K-Rauta-hero-banner
Artikler

NCS-systemet: Knekk kodene!

Noen få tall og bokstaver er alt som skal til for å få nøyaktig den fargen du ønsker deg. Dette er koder som det er smart å lære seg å knekke! Ikke er det så vrient heller .

Skal vi kommunisere om farger, trenger vi et språk som vi alle forstår likt. I dette språket er det ingenting som har poetiske navn som sjøgrønt og himmelblått, vaniljegult og caffe latte. I stedet uttrykkes fargen med en presis formel, omtrent som matematikk. Komplisert? Langt ifra! Systemet gjør det mye lettere å få akkurat den fargen vi ønsker oss. Vi skal bare lære oss å skjønne de små tallene og bokstavene først.

NCS-systemet

Natural Color System er betegnelsen som skjuler seg bak forkortelsen NCS. Det er et system som uttrykker enhver farge i form av tall og bokstaver. For å skjønne dem, må vi først kjenne til noen begreper som systemet bygger på.

NCS er et visuelt fargesystem. Det handler ikke om fysisk blanding av pigmenter, men om farger slik øyet oppfatter dem. Systemet er bygget opp med fire elementærfarger som vi oppfatter likt på tvers av kulturer: Gult, rødt, blått og grønt. I tillegg kommer det to elementærfarger uten det vi vanligvis kaller farge: Sort og hvitt.

Kodene som NCS-systemet bruker, er nyttig å kjenne når du skal velge farger i fargebaren. I tipsrammen på neste side finner du forklaring på andre sentrale begreper som brukes i NCS-systemet.

Bli en kode-knekker!

Tall- og bokstavkodene i NCS-systemet er satt sammen av to ledd: Det første forteller om nyansen, om forholdet mellom hvitt, sort og kulør. Det andre beskriver hvilken kulør det er snakk om. Vi tar det andre leddet først. Det består av bokstaver vi finner på fargesirkelen utenfor den fargen vi ønsker. Mellom de rene fargene har mellomfargene et prosenttall, for eksempel Y50R. Det vil si gult med 50 % rødt i. Nå har du knekket andre ledd i NCS-kodene!

Nå vet vi hvilken farge det er snakk om, men hvordan er nyansen? Det forteller de fire sifrene i første ledd i koden. Tenk deg at sort + hvitt + kulør = 100 %. Først kommer to siffer for sortheten, deretter to for kulørtheten – resten opp til 100 utgjør hvitheten, men det blir overflødig å skrive. Er første del av koden 1040, vil det si at nyansen har 10 % sorthet i seg og 40 % kulør. Da blir det 50 % igjen til hvithet. Nå har du knekket første ledd i NCS-kodene!

Når du bruker NCS-systemet, ser du også at det ofte står en S foran koden. Den står for Second Edition (andre utgave), en utvidelse av NCS-systemet til 1750 farger.

A-ha opplevelsen

Hvis du nå tar for deg en fargechip fra fargebaren, er det ikke så mystisk mer. Plutselig har de små tallene og bokstavene fått mening.

Du ser på første leddet: Er nyansen slik du vil ha den? Er tallet for sorthet høyt, får vi en mørk, grålig nyanse. Er tallet for kulørthet høyt, får vi en sterk signalfarge. Er begge to lave, blir det mye igjen til hvithet, altså en lys og lett farge. Vil du ha nyansen litt sterkere eller litt mer dempet? Med små forand- ringer i prosenttallene, blir det akkurat slik du vil.

Du ser på andre leddet: Er kuløren slik du vil ha den? Med små forskyvninger i blandingstallet, justerer du den til den blir perfekt – akkurat din egen yndlingsfarge. Nå kan du få blandet fargene akkurat slik du vil. Det fikser blandemaskinen og en fagperson med rette innstilling. Gratulerer: Nå er du blitt en kode-knekker!

Fargesirkelen

De fire hovedfargene ligger med like mellomrom, markert med hver sin bokstav: Gult (Y), rødt (R), blått (B), grønt (G).

NCS2-1361178047

Nyanse-triangelet

Hver farge fra fargesirkelen kan bli til en mengde nyanser. I spissen lengst til høyre er fargen intens eller fargesterk. Øverst dominerer hvitheten, nederst dominerer sortheten. Tallene forteller hvor mye fargen inneholder av sorthet og kulørthet. Mellom dem ligger blandingsfargene med glidende overganger. Koder med bokstaver og tall uttrykker blandingsforholdet presist.

NCS3-1361178307

Tips

Lær deg fargespråket

  • Elementærfarger er fargene som NCS bygger på. Dette er de fire fargene vi oppfatter som rene.
  • Farge – beskriver hvor fargen hører hjemme på fargesirkelen. Men det forteller ikke om fargen er kraftig, lys eller mørk. Farge kan også betegnes som kulør.
  • Nyanse – forteller om en farge er ren og fargesterk eller om den er dempet med innhold av sorthet og/eller hvithet, fra knallfarge til lyst eller mørkt grålig. Nyansen sier ingenting om hvor fargen ligger på fargesirkelen.
  • Fargestyrke – beskriver hvor ren eller intens vi opplever fargen. Når fargestyrken dominerer, er fargene kraftige og intense, som for eksempel knallblått.
  • Hvithet – beskriver hvor lys fargen er, hvor mye kuløren er dempet eller «tynnet ut» mot det hvite. Når hvitheten dominerer, er fargene lyse og lette, som i pastellblått.
  • Sorthet – beskriver hvor mørk fargen er, hvor mye kuløren er dempet eller «skitnet til» mot det sorte. Når sortheten dominerer, er fargene dunkle og dype, som i mørk marineblått.
  • Ukulørte farger – er nyanser som mangler kulør, de tilhører skalaen av gråtoner mellom helt hvitt og helt sort.

Informasjon

Noen enkle verktøy gjør NCS-systemet oversiktlig å jobbe med:

Fargesirkelen: I NCS-systemet er fargene ordnet i en sirkel der de fire elementærfargene ligger med blandingsfargene mellom seg som en glidende skala. Gult er merket Y, rødt R, blått B og grønt G. Nyansetriangelet: Her vises de mange nyansene som alle farger fra fargesirkelen kan få når de blandes med sort og hvitt. Maksimal fargestyrke er plassert i spissen til høyre, mens fargen toner ut mot hvitt i øverste hjørne og mot sort i nederste hjørne.