består av grønne nyanser som oppleves forfriskende og behagelige. Grønt kommer i mange varianter, fra de dype, gylne og tradisjonelle, til de mer dempede og moderne nyansene. La husets beliggenhet og omgivelser prege ditt valg av grønn nyanse.

2 HVITE NYANSER

jotun hvit 1108 fyn 800x480

Alle farger vil fremstå lysere og renere på en hel vegg sammenliknet med en liten fargeprøve. De lyseste hvite tonene vil fremstå som kritthvite, mens dempede varianter vil oppleves mykere. Vegg: DRYGOLIN Nordic Extreme, 1108 Fyn. Grunnmur: JOTUN Drytech Murmaling, 1402 Canvas. Foto: Jotun

beckers hvit 800x480

Vegg: Perfekt Fasad Plus Vintersken 208. Foto: Beckers

Hvite, lyse og lette farger velges ofte for sin tidløshet, for det fungerer uansett om du bor i en gammel herregård, et klassisk 90-tallshus eller et moderne funkishus. Fargene i paletten spenner fra kritthvite farger til grålige toner og gulaktige, hvite nyanser. Husk at små variasjoner i kulørtonen kan gi relativt store utslag på en hel fasade, og at du derfor bør ha et bevisst forhold til hvittoner på eksteriøret.

3 GULE NYANSER

beckers gul 2 800x480

Vegg: Perfekt Fasad Plus Balsa 031. Foto: Beckers

jotun gul 12136 gentle yellow 800x480

Gule fasader oppleves som levende, glade og energirike. Vegg: DRYGOLIN Color Expert, 12136 Gentle Yellow. Terrasse: TREBITT Terrassebeis, 9072 Naturgrå. Foto: Jotun

Paletten av gule nyanser representerer tidsriktig optimisme, og inneholder alt fra friske og fargesterke toner til tradisjonelle okerfarger og dempede lyseguletoner. De populære fargene 10168 Muted Yellow og 12136 Gentle Yellow er både tidsriktige og fine.

4 GRÅ OG SORTE NYANSER

jotun sort 1899 front 800x480

Paletten med grå og sorte farger lar deg velge mellom en rekke nyanser med ulike egenskaper. Ved å fargesette huset med gråtoner fra samme fargefamilie, skapes sømløse og behagelige overganger. Vegg: DRYGOLIN Color Expert, Jotun 1899 Front. Vindu: DRYGOLIN Nordic Extreme Vindu & Dør, 9938 Dempet Sort. Grunnmur: JOTUN Drytech Murmaling, 1462 Grå Skifer. Foto: Jotun

beckers sort 800x480

Vegg: Perfekt Fasad Plus Asfalt 010. Foto: Beckers

Paletten med grå og sorte farger lar deg velge mellom en rekke nyanser. Ved å fargesette huset med gråtoner fra samme fargefamilie, skapes sømløse og moderne overganger. Spennende kontraster kan skapes mellom dempede farger og naturlige elementer.

5 BLÅ NYANSER

jotun blaa 4252 kjonnrok dempet 800x480

Blåtoner forsterkes ofte i møte med himmel, natur og omgivelser. Utendørs er derfor de dempede og grålige blåtonene de vakreste. Vegg: DRYGOLIN Color Expert, 4252 Kjønnrøk Dempet. Vindu: DRYGOLIN Nordic Extreme Vindu & Dør, 1024 Tidløs Terrasse: Trebitt terrassebeis, 90029 Naturlig Sølvgrå. Foto: Jotun

De blå nyansene evner å være tidløse, elegante og unike. I vårt kystsamfunn kan dempede blåtoner understreke tilknytning til fjell og hav, og skape spennende kontraster til moderne materialer. Blåtoner forsterkes gjerne i møte med himmel, natur og omgivelser, og utendørs er derfor de nedtonede og grålige blåfargene de vakreste.

6 RØDE NYANSER

jotun rod 2279 dodenkopf 800x480

Rødt er en imøtekommende farge som skaper energi og glede, samt vekker gode minner med sin kraftfulle tilstedeværelse. Vegg: DRYGOLIN Nordic Extreme, 2279 Dodenkopf. Inngang: DRYGOLIN Nordic Extreme, 1283 Lys Grå Umbra. Grunnmur: JOTUN Drytech Murmaling, 1491 Slipesten. Foto: Jotun

Rødfargen har lange tradisjoner som en varm og inkluderende farge, og gir sjarmerende og idylliske assosiasjoner. Den imøtekommende fargen skaper energi og glede, og vekker gode minner med sin kraftfulle tilstedeværelse. Røde nyanser med gyllen undertone harmonerer best med naturens egne farger – fra lyse og kraftige til dypere og mer sofistikerte toner.

7 BRUN OG BEIGE NYANSER

jotun brun 1939 sandbeige 800x480

Fargeopplevelsen av lyse beigetoner påvirkes av omgivelsene utendørs. Dempede beige og brune toner får et grålig preg i møte med dagslyset. Vegg: DRYGOLIN Nordic Extreme, 1939 Sandbeige. Terrasse: TREBITT Terrassebeis, 90028 Skyggebrun. Foto: Jotun

Er du ute etter et hjem som fremstår som lunt, harmonisk og tidløst? Paletten med beige og brune farger er lune kombinasjoner som kan sette sitt preg på både klassisk og moderne arkitektur. Huset får en fin og naturlig fremtoning, og valg av detaljfarger understreker stilen og stemningen.

Husmaling som varer og varer

Vi vet alle at å male huset er et tidkrevende prosjekt som krever god planlegging og tålmodighet for å oppnå et godt resultat. Da er det også smart i å tillegg sørge for at malingen holder en stund.

‒ Huset er tross alt en av våre mer verdifulle eiendeler, så det lønner seg å investere i god beskyttelse for å ta best mulig vare på det. I dag har vi flere leverandører som virkelig leverer på premiumprodukter, forteller Margrethe.

To merker som er gode på varighet er Drygolin Nordic Extreme og Beckers Perfect Plus ‒ som også har en 15 års garanti.

En kjapp guide til hvordan du maler huset

Ubehandlet treverk:

Behandlet treverk:

‒ Husk at godt verktøy er halve jobben. Jordan har et stort spekter av malekoster som kan brukes både for hånd og på forlengerskaft, sier Margrethe.

Her kan du lese enda mer om hvordan male huset

Kontrastene som utgjør en forskjell

Når huset er ferdigmalt kan det være gøy å leke litt med kontraster som spiller den nye malingsfargen ekstra god.

‒ De siste årene har gjort oss mer oppmerksomme på gleden kontraster kan gi. Her kan du for eksempel male levegger og staffasjer med farger som skiller seg fra husmalingen som gir omgivelsene en større lekenhet, sier Margrethe.

Hun forteller at mange flere ønsker å ha trendfarger på alt fra dører til hagemøbler. Det er både mindre tidkrevende, kostnadseffektivt og gir oss en følelse av variasjon og nye innspill inn i en ny sesong.

Tips til utemaling

Tips til utemaling

Har du et prosjekt på gang? Vi legger til rette for at du skal lykkes!

Kom til oss i Byggmakker – vi har alt du trenger slik at du kan slippe løs håndverkeren i deg. Hos oss får du gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser på prosjektet ditt, uansett om det er stort eller lite. Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Sliter du med å komme til i høyden?

Sliter du med å komme til i høyden?