K-Rauta-hero-banner
Artikler

Slik vasker du vegger og tak effektivt før du maler

Når du skal male innvending, er det ekstremt viktig å først rengjøre overflaten grundig for å få et godt resultat. Sjekk eksperttipsene som forhindrer at den nymalte veggen i stua blir stygg og skjoldete.

Både med tanke på inneklima og vedlikehold er det anbefalt å vaske alle vegger og tak på innsiden av boligen med jevne mellomrom. Dette er viktig for å få fjernet støv, smuss og sot. Men hvis du har tenkt til å male er det spesielt viktig å først vaske overflaten, for ellers kan du ende opp med stygge malingsskjolder, flekker, dårlig heft eller at malingen flasser.

Bruk tørrmopp på stue og soverom

Den gode nyheten er imidlertid at rengjøring av vegger og tak ikke trenger å være en spesielt omfattende jobb, så lenge du har riktig utstyr.

Ifølge rengjøringsekseperten Jordan, trenger du som regel kun å bruke en tørr mikrofibermopp for å fjerne støv og smuss fra stue, soverom og andre oppholdsrom. Her vil nemlig mesteparten av det som må fjernes være tørt, og den sterke statiske effekten til mikrofibermoppen fører til at blant annet støv, lo, hår og spindelvev fester seg til moppen. Denne jobben gjør du unna i en fei!

Jordan-proffmopp-tak

Dette trenger du:

- Jordan Tak- og Veggmopp

- Mikrofibermopp (tørr)

- Forlengerskaft

- Mikrofiberklut (tørr)

Jordans mikrofibermopp er spesielt tilpasset slik at den enkelt kan monteres på samtlige av produsentens forlengerskaft. Dette vil gjøre rengjøringen av tak og vegger langt enklere, samt mye mindre belastende for armer og skuldre. Der du ikke kommer til med moppen, for eksempel på lister og karmer, kan du gå over for hånd med en tørr mikrofiberklut.

Dersom det er synlige flekker eller misfarging på vegger eller tak, eksempelvis sot fra peisen eller sigarettrøyking, må du imidlertid frem med våtmoppen. I så fall følger du den samme fremgangsmåtes som gjelder for kjøkken og bad:

Her må du frem med våtmoppen

Matlaging fører som regel til matos, og selv med en skikkelig avtrekksvifte vil noe av osen feste seg til vegger og tak på kjøkkenet. Over tid vil dette kunne føre til flekkdannelser og misfarging. På badet kan damp og fuktighet fra dusj, vask, toalett og vaskemaskin, i kombinasjon med bakterier og mineraler, også danne flekker på vegger og i taket.

På slike flekker vil ikke en tørrmopp gjøre en god nok jobb. I stedet må du frem med en fuktet våtmopp som er tilført et egnet rengjøringsmiddel. Gå over én gang til med en ren mopp (fuktet) for å forsikre deg om at alle såperester er fjernet.

Jordan-proffmopp-vegg

Dette trenger du:

  • Jordan Tak- og Veggmopp
  • Mikrofibermopp (fuktig)
  • Forlengerskaft
  • Mikrofiberklut (fuktig)
  • Egnet rengjøringsmiddel (se oversikt nederst i artikkelen)

Merk at hvis du skal rengjøre i forbindelse med maling av vegger eller tak, kan du med fordel benytte Jotun Spesialrens Gulnet Panel, Jotun Spesialvask Før Maling eller tilsvarende produkter. På samme måte som rengjøring med tørrmopp, vil det forenkle jobben betraktelig å bruke et forlengerskaft. Og på tilsvarende vis bruker du en fuktig mikrofiberklut der du ikke kommer til med moppen. Et godt tips er å starte med å vaske taket, og deretter ta veggene. Det forhindrer at skittent vann renner ned og lager flekker.

Dersom du kun skal vaske (og ikke male over etterpå), bør du aller først teste om malingen er vaskebestandig, altså at den ikke vil prelle av. Dette gjør du ved å fukte en klut i en annen farge enn malingen og tørke lett over på et lite iøynefallende sted. Hvis malingen ikke smitter over på kluten, skal det være trygt å vaske veggen.

Jordan-Mopp-Startpakke-Tak Vegg

Velg riktig type rengjøringsmiddel

Sannsynligvis har du flere forskjellige typer rengjøringsmidler hjemme, men vet du hvilke som egner seg best til de forskjellige rengjøringsjobbene? Noen av dem er nemlig baser – vaskemidler med en pH-verdi på over 7, mens de med lavere pH-verdi klassifiseres som syrer. De fleste rengjøringsmidlene er likevel enten ”nøytrale”, med en pH-verdi rundt 7, eller baser.

Jordan råder deg til å undersøke hva slags rengjøringsmiddel som egner seg best før du begynner på vaskejobben:

  • De basiske rengjøringsmidlene egner seg på kjøkkenet og andre steder der du skal fjerne fett eller sot. Eksempler basiske rengjøringsmidler er salmiakk, husvask og grønnsåpe.

  • Rengjøringsmidlene i den litt surere delen av PH-skalaen fungerer til å løse opp kalk- og vaskemidler. Disse egner seg først og fremst til rengjøring av baderommet. Eksempler på sure rengjøringsmidler er Ajax og Jif Baderom. På badet bør du imidlertid også bruke et basisk rengjøringsmiddel i tillegg, ettersom det fjerner hudfett og bakterier.

Merk: Ikke bruk sure rengjøringsmidler på marmor-overflater. Det kan føre til at steinen blir porøs og går i oppløsning.