K-Rauta-hero-banner
Artikler

Husfarger 2023 ‒ her er årets trender på husmaling

Er du på utkikk etter en ny, spennende farge til huset ditt? Ønsker du å vite hvilke toner og nyanser som harmonerer sammen? Leter du etter maling som holder så lenge at du ikke behøver å male huset ditt på mange år fremover? Uansett hva som fikk deg hit ‒ her er årets trender for husfarger i 2023.

Et hus er ikke bare et hjem, men også noe av det mest verdifulle vi eier. Vi legger mye sjel i hvordan vi har det inne, og derfor er det minst like viktig å legge like mye vekt på husets ytre.

Vår trofaste rådgiver fra Byggmakker Larvik, Margrethe Sørensen, tar oss med på innsiden av fargene som trender på utsiden av husets fire vegger.

Ny husfarge? Dette bør du tenke på

Å velge en annen farge på huset kan føles som en stor og litt permanent oppgave, hvilket den jo for så vidt er. For hva om du angrer? Hva om den ser annerledes ut enn du trodde?

‒ Dette er helt naturlige og gode spørsmål å stille seg. Først og fremst kan du se på ulike fargepaletter på nett, og finne ut hvilke du trives med. Jeg vil også råde deg til å ta en kikk i nabolaget og se på fargene som er der. Er det noen av dem du liker umiddelbart? I tillegg bør du velge en farge du vil like lenge, sier Margrethe.

bm male ute 800x480

Hun forklarer at det kan være smart å tenke på omgivelsene rundt, og hvilke farger husmalingen skal stå i samspill med.

‒ Har du for eksempel levegger den skal matche med? Bor du ved vann, fjell eller skog? En annen viktig ting å huske på, er at farger ser annerledes ut og oppleves på en annen måte enn innendørs. Et godt tips er å teste fargen på en planke ute, og så se hvordan den blir.

Syv fargetrender vi elsker

Fargene vi foretrekker på husene våre, har ikke endret seg så ekstremt mye de siste årene. Vi holder oss til farger som glir fint inn i nærmiljøet ‒ det er sjeldent vi ser et rosa, lilla eller turkis hus i nabolaget.

GRØNNE NYANSER jotun gronn 7053 laerdal 800x480

Foto: Jotun A/S.

Grønt og glødende. Vegg: Drygolin Color Expert, 7053 Lærdal. Vindu: Drygolin Nordic Extreme Vindu & Dør, 1024 Tidløs. Terrasse: Trebitt Terrassebeis, 90029 Naturlig Sølvgrå.

beckers gronn 800x480

Foto: Beckers.

Vegg: Perfekt Fasad Plus Sommarnatt 089.

Grønnfargen er en palett av frodige nyanser som oppleves behagelige og forfriskende. Den inneholder mange varianter – fra de gylne, dype og tradisjonelle, til de mer grålige, dempede og moderne. Grønt bringer naturen nærmere huset ditt, og frisker nydelig opp i nabolaget.

HVITE NYANSER jotun hvit 1108 fyn 800x480

Foto: Jotun A/S.

Lyst og lekkert. Vegg: Drygolin Nordic Extreme, 1108 Fyn. Grunnmur: Jotun Drytech Murmaling, 1402 Canvas.

beckers hvit 800x480

Foto: Beckers.

Vegg: Perfekt Fasad Plus Vintersken 208.

Hvitt og lyse farger i grått og gult er vakkert, tidløst og elegant. De tar seg like godt ut om du bor i moderne funkis, tradisjonell bolig eller klassisk sveitservilla. Hvitt er evig populært, da det er en ren farge – og blander du den med dempede toner, oppleves disse som mykere.

GULE NYANSER beckers gul 2 800x480

Foto: Beckers.

Vegg: Perfekt Fasad Plus Balsa 031.

jotun gul 12136 gentle yellow 800x480

Foto: Jotun A/S.

Gult og gyllent. Vegg: Drygolin Color Expert, 12136 Gentle Yellow. Terrasse: Trebitt Terrassebeis, 9072 Naturgrå.

Gult er en vakker og energisk vårfarge som skinner gjennom alle årstider. Den gule paletten gir energi, og får oss til å føle oss glade og optimistiske. Uansett om du går for en mer neddempet tone eller sterkere okerfarge – et gult hus gjør nabolaget mer livlig og levende.

GRÅ OG SORTE NYANSER jotun sort 1899 front 800x480

Foto: Jotun A/S.

Grått og galant. Vegg: Drygolin Color Expert, Jotun 1899 Front. Vindu: Drygolin Nordic Extreme Vindu & Dør, 9938 Dempet Sort. Grunnmur: Jotun Drytech Murmaling, 1462 Grå Skifer.

beckers sort 800x480

Foto: Beckers.

Vegg: Perfekt Fasad Plus Asfalt 010.

Den grå og sorte paletten minner oss om grunnfjellet under føttene våre, og du kan velge en lang rekke spennende nyanser. Sort er eksklusivt og kan kombineres med alle farger. Går du for gråtoner fra samme fargefamilie, skaper du kreative kontraster og sømløse overganger.

BLÅ NYANSER jotun blaa 4252 kjonnrok dempet 800x480

Foto: Jotun A/S.

Blått og bedårende. Vegg: Drygolin Color Expert, 4252 Kjønnrøk Dempet. Vindu: Drygolin Nordic Extreme Vindu & Dør, 1024 Tidløs. Terrasse: Trebitt terrassebeis, 90029 Naturlig Sølvgrå.

Dette er fargen på havet og himmelen, og vi forbinder derfor de dempede blåtonene med naturen. Det er fremdeles langt mellom de blå husene, men det er en vakker farge som tar seg godt ut på fasaden. Og vi går stadig oftere for blå og unike detaljer, gjerne på ytterdøren.

RØDE NYANSER jotun rod 2279 dodenkopf 800x480

Foto: Jotun A/S.

Rødt og raffinert. Vegg: Drygolin Nordic Extreme, 2279 Dodenkopf. Inngang: Drygolin Nordic Extreme, 1283 Lys Grå Umbra. Grunnmur: Jotun Drytech Murmaling, 1491 Slipesten.

Rødt er en varm, kraftig og energisk farge som gir huset ditt liv og glede. Både de duse og de dypere nyansene harmonerer godt med naturlige farger. Vi er glade i rødtoner, fordi de er sjarmerende og tradisjonsrike – når vi “ser rødt”, får den oss til å tenke på landlig idyll.

BRUNE OG BEIGE NYANSER jotun brun 1939 sandbeige 800x480

Foto: Jotun A/S.

Beige og behagelig. Vegg: Drygolin Nordic Extreme, 1939 Sandbeige. Terrasse: TREBITT Terrassebeis, 90028 Skyggebrun.

Brunt er selve jordfargen, og gjør at vi føler oss trygge. Beige er en behagelig farge, og den er svært klassisk. Kombinasjonen av disse to gjør huset ditt lunt og harmonisk. Ønsker du et varmt uttrykk, gå for en rødlig beigetone – ønsker du et mykere uttrykk, gå for mørkebrunt.

Lurer du på hvordan du maler huset? Slik gjør du det!

Husmaling og kontraster

Å male huset er et tidkrevende prosjekt som krever planlegging og tålmodighet for å oppnå et godt resultat. Da er det lurt å sørge for at malingen holder i mange år.

– Det lønner seg å investere i god beskyttelse og høy kvalitet for å ta best mulig vare på huset ditt. To merker som er gode på varighet er Drygolin Nordic Extreme og Beckers Perfekt Plus ‒ sistnevnte har 15 års fargegaranti, forteller Margrethe.

Når huset ditt er ferdigmalt, tipser hun om det kan være gøy å leke litt med kontraster som spiller den nye malingsfargen ekstra god.

‒ Her kan du for eksempel male dører, hagemøbler, levegger og staffasje med trendfarger som skiller seg fra husmalingen, og som gir omgivelsene en større lekenhet. Det er både mindre tidkrevende og kostnadseffektivt, og gir oss en følelse av variasjon og skaperglede inn i en ny sommersesong.

Ønsker du flere gode råd om husmaling og trender? Kom til oss i Byggmakker, så hjelper vi deg med fargene og nyansene som passer til huset ditt. Og husk – dersom du ikke vil male selv, kan vi gjøre jobben Fiks Ferdig for deg.

Tips til utemaling

Tips til utemaling

Alle trenger en makker!

Kom til oss i Byggmakker – vi er makkeren din, og her får du alt du trenger til prosjektet ditt.

Uansett om du har et stort eller lite prosjekt på gang, forenkler vi hverdagen din og legger alt til rette for at du skal lykkes. Hos oss får du høy kvalitet, stort utvalg, flinke fagfolk og gode tjenester – til hyggelige priser.

Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enda enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Sliter du med å komme til i høyden?

Sliter du med å komme til i høyden?