K-Rauta-hero-banner
Artikler

Fra kirke til familiehjem

Fem meters høyde under taket gir muligheter de fleste bare kan drømme om. Denne familien fikk bygget drømmehjemmet med hjelp fra «Sinnasnekker’n».

Godt gjemt bak store trær på en høyde utenfor Holmestrand ligger det et tun med utsikt over skog- og åkerlandskap. På tunet ligger det et stort teglsteinsbygg fra tidlig 1900-tall. Bygget har blitt brukt som kirke for Nordre Vestfold menighet, og senere skole. Nå er det hjemmet til en familie på åtte.

SE VÅRE TRELAST OG BYGGEVARER HER

Merethe Håkestad og Per Gunnar Olsen så etter et hus som var stort nok til «mine og dine» barn. På visning så paret at kirken hadde potensiale til å bli et hjem. Med det som utgangspunkt gikk familien løs på et enormt prosjekt.

Alle barna sov sammen på vaskerommet før Sinnasnekker'n kom til unnsetning.

sinnasnekkern kirke 2016 1024x768-1499854961

Fra kirke til enebolig. Teglsteinsbygget fra 1800-tallet ble brukt som kirke før familien Håkestad Olsen tok over.

Der det er kirkerom, er det husrom

– Nesten ingen eier et bygg med denne takhøyden – og som er fullstendig strippet på innsiden. Dette er den absolutt morsomste måten å bygge hus på, forteller Sinnasnekker Otto Robsahm.

Merethe og Per Gunnar hadde ingen betenkeligheter med å flytte inn i en gammel kirke.

– Vi var på mange visninger, men alle husene var for små. Så kom vi over kirken. På bildene så det ut som en låve, men vi ble positivt overrasket på visning, forteller Merethe.

Paret pusset opp i et år før de søkte hjelp hos Sinnasnekker'n. Det siste halve året bodde de midt i oppussingen og jobbet til alle døgnets tider. Det var da de mistet motet.

– Det var faktisk min sønn på ni år som foreslo at vi skulle melde oss på programmet, røper seksbarnsmoren.

Sinnasnekkeren-otto-byggmakker

Sjeldent prosjekt.For Sinnasnekker Otto Robsahm har dette vært et unikt prosjekt å jobbe med. Byggmakker er en av sponsorene for fjorårets og årets Sinnasnekker'n - sesong. Alle byggevarer du ser på tv, kan du finne i din nærmeste Byggmakker-butikk.

Bevarte orginale elementer

Nå har boligen fem soverom. Tre av dem i en nybygd hems over stuen. På rekkverket som sikrer hemsen har de beholdt de originale stolpene fra galleriet i kirken. En vindeltrapp midt i stuen binder etasjene sammen.

Otto og teamet har bygget trappen opp til loftsetasjen slik at familien kan utnytte arealet i fremtiden.

I hjertet av rommet står peisen. For å bygge denne, var de nødt til å konstruere et forlenget piperør som rakk helt opp til taket.

SE VÅRE PEISOVNER HER

– Vi måtte skifte retning på røret da selve hullet kom i konflikt med takbjelkene. Dette ga et mer spennende uttrykk enn å ha pipen rett opp, forklarer Otto.

I taket er det lagt Smartpanel Fordelene med smartpanel i taket er at panel krymper mindre enn normalt treverk. Det er enklere å montere og gir et finere resultat.

Kvalitet hele veien

For å skape lun stemning i det store bygget, har oppussingsteamet brukt varme materialer sammen med gips og betong som demper den typiske kirkeklangen og skaper den gode hjemmefølelsen. Et helstøpt betonggulv blir lunt med farger. Her er gulvet støpt to ganger med Hey'di støp med innlagt gulvbåren varme.

SE PRODUKTER FRA HEY'DI HER

– De har brukt materialer med fantastisk kvalitet. Både kjøkkenet, trappen og peisen er så gjennomført. Jeg ønsket meg spesielt brede lister, og det fikk vi, skryter Merethe.

MBR-20160805-2280-1499854936

Vindeltrapp. Trappen går helt opp til loftsetasjen hvor det finnes mulighet til å bygge flere rom.

MBR-20160805-2379-1499854946

Panel i taket. Det er lagt Smartpanel i taket. Trepanelet, som kommer i mange varianter, er med å skape en lunere atmosfære i den gamle kirken.

annet-327-1499854903

Peis uten pipe. For å bygge peisen måtte det konstrueres et forlenget piperør som rakk helt opp til taket.

annet-318-1499854884

Høyt under taket. Et stort allrom med 4,88 meters takhøyde gir muligheter for et aktivt familieliv.

Høyt under taket. Et stort allrom med 4,88 meters takhøyde gir muligheter for et aktivt familieliv.

Kan endelig starte familielivet

Familien er enige om at boligen er optimal for et aktivt hverdagsliv med seks barn og to voksne. Ifølge Robsahm var det et morsomt, men krevende prosjekt. Til familier som skal ta fatt på store oppussingsprosjekter har han noen gode råd:

  • Bli enige om hva som skal gjøres før dere begynner

  • Gjør én ting om gangen og prioriter det du er god på

  • Sett bort de tingene du ikke kan umiddelbart

Team Otto prioriterte kjøkken og stue først, slik at familien kunne starte familielivet så raskt som mulig.

– Vi synes det er rå-fint her nå. Hele greia har vært en positiv opplevelse, og vi har blitt kjent med hyggelige og dyktige folk, konkluderer familien.