K-Rauta-hero-banner
Artikler

Oppfyll peisdrømmen på én dag – slik kan du montere stålpipe selv

Det er balsam for sjelen å sitte foran peisen en kald kveld og kjenne varmen bre seg i kroppen mens du ser inn i flammene. En peis eller ovn står da også høyt på ønskelisten når vi pusser opp, flytter eller skal bygge bolig. Men hva gjør du hvis du ønsker å tenne flammen, men ikke har pipeløp hjemme?

Det er ingen grunn til å få panikk – eller bygge ny bolig. En stålpipe gjør nemlig at du kan nyte miljøvennlig og deilig varme i hverdagen fra ditt eget ildsted.

Jotul F 373 V2 Advance 800x480

Jøtul F 373 V2 Advance.

– Stort sett kan alle med relativt enkle grep få seg stålpipe og peis eller peisovn hjemme, uavhengig om de har pipeløp eller ikke, sier Raymond Kornbråten, som er selvbyggerkonsulent hos Byggmakker Skui.

Du kan montere stålpipe og ildsted nær sagt hvor du måtte ønske i boligen din. Et ildsted blir i dag ofte valgt ut etter design og stil, og stålpipe har derfor på kort tid blitt svært populært.

– Den veier lite, er plasseringsvennlig, har et tidløst og moderne design, og det er lett å montere stålpipe selv.

Ikke minst er dette med vekt et poeng hvis du bygger hytte og skal bære den med deg noen meter.

– I tillegg blir inngrepet i boligen minimalt, og du trenger ikke brannmur. Så alt i alt er stålpipe en plassbesparende og smekker løsning som er et flott møbel, og som dessuten har en gunstig pris.

Jotul F 373 Advance 800x480

Jøtul F 373 V2 Advance.

Skjult eller synlig stålpipe?

Teknisk sett er modulene enkelt bygget opp: Det består av en ytterdel kalt stålmantel, isolasjon og røykrør innerst, og opp til tre ildsteder kan monteres på ett pipeløp. Det betyr at du kan få peis eller peisovn i stua, kjøkkenet – og soverommet. Du kan velge om du vil ha gjennomføring av pipeløpet i taket over ildstedet, eller gjennom veggen bak og opp langs ytterveggen.

Stalpipe utside 2 800x480

Jøtul stålpipe sett utenfra.

Stalpipe utside 800x480

Jøtul sort stålpipe fra utsiden.

– Om du ønsker synlige piperør inne kan du få det i absolutt alle farger du ønsker deg. Noen foretrekker kontrastfarger for å vise det frem, mens andre ønsker å skjule det. Et eksempel på dette er at mange velger hvit emaljert ovn med hvitlakkerte piperør, forteller Raymond.

Uansett hva du velger – sluttresultatet blir lekkert og gir en ekstra dimensjon til rommet.

Montere stålpipe selv?

Raymond forteller at hvis du er litt nevenyttig kan du og din kjære, eller en god kamerat, montere ildsted og pipeløp på en lørdag formiddag – og det inkluderer gjennomføring i tak eller vegg. Bare husk at å montere pipe er søknadspliktig og meldepliktig til teknisk etat i kommunen du bor i, og at den må godkjennes før du begynner å bruke den.

– Dette er som Lego, og det er omtrent like enkelt å sette piperørene sammen. Det viktigste er at du følger bruksanvisningen, og at avstand til brennbart materiale og at gjennomføringen ut i takkonstruksjonen eller veggen blir vanntett. Alle ekstraprodukter i forbindelse med montering er for øvrig inkludert når du bestiller hos oss. Du kan også kjøpe ferdige stålpipepakker som gjør monteringen enda enklere.

Jotul F 163 800x480

Jøtul F 163.

FAKTABOKS

Hos Byggmakker får du stålpiper fra:

  • Jøtul
  • Schiedel
  • Tolmer

Vår mann legger til at han selv har stålpipe fra Schiedel, som han er strålende fornøyd med.

– Den har tilluft, noe jeg for øvrig anbefaler i nyere hus da de er tettere. Skal du montere stålpipe i en eldre bolig, behøver du ikke tilluft.

Byggmakker kan montere stålpipe for deg

Om du ikke føler at du er nevenyttig, men fremdeles ønsker å kjenne varmen fra flammene, er det ifølge Raymond likevel svært lite du må gjøre for at drømmen om ditt eget ildsted skal gå i oppfyllelse.

– Kom innom din nærmeste Byggmakker! Du kan være trygg på at vi har god kompetanse på stålpiper, og leverandørene våre er de ledende på markedet. Hos oss kan du i ro og mak velge ildstedet og stålpipa du ønsker deg.

Når du har bestemt deg, kan du gjennom Fiks Ferdig gi oss en liten beskrivelse av hva du ønsker skal bli gjort. Byggmakker sender så en murmester eller annen håndverker på befaring hjem til deg for å se om stålpipa du har valgt lar seg montere der du vil ha den – og det gjør den som regel. Samtidig vil du få et uforpliktende tilbud.

– Vi gjør alt fra A til Å, fra frakt til montering av stålpipa. Om du ønsker kan vi ta med det gamle ildstedet ditt, og når jobben er ferdig rydder vi opp etter oss.

Så det eneste du trenger er fyrstikker og ved – men det kan vi selvsagt også skaffe deg, avslutter Raymond med et smil.

Jotul F 400 Eco 800x480

Jøtul F 400.

Alle trenger en makker!

Kom til oss i Byggmakker – vi er makkeren din, og her får du alt du trenger til prosjektet ditt.

Uansett om du har et stort eller lite prosjekt på gang, forenkler vi hverdagen din og legger alt til rette for at du skal lykkes. Hos oss får du høy kvalitet, stort utvalg, flinke fagfolk og gode tjenester – til hyggelige priser.

Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enda enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.